Home

Foto & video 1 reactie

Arbeidsgemak in de ligboxenstal

In de stal betekent menige klus nog handwerk, en dat is bij schaalvergroting snel een knelpunt. Een demonstratie in Ruurlo van handige machines en apparaten die het arbeidsgemak verbeteren is dan ook druk bezocht.

Foto

 • Ruim 150 bezoekers hadden tijd vrijgemaakt om op het bedrijf van Jan Lievestro in Ruurlo (Gld.) verschillende machines en hulpmiddelen in actie te zien die het werk in de ligboxenstal vergemakkelijken. De demonstratie werd georganiseerd door de rundveecommissie van LTO-Noord afdeling Berkelland.

 • Mechanisatiebedrijf Wensink in Ruurlo toonde de instrooimachine van Holaras. Dit rupsvoertuig is standaard uitgevoerd met een mestschuif, zelfrijdend en smal. Met twee handles kan de machine 360 graden draaien. De mestschuif is onafhankelijk te bedienen, schuift de overtollige mest achter de boxen weg en drukt deze door de roosterspleten. De machine vraagt een investering van €7.950.

 • De getoonde instrooimachine is zo afgesteld dat deze gelijkmatig een dunne laag zaagsel over de achterste helft van de box verdeelt. Een andere hoeveelheid is te regelen door andere keuze van toerental, versnelling en rijsnelheid.

 • In de bak van Holaras voorkomen drie verdeelsterren brugvorming. Een vijzel voert het product naar het werprad voorop de machine.

 • Hans van Blokland geeft toelichting op de zelfrijdende zaagselstrooier van Agri-Com. De zaagselstrooier heeft een traploos regelbare snelheid van 0 tot 13 km per uur door middel van twee voetpedalen. De aandrijving op beide voorwielen is hydrostatisch. Het werprad wordt aangestuurd met een eigen pomp. Draaikransbesturing maakt de driewieler bijzonder wendbaar. Omkeren op een mestgang van 2.30 meter is mogelijk. Prijs (exclusief btw): €10.490. Bij wekelijkse inzet (diepstrooisel) is de strooier uitvoerbaar met een band om ruwvoer aan te vegen. Bij dagelijks gebruik (koematrassen) is een mestschuif verkrijgbaar.

 • De Agri-Com is zelfladend. Beide voorwielen slippen onder aanvoering van de 13 pk sterke, 1 cilinder dieselmotor als een begin wordt gemaakt aan de ingezakte zaagselbult. Door de 1,3 kuub grote bak te heffen en wat hoger in te steken vult deze zich desondanks goed. Nadeel van dergelijke open machines waarbij je achter de bak zit, is wel dat je bij tegenwind de volle laag in je gezicht krijgt.

 • De uitvoer is eenvoudig. Een transportband neemt het zaagsel mee naar een werpschijf rechts van de bak. Openen, sluiten en doseren gaat met een handbediende klep.

 • Door de hoge zitpositie heeft de bestuurder goed zicht op het werk. De snelheid van de werpschijf en de band zijn instelbaar met een regelventiel. Zo is de plaatsing van het zaagsel in de box te bepalen. Er kan dus zowel een dun laagje achterin, als een dikke laag meer voorin de box aangebracht worden.

 • Het publiek wendt snel de hoofden af. Niet vanwege het slechte werk van de zaagselstrooier, maar vanwege het fijne stof dat door de luchtinlaat de stal uittrekt. Menigeen neemt in haren en ogen wat van het gesponsorde product mee naar huis.

 • De Trixon van Meinderts in Warga (Fr.) is standaard een drie-in-één machine. Hij kan de ligboxen uitvegen, zaagsel strooien en met een schuif in v-vorm tussen de wielen de roosters schoonschuiven in één werkgang. De machine wordt aangedreven door een 18 pk sterke, 3 cilinder dieselmotor en heeft drie onafhankelijke oliepompen: één voor de aandrijving, één voor de werpschijf en één voor de externe hydrauliek. Omdat de machine constant in een mestrijke omgeving werkt, heeft het frame een poedercoating. Prijs (exclusief btw): €8.500.

 • Ook de Trixon is zelfladend. Nadat de bezem opzij is geklapt, laat een hydraulische cilinder de 600 liter grote bak kiepen. Ook hierbij is het even stofhappen als de bak opgetrokken wordt, omdat de wind over de zaagselopslag komt.

 • Hendrik Kooistra van Meinderts heeft de uitstroom zo ingesteld dat het zaagsel gelijk verdeeld van voor tot achter in de box belandt.

 • Autopech maakt dat Gerrit Roozeboom niet op tijd arriveert en daarom zijn machines niet meer in werking kan zetten. De importeur van Bobman toont een klein en een groot model. Ook dit zijn drie-in-één (vegen, schuiven, strooien) machines. De kleine versie (bakinhoud 500 liter) is uitgevoerd met benzinemotoren tussen 9 en 13 pk. De machine moet met de hand of een voorlader geladen worden. De driewieler heeft een draaicirkel van slechts 2,1 meter. Een van de drie wielen is aangedreven. Prijs (ex. btw): €10.700.

 • De Bobman kan niet alleen zaagsel, maar ook stro tot 8 centimeter lengte aan. Vooral voor dat laatste zit er een valbreker in de bak. Deze voorkomt brugvorming. De losopening zit niet aan de zijkant, maar iets uit het midden. De open vijzel loopt daarom naar elkaar toe.

 • De grote uivoering bij Bobman is de enige waar de bestuurder niet achter, maar voor de bak zit. Daarmee heeft hij goed zicht op de bezem en waar hij rijdt. Deze uitvoering is in tegenstelling tot de kleine versie wel zelfladend en kost €17.500.

 • Jan Lievestro demonstreert ook zijn eigen systeem. Rijdend in een lage versnelling draait zoon Dennis een ruggetje in de boxen. Als hij pal achter de boxen rijdt, raakt de bak de boxafscheidingen net niet en met een uitgeschoven losschuifje belandt het zaagsel een centimeter of 30 in de box. De veehouder heeft de bak gebruikt gekocht. Met een investering van €1.500 is het een goedkope oplossing. Voorwaarde is wel dat de roosters zwaar genoeg zijn om er met de trekker over te kunnen. Bovendien is het wat arbeidsintensiever dan de machines die ervoor ontworpen zijn. Lievestro gaat er met de hark achteraan om een deel van de zaagselvoorraad voor in de diepstrooiselbox te schuiven.

 • Stationair op de voergang toont firma Wopereis in Doetinchem de JOZ-tech mestrobot. Het voordeel van een dergelijke machine boven een standaard roosterschuif is dat er geen kabels over de roosters lopen. De schuif volgt voorgeprogrammeerde routes en gebruikt de zijkleppen op de schuif, omwentelingen van de wielen en transponders in de vloer voor de positiebepaling. Schuiven zijn er van 1,30 tot 1,70 meter breed. Prijs compleet, maar exclusief montage (€750) en BTW: €14.750.

 • Wensink toont ook de driewielige mestschuif van Westermann. Deze heeft met 80 centimeter geen brede schuif, maar door de hoge rijsnelheid zijn de twee rondjes, die hij moet afleggen in het gedeelte tussen de boxen, zo gepiept. Verliestijd zit mogelijk in het steken en draaien, maar de geoefende bestuurder laat zien dat dit meevalt als je de machine goed kent. De dubbele schuif geeft een goed resultaat.

 • Tussen de poten van de krachtvoersilo door manoeuvreert de Lely Discovery. Een machine zonder sensoren in de vloer, maar met ingestelde routes en afstandmeting op de wielen. De draaibare ring boven de schuif legt koeienstaarten aan de kant als de schuif passeert en helpt ook om obstakels te passeren. Kleine piepjes waarschuwen koeien dat het apparaat eraan komt, maar deze optie kan ook uitgeschakeld worden. Volgens firma Snuverink in Zelhem (Gld.) ligt de aanschafprijs op €10.000, bij eigen montage op €9.500.

 • De Discovery wordt gevoed door een Optima-accu die ook in auto’s gebruikt wordt.

 • Constructeur Marius Lensink in Haarlo (Gld.) toont een automatisch voetbad. De constructie bestaat uit twee bakken van 140 liter, die beiden vanuit het midden als een ophaalbrug om kunnen kiepen. De eerste bak bevat water om de klauwen te reinigen, de tweede een oplossing met bijvoorbeeld formaline. Vanwege de agressiviteit van de gebruikte vloeistoffen is de box geheel in RVS uitgevoerd. Na iedere 60 koeien dient het bad gereinigd te worden. Legen gebeurt in een paar seconden door te kiepen. Het vullen gaat ook snel door het voorraadvat van 550 liter bovenop de constructie. Er wordt nog geëxperimenteerd met de vloerbedekking en een mobiele versie. Het apparaat is volgens Lensink bedoeld voor bedrijven met meer dan 120 koeien. De prijs voor de kale uitvoering ligt tussen €7.500 en €10.000. De volautomatische variant kost €20.000.

 • En als je dan toch op het erf bent, wil je natuurlijk ook de melkstal even zien. Bij de 2 jaar oude, 22 stands Westfalia-Surge carrousel van Lievestro is ook aan ergonomie gedacht. Alle apparaten en leidingen zijn onder het platform weggewerkt, zodat de melker veel vrije werkruimte heeft. Verder koos de veehouder voor deze stal, omdat die overzichtelijk en degelijk is en alle relevantie gegevens ook in de put opvraagbaar zijn. De melkstal, compleet met stimopuls en andere opties, kostte Lievestro ongeveer €150.000.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Erwin

  Graag zou ik vrijblijvend meer informatie en de prijs van deze Westermann mestschuif willen ontvangen. Ben aan het rond kijken naar een passende mestschiuif voor ons bedrijf.

  Mvg. Erwin

Of registreer je om te kunnen reageren.