Home

Foto & video 873 x bekeken

Akkerbouwnieuws van Sima 2007

Voor akkerbouwers waren er op de Sima in Parijs veel noviteiten: nieuwe gps navigatiesystemen, gps-gestuurde kunstmeststrooiers, een sorteerrobot, extra grote gedragen ploegen en nauwkeurige zaaimachines.

Foto

 • Voor akkerbouwers waren er op de beursvloer van de Sima in Parijs veel noviteiten. Fabrikanten toonden er onder meer verbeterde gps-navigatiesystemen, gps-gestuurde kunstmeststrooiers, een sorteerrobot, extra grote gedragen ploegen en nauwkeurige zaaimachines. Een overzicht.

 • Veel ploegfabrikanten hebben nieuwe modellen volledig gedragen ploegen met zes tot zeven scharen, zoals deze XRWT 6980 H van Kongskilde. Hij weegt 2,7 ton en kan een trekker aan tot 300 pk.

 • De ploeg met de meeste scharen is de SPSL B9 van Gregoire Besson. Over een lengte van dik 20 meter zijn 14 scharen ondergebracht. De halfgedragen ploeg weegt 8 ton en heeft een trekker nodig van circa 500 pk.

 • Om capaciteit te winnen gaan akkerbouwers steeds sneller rijden tijdens het zaaien. Dit komt de nauwkeurigheid van het zaaien niet ten goede. Horsch heeft een kunststof tongetje gemaakt. Die sleept in de zaaivoor, zodat de zaadjes goed terechtkomen zodra zij het zaaikouter hebben verlaten.

 • Valtra trok de aandacht met een zware last op de schouders van een Française.

 • Vogel&Noot heeft een nieuwe zaaikouter met rubberen tastwieltjes direct achter het zaaikouter. Deze drukken het zaad aan en houden het kouter op de juiste werkdiepte. Deze laatste is handig instelbaar met een veerclip.

 • De reusachtige opgevouwen zaaicombinaties, hier met een werkbreedte van 18 meter, trekken veel bekijks. De zaaicombinaties die per uur meer dan 20 hectare bewerken, vinden gretig aftrek in het oosten van Europa.

 • Massey Ferguson toonde de 9000-serie combines met het grootste axiaal dorssysteem van dit moment. Volgend jaar komt er een hybride versie, een combinatie van een axiaal dorssysteem met schudders.

 • De Franse fabrikant Sulky sleutelt aan een gps-gestuurde kunstmeststrooier. De fabrikant wil met hulp van satellietplaatsbepaling zowel de dosering als ook de werkbreedte volautomatisch aansturen. Dit moet overlap in bijvoorbeeld geren tot een minimum beperken. Sulky denkt dat het systeem in 2010 marktrijp is.

 • Franquet heeft een nieuwe zaaibedvoorbereider gemaakt voor in de fronthef. De Synchromix heeft twee rijen schijven en twee ringwalsen die in elkaar draaien.

 • TopCon heeft een nieuwe satellietontvanger waarin alles is gecombineerd: een gyroscoop, een hellingshoeksensor, RTK, een ontvanger voor de satellieten van het Amerikaanse gps-systeem en het Russische Glonass. Hierdoor heeft de ontvanger niet 4 tot 7, maar 8 tot 14 satellieten tot zijn beschikking voor de plaatsbepaling. Daardoor is de uitval veel minder en het navigeren nauwkeuriger. De ontvanger is ook klaar voor het Eurpese Gallileo-satellietennetwerk dat vanaf 2008 operationeel moet zijn.

 • Miedema denkt met de Smart Grader een einde te maken aan het arbeidsintensieve uitlezen van pootgoed. De sorteerrobot is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Hortagro, dat jarenlange ervaring heeft met elektronisch sorteren van groente en fruit. Door het verenkelingssysteem worden de aardappelen stuk voor stuk gepositioneerd in een rollenbaan. De Smart Grader 603 heeft zes banen die een snelheid hebben van 5 tot 7 cups (knollen) per seconde, circa 129.600 cups per uur. De capaciteit is afhankelijk van het gemiddelde gewicht van de partij aardappelen. Voor tafelaardappelen ligt praktisch tussen de 5-10 ton per uur afhankelijk van de partij. Indicatie prijs: € 200.000.

 • De FMS van Barre is een integratie van frees en woeler. De woeltanden, met een hydraulische steenbeveiliging én diepteinstelling, zitten vlak achter de freesas. Met een apart transportstel dat aan de zijkant wordt gekoppeld, kan de machine in de lengte worden getransporteerd. Hiervoor kan de packerrol hydraulisch inschuiven, waardoor de transportbreedte slechts 2,5 meter bedraagt.

 • John Deere toonde tijdens een demonstratie achter de beurshallen dat de onbemande trekker weer een stapje dichterbij is. De John Deere 8030-serie is per november leverbaar met ItecPro, een elektronisch huwelijk tussen een gps-stuurautomaat en wendakkerautomatiek. Is de trekker al met beide systemen uitgevoerd, dan kost deze software circa €2.000 extra. Dan kan de trekker volautomatisch parallel rijden en naar de volgende werkgang sturen en tegelijk een werktuigen bedienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.