Home

Foto & video

Bietenrooiers wegen

Moderne zelfrijders belasten de bodem te zwaar.

Foto

 • Boerderij bepaalde de bodemdruk van vier bietenrooisystemen. Gemeten is hoe zwaar ze zijn en hoe het gewicht over de wielen verdeeld is. Met volle bunker belasten moderne zelfrijders de bodem te zwaar. Als eerste is de negenrijige, zeswielige Vervaet Beet Eater van Loonbedrijf Maas in Kessel (L.) getest.


  Foto's: Henk Riswick, tekst: Martijn Knuivers

 • De zesrijige, vierwielige Vervaet van Werktuigenvereniging Leudal in Heythuysen (L.).

 • Loonbedrijf Fuchs in Born (L.) rooit de bieten in twee fasen. Het gewicht van de Dewulf-laderwagen is bepaald.

 • Ton Peulen in Maria Hoop (L.) rooit zijn eigen bieten met een tweedehands getrokken Structural Nova uit 1973.

 • Michelin Nederland stelde de meetapparatuur ter beschikking. Gijsbert van Iterson van Michelin Nederland voerde de metingen uit. Elk wiel is op een weegplaat gezet. De rooiers zijn gewogen op een verharde ondergrond.

 • Belangrijk is dat het wiel los staat van de grond.

 • Vervolgens is het contactoppervlak van de band op de bodem bepaald. Dit gebeurde door meel langs de band te strooien. Na wegrijden blijft de voetprint op de bodem achter.

 • De bandenspanning wordt gemeten. Hoe lager de bandenspanning, hoe meer de band kan uitvlakken op de bodem. Vanwege het hoge gewicht staan de meeste banden op 1,9 tot 2,1 bar. Lager is niet mogelijk, want door het hoge gewicht bestaat dan de kans dat de band scheurt.

 • De oude tweerijige rooier geeft de minste bodemdruk. Een veilige bodemdruk is 1 kilo per vierkante centimeter. De zelfrijders gaan hier met volle bunker ruimschoots overheen. Meer hierover in Boerderij nr. 7, van 13 november 2007.

Of registreer je om te kunnen reageren.