Home

Foto & video 338 x bekeken

Brandschade risico's in beeld

Hoe we omgaan met het voorkomen van stormschade is te lezen in mijn weblog. Hier ga ik in op het voorkomen van brand en beperken van schade. Afgelopen jaar hebben wij 7 nieuwe brandblussers aangeschaft. Daarnaast is er ook een onderhoudscontract afgesloten met de leverancier van de blussers. Hiermee zorgen we ook voor een stuk preventie. Een maatregel die misschien voor ons bedrijf wat kan betekenen, is het plaatsen van rookmelders op de strozolders boven het vee.

Foto

 • Er staan op ons bedrijf 4 openfront-stallen. In elk daarvan is een strozolder boven de dieren, zoals op deze foto te zien is. Vanaf de strozolder worden de hokken ingestrooid, de zolder dient tevens als stro-opslag. Erg risicovol dus! Wij houden rekening met deze situatie tijdens het bouwen en inrichten van een schuur. Omdat we veel werken met stro nemen we daar de volgende maatregelen in acht:
  • Er bevindt zich geen elektra boven het stro, geen verlichting of stopcontacten;
  • Open vuur op de zolders is verboden;
  • Laswerkzaamheden worden vermeden en opgelost door andere constructieve alternatieven;
  • Brandblussers zijn altijd binnen handbereik;

 • Op de foto is een ouderwets stopcontact te zien. Dit is het laatste stopcontact dat nog niet is vervangen. Dit stopcontact is geen directe bedreiging, het is echter erg belangrijk om te zorgen dat elektra op het bedrijf up-to date is. Oude elektra-netwerken kunnen voor grote problemen zorgen, bijvoorbeeld kortsluitingen.
  Maatregelen die moeten worden genomen, of al zijn genomen:
  • Dit stopcontact, met stroomtoevoer, vervangen
  • In nieuwe schuren ook stoppenkasten plaatsen om zo het netwerk evenredig te belasten;
  • We hebben veel krachtstroomstekkers vervangen;
  • Tijdig onderhoud plegen aan elektrische apparaten, haspels en snoeren.

 • Het gebouw op deze foto is de oorspronkelijke boerderij. Aan de achterzijde wordt vee gehouden, de voorkant is het woongedeelte. In 1960 is het huis 60 centimeter verhoogd, er is een nieuwe kapconstructie over de oude geplaatst. De oude kap was van riet, deze zit er nog steeds onder. Dit vormt een groot risico voor het geval er brand uitbreekt. Daarom worden op de bovenverdieping van het gebouw dezelfde maatregelen gehanteerd zoals ze hierboven bij de strozolders zijn beschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.