Home

Foto & video 774 x bekeken

De klok rond peen rooien

Biologisch akkerbouwer rooit 95 hectare peen.

Foto

 • Bij biologisch akkerbouwer Cees van Woerden in Biddinghuizen (Fl.) wordt een perceel met 30 hectare biologische bewaarpeen geoogst. Omdat de dichtstbijzijnde laadlocatie 4 kilometer verderop ligt, is een tijdelijke los- en laadplek ingericht op het perceel. Hiervoor is met rijplaten tijdelijk een erf aangelegd dat verlicht is met een lichtmast die normaal gesproken voor grote evenementen, zoals Lowlands, gebruikt wordt. In totaal oogst van Woeren 95 hectare peen.


  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Hilko Bos

 • Om 7 uur ’s morgens beginnen de rooimachines te rijden. De lichtmast zorgt voor een goede verlichting van het tijdelijke erf. De mast heeft zijn eigen generator die de stroom levert voor de vier lampen van 1.000 watt. Ook kunnen eventueel andere apparaten op de generator aangesloten worden.
  Het tijdelijk aangelegde erf is wel een dure oplossing, maar het kan wel uit. Met wagens alle peen 4 kilometer over de weg transporteren is geen optie.

 • Van Woerden heeft zijn eigen zelfrijdende Asalift-wortelrooier, die twee rijen tegelijk rooit. Achter het stuur zit Stefan van Woerden, die samen met zijn vader het bedrijf runt. In totaal moeten ze 110 hectare peen rooien. De oogst start begin juli voor de versmarkt. Vanaf begin oktober worden wortels voor de bewaarmarkt gerooid.
  Dit seizoen was de temperatuur goed voor het rooien van peen. Wanneer de temperatuur wat lager is, komt de peen koeler de bewaring in. De kosten voor het koelen zijn dan lager. Maar als het vriest staat het rooien stil, want dan breekt het loof af.

 • De opbrengst van 50 ton per hectare ligt wat boven normaal, dus Van Woerden is tevreden. Ook de prijzen lijken goed. Wel is er dit seizoen opvallend veel muizenvraat in de wortels.

 • Op dit perceel teelde Van Woerden de wortels samen met een andere teler. Daarom rooide loonwerker Heyboer uit Biddinghuizen op dit perceel ook mee met een getrokken tweerijige DeWulf klembandrooier. De twee rooiers zijn samen goed voor 7 hectare per dag.

 • Op de kistenwagen staat een ingehuurde Pool om de kisten vlak te strijken en aanwijzingen te geven aan de chauffeurs. Via de agrarische bedrijfsverzorging huurt Van Woerden naast Nederlanders ook Polen en Roemenen in. Het zijn harde werkers.

 • De wortels gaan de bewaring in en worden afgeleverd zodra ze verkocht zijn. Ze gaan dan in kisten of los naar een spoelerij in Duitsland. Daar worden ze gewassen en gesorteerd. De laatste wortels gaan begin mei de schuur weer uit. Ze worden vooral verkocht in België en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.