Home

Foto & video 1377 x bekeken

Nieuwe zelfrijdende aardappelrooier

De Belgische fabrikant AVR ontwikkelde een nieuwe, zelfrijdende vierrijer, de Puma. Deze aardappelrooier vervangt de huidige vierrijer, de Solanum. De zelfrijder is op veel punten wezenlijk anders. De meeste wijzigingen voerde AVR door op basis van wensen van klanten, die naar voren kwamen uit een enquête. Bekijk de foto’s waarop de belangrijkste technische wijzigingen staan. De richtprijs van deze nieuweling is €380.000.

Foto

  • Centrale koker. In plaats van twee aparte zijdelingse chassisbalken, heeft de Puma een centraal geplaatste hoofdkoker. Behalve dat die een moderne uitstraling heeft, vereenvoudigt dit de manier van aanbouwen en maakt de machine toegankelijker voor onderhoud of reiniging.

  • De fronthef waarin de loofklapper hangt, zit vast aan de vooras en pendelt daardoor mee met de vooras. Volgens AVR heeft dit het grote voordeel, dat wanneer de achteras verzakt, de AVR Rafale loofklapper wel gewoon de bodem blijft volgen.

  • Extra hydraulische naloopas. Om de wielbelasting van de achterwielen te ontlasten, maakte AVR een hydraulische steun- of naloopas achter de achteras. Daaraan zitten twee kleinere banden, maat 14,9R30. Op de kopakker moet de as omhoog getrokken worden, omdat ze niet mee stuurt. Via een sensor en een accumulator kan de extra as tot 7 ton aan gewicht van de achteras afnemen.

  • Rooimatten over de achterwielen. Om voldoende zeefcapaciteit te houden, gaan de matten niet tussen, maar over de achterwielen. Dat moet beschadiging van de aardappelen beperken en de capaciteit in stand houden.

  • Eén hoofdkoker. De meeste hydrauliekleidingen gaan niet meer over, maar door de centrale chassisbalk. Dat is netter en de leidingen liggen beter beschermd.

  • Overgangsrol tussen bunker en losmat. De nieuwe 8 tons bunker is groter en breder. Tussen bunker en afvoerband zit een overgangsrol, ook om beschadiging van aardappelen bij het lossen te minimaliseren.

  • Ringelevator is vergroot. AVR maakte de ringelevator iets groter (breedte 1,25 meter) en zette er meebewegende zijschotten op. Aan de achteras zitten grote banden (maat 710/75 R34). Naar wens kan de rooier ook worden uitgerust met Westrack-rupsen.

  • Vlakstelling. Aan de achteras zitten twee heel dikke cilinders voor de vlakstelling van de machine. Waarschijnlijk zal een automatisch vlakstelling standaard worden. Mocht één wiel wegzakken, dan blijft de machine recht overeind, evenals in hellend terrein. Dat geeft een betere reiniging van de aardappelen over de matten.

  • Centrale smering. Optie is een centrale smering. De koper van deze eerste machine, akkerbouwer Van de Borne in Reusel, heeft gekozen voor deze onderhoudsarme optie.

  • De motor is een Iveco zescilinder met turbo en intercooler. Het vermogen bedraagt 315 kW (428 pk). De koelers staan tegenover de motor. De tankinhoud is 850 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.