Home

Foto & video 1596 x bekeken

Aardappelrooier rooit jonge bomen

Bij boomkwekerij Jan H. Kloosterhuis en Zoon in Winschoten rijdt sinds vorig seizoen een zelfgebouwde plantenrooimachine op basis van een oude aardappelrooier.

Foto

  • Kloosterhuis gebruikt 120 hectare voor het kweken van bos- en haagplantsoen en rozenonderstammen en 60 hectare voor het verbouwen van granen. Planten worden met een eenrijige machine gerooid en in bossen uitgeworpen, of bij grotere en kwetsbare planten met een bedlichter waarbij de planten van de grond geraapt moeten worden. Met de nieuwe machine zijn kwetsbare soorten zoals berk, esdoorn, els en kers makkelijker en sneller te rooien. Daarbij raken de wortels niet beschadigd en zijn de arbeidsomstandigheden sterk verbeterd.


    Foto's: Koos van den Spek, tekst: Benny Gudde

  • Vorig jaar ontwikkelden Erik Kloosterhuis (30) en medewerkers in samenwerking met Landbouwmechanisatiebedrijf Tol in Slochteren deze unieke machine op basis van een oude Wühlmaus-aardappelrooier. Er werden naar eigen inzicht excentrische grondschudders en een opvoermat met kammen gemonteerd.

  • Voor dit seizoen zijn er enkele verbeteringen aangebracht. Er is o.a. een schudlichter met een dubbelwerkende, horizontale onderschaar van het merk Fobro (uit Zwitserland) toegevoegd en ook is achterop de machine een kooi geplaatst voor opslag van de gerooide planten.

  • Met deze machine kunnen vijf rijen planten tegelijk worden gerooid. Met behulp van schudlepels die op en neer gaan wordt de aarde uit de wortels geklopt. Een groot voordeel van dit systeem is dat minder zijwortels worden afgesneden en dat de wortelharen niet of nauwelijks beschadigd raken.

  • De planten worden via de opvoermat naar boven getransporteerd.

  • Als de planten op de lopende band terechtkomen, worden deze door medewerkers van Kloosterhuis voorlopig gebundeld. Het rooien gaat ook door wanneer de weersomstandigheden minder fraai zijn. Kloosterhuis wil als bescherming van de medewerkers tegen de elementen nog een overkapping op de machine laten bouwen.

  • De planten worden vanaf de lopende band tijdelijk opgeslagen in de verzamelkooi en later in kisten gepakt. Daarna worden ze in het eigen bedrijf in Hongarije gesorteerd en gebundeld. De jonge berken die hier gerooid worden zijn bedoeld voor de Engelse markt.

  • Naast berken worden ook andere soorten zoals kersen, esdoorn en beuken gerooid met deze machine. De plantenrooier wordt vanaf oktober ingezet en zal zeker tot april gebruikt worden voor het intensieve rooiwerk.

Benny Gudde

Of registreer je om te kunnen reageren.