Home

Foto & video

Boerderij verwoest door brand

Je zult terugkomen van boodschappen doen en je boerderij zo aantreffen. Verbeterd Roodbontfokker Wijnberg werd rauw geconfronteerd met een allesverwoestende brand.

Foto

  • De brand in de boerderij werd rond 14 november om 10:39 uur in de meldkamer ontvangen. Een voorbijgangster meldde de brand. De bewoners waren tijdens het ontstaan van de brand niet thuis. Om 10:51 was de eerste bluswagen ter plaatse. De tweede wagen draaide drie minuten later het erf van de Van de Weteringshoeve op. Volgens omstanders zou het een half uur hebben geduurd dat de brandweer ter plaatse was, maar dat is onjuist.
    Foto’s: Martin Smits, tekst: Jacco Keuper en Marc Dijkerman.

  • De woning was toen al niet meer te redden. Grote rookwolken walmen naar boven. De zoon van de familie Wijnberg, die in het huis ernaast woont, heeft met naaste buren nog twee kastjes en een klok weten te redden.

  • Door de hevige brand was er niet meer te redden dan het vege lijf. Om het overslaan van de brand naar de woning naar zijn woning te voorkomen, begon Wijnberg jr. met het weghalen van een houten schutting tussen de twee woningen.

  • Een dergelijke brand is door de houten zolders, de rieten kap en het stro op de zolder nauwelijks te stuiten. De brandweer kan eigenlijk niet meer doen dan het nathouden van naastgelegen gebouwen.

  • Het vee van het ras Verbeterd Roodbont dat in een naastgelegen schuur staat, kon blijven staan. De naastgelegen woning liep rook en waterschade op.

  • De hele middag en avond heeft de brandweer nog nageblust. Het technische onderzoek naar het ontstaan van de brand is 15 november gestart. Omstanders vermoeden dat het vuur op de hooizolder is begonnen.
    Naschrift redactie: In de Stentor staat een reactie van bewoner Adrie Wijnberg jr..

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.