Home

Foto & video

Akkerbouwer op rupsen

Akkerbouwer Jan van Kempen in Zuidoostbeemster (N.-H.) schafte een rupstrekker aan om zo de bodem op zijn bedrijf tijdens de grondbewerking te sparen.

Foto

 • Jan van Kempen heeft in de herfst van 2006 een John Deere 8200T aangeschaft. Dit is een rupstrekker met 155 kW (210 pk) gebaseerd op de 8000-serie van John Deere. Hij deed dit om de bodem te sparen, omdat hij merkte dat door intensieve teelt en zware machines de structuur steeds verder achteruit ging. De rupstrekker op het bedrijf van Van Kempen is puur bedoeld voor de grondbewerking.


  Foto's: Wick Natzijl en Fa. Kraakman, tekst: Hilko Bos

 • Door het grote oppervlak van de rupsen is de bodemdruk minimaal. De insporing is hierdoor ook minimaal. Nadeel is wel dat de grip op de grond hierdoor ook beperkt is en de trekker onder natte omstandigheden dus snel slipt. Bij voorjaarswerk is dat geen probleem, maar bij het ploegen in de herfst soms wel.

 • Achter de rupstrekker hangt momenteel een nieuwe combinatie van Kuhn, bestaande uit een woeler, een kopeg en een pneumatische zaaimachine. Hiermee zaait Van Kempen in één werkgang zijn graan op aardappel- en bietenland. Hiervoor ploegde en zaaide hij in twee werkgangen. Als het nat is, wisselt hij de woeler met de spitmachine. De akkerbouwer maakt zich alleen nog wat zorgen over de hefinrichting van de spitmachine, want het spitten en zaaien gebeurde voorheen ook in twee werkgangen.

 • De akkerbouwer heeft verschillende zaaimachines geprobeerd. De zaaimachine met gewone kouters sleepte het aardappelloof op. De machine met schijfkouters werkten veel beter op de zware Beemster klei. Daarom komt er straks een nieuwe zaaimachine met schijfkouters. De machine op de foto is een demomachine.

 • Nog een voordeel van de rupstrekker is dat je tot heel dicht bij de sloot kunt doorrijden, omdat de voorwielen ontbreken. Dat maakt korte wendakkers mogelijk.

 • Hoe sterk en hoe snel de rupsen zullen slijten is nog niet bekend. Wel komen er nog andere rupsen onder met nokken van 6,5 centimeter. Die hebben meer grip dan de rupsen die er nu onder zitten. De nokken daarvan zijn maar 3,5 centimeter.

 • De trekker staat nu op een spoorbreedte van 1.80 meter. In de toekomst gaat dat misschien naar 1,50 meter of 3,00 meter in combinatie met gps-besturing, voor toepassingen in de aardappelteelt. Van Kempen denkt erover om de trekker uit te rusten met een fronthef, zodat hij in één werkgang kan frezen en poten. Nu staat de rupstrekker nog voor een 6 meter brede kopeg in het voorjaar en poot hij met een andere trekker.

 • De rupstrekker wordt zelfs gebruikt voor het ploegen, hier bij een collega-akkerbouwer met diens ploeg. Bij Van Kempen werkte de trekker met een vergelijkbare ploeg; hij was daar goed over te spreken.

 • De 45 centimeter brede rups loopt nog meer mooier door de goot dan de 65 centimeter brede Michelin-banden waarmee Van Kempen voorheen ploegde.

 • Bij het keren op de wendakker komt er relatief veel gewicht op het achterste loopwiel van de trekker. Dit is een groot nadeel, omdat het grote oppervlak van de rups nu niet benut wordt en de trekker toch nog sporen in het land trekt. Bij het ploegen vindt Van Kempen dat niet erg, maar bij de voorjaarsbewerkingen wel.
  Het insporen is op te voorkomen door een gewicht of machine vooraan de trekker te hangen dat tijdens de bewerking op de grond rust en bij het keren in de fronthef hangt.

Of registreer je om te kunnen reageren.