Home

Foto & video 2921 x bekeken

Snel en flexibel aardappelen sorteren

Rondleiding langs een bunkersorteerlijn waarover tot in detail is nagedacht en die uitblinkt in capaciteit en flexibiliteit.

Foto

  • Veel (bunker)sorteerinstallaties zijn de komende jaren aan vervanging toe. Waar moet je op letten bij een dergelijke ingrijpende investering? Pootgoedteler Jan Dirk Veltman in het Groningse Warffum verwerkt jaarlijks 4.000 ton poters en heeft er goed over nagedacht. Zijn sorteerlijn blinkt uit in flexibiliteit. De installatie van fabrikant Bijlsma Hercules kan bijvoorbeeld simultaan big bags vullen, afzakken en twee partijen gescheiden uitlezen. Hiervoor hebben onder meer alle bunkers dubbele onderlosbanden. Een rondleiding.

  • Via de stortbak gaan de aardappelen eerst over een voorleesband. Daar kunnen rotte knollen worden verwijderd, zodat ze niet de hele sorteerlijn besmetten. Hier gooit de medewerker de rotte knollen al in de stortbak.

  • De bovenmaten gaan rechtstreeks van de schudsorteerder via een kistenvuller in kisten. Dankzij deze korte weg blijft de bovenmaat onbeschadigd en dus geschikt voor consumptie. Dit biedt ook de mogelijkheid om in november snel de bovenmaten uit een partij te draaien voordat het pootgoed in de koeling gaat.

  • Bij een standaard bunkersorteerlijn moet de tussenbunker eerst helemaal leeg gedraaid worden alvorens over te schakelen op een andere partij. Niet bij deze installatie, dankzij twee tussenbunkers van elk 15 ton. Die staan hier achter de kistenkantelaar met automatische afslag. Direct een partij via deze kistenkantelaar naar de leesband versturen kan overigens ook.

  • De tussenbunkers, maar ook de opslagbunkers, kunnen aan twee zijden lossen op onderlossers.

  • De onderlossers werpen de aardappelen op twee transportbanden, die heel dicht tegen elkaar aan zijn gemonteerd. De twee transportbanden kunnen bijvoorbeeld in tegengestelde richting draaien en zo twee aparte partijen pootgoed verschillende kanten op sturen. Ook kunnen de banden aan elkaar worden geschakeld en de dezelfde kant op draaien.

  • De 8 meter hoge opslagbunker heeft drie compartimenten (van 30, 20 en 10 ton), die afzonderlijk gelost kunnen worden. Linksboven is een deel van het sorteerlokaal zichtbaar, dat hoog tussen de twee daken van de oude Groningse boerderij is gemonteerd. Op de voorgrond de vulmachine voor big bags.

  • In de luxe sorteerkamer kunnen tot acht werknemers twee partijen tegelijk uitlezen.

  • Via de opslagbunkers kunnen de aardappelen naar deze dubbele weeginstallatie en opzakmachine. Vervolgens kunnen de zakken automatisch gestapeld worden met de palletiseermachine, die op de achtergrond zichtbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.