Home

Foto & video

Nieuwe John Deere-modellen

Circa 3.700 dealers en journalisten zijn de afgelopen weken door John Deere uitgenodigd om in Polen de nieuwe modellen van de 6030- en 7030- serie uit het Duitse Mannheim te komen bewonderen. Op een testterrein kon eenieder met de nieuwe trekkers rijden. De nieuwe John Deeres laten zich voortaan standaard via een terminal bedienen. Een impressie.

Foto

 • De 6530 is met 100 kW (105 pk) de lichtste zescilinder in de nieuwe 6030-serie, die nu verkrijgbaar is in 7 typen: van 74 tot 128 kW (105 tot 175 pk). Uiterlijk is er weinig veranderd vergeleken met de 6020-serie: een nieuwe koplampunit in de motorkap en iets grotere inlaten voor de extra koeling die de nieuwe emissiearme Tier III-motoren vergen.

 • Alle vier- en zescilinder motoren in de 6030-serie hebben commonrail-inspuiting, vier kleppen per cilinder, een turbo met variabele schoepen en een extern recirculatie systeem (zie foto) voor de uitlaatgassen. Een wonder dat dit alles nog onder een slanke motorkap past. Dankzij deze technische cocktail kunnen de dieselmotoren voldoen aan de strenge Tier III EU-emissienormen per 2007. Dit zonder dat het brandstofverbruik is toegenomen vergeleken met de voorgaande modellen in de 6020-serie, zo claimt John Deere.

 • Inwendig zijn veel componenten verstevigd, zoals dikkere dubbelwerkende cilinders voor de cabinevering (zie foto) en de stabilisatiestangen aan de voorasvering, die dikker en sterker zijn gemaakt.

 • Het cabine-interieur is volledig vernieuwd en voorzien van een lichtbeige kunststof. De rechterconsole is flink opgeruimd en heeft als vast onderdeel een compacte kleurenterminal. Via het zogenoemde Command Center kan de chauffeur onder meer instellingen wijzigen van de transmissie, hydrauliek, cruise controle, hef en voorasvering. De laatste heeft nu drie standen: automatische veerwegaanpassing, een zachte vering en heffen en zakken om bijvoorbeeld een groot frontgewicht aan te koppelen.

 • Het grote voordeel van een terminal is dat heel veel functies overzichtelijk zijn te bedienen via slechts enkele toetsen. Het symbool in het scherm direct onder elke toetsen bepaalt welke functie de knop boven de terminal op dat moment heeft. Voor belangrijke instellingen zoals voor de hef en aftakas zijn er snelkeuzetoetsen in de rechterconsole. Druk je bijvoorbeeld op de hefknop, dan opent meteen het menu op het beeldscherm waarin de trekkrachtregeling gewijzigd kan worden. Het laatste gaat via een grote draaiknop.

 • Het nieuwe dashboard is compacter dan zijn voorganger en zit vast aan de stuurkolom. Het toont alle belangrijke informatie waaronder het toerental en de rijsnelheid. Bijzondere informatie kan de chauffeur via de terminal op de rechterconsole opvragen, zoals het brandstofverbruik en de motorbelasting.

 • De voor/achteruit-hendel is geïntegreerd met het dashboard. En (eindelijk!) een richtingaanwijzer met een automatische afslag. De in twee richtingen verstelbare stuurkolom is verzwaard, waardoor het stuur solider aanvoelt.

 • In de handpalmbediening van de hef zitten ook drukknoppen voor het activeren van de wendakkerautomatiek en een GPS-stuurautomaat (optie).

 • De hendel voor het schakelen van de kruipgroep. Ernaast is nog plaats voor een vierde hydrauliekhendel. De aftakastoerentallen (540, 540E en 1.000 toeren) schakelen in de nieuwe John Deere’s elektrohydraulisch via de bedieningsterminal op de rechterconsole.

 • John Deere voegt twee nieuwe modellen toe die het gat opvullen tussen de zware Amerikaanse 7030-modellen en de Duitse 6030-middenserie. De 7430- en 7530-trekkers hebben de zware achteras van het Amerikaanse model; motor, cabine, frame en transmissie zijn van de Duitse 6030-serie. In de twee kruisingen leveren 6,8 liter zescilinders 136 en 145 kW (185 en 195 pk). Hier bovenop komt 11 tot 18 kW (15 tot 25 pk) bij een rijsnelheid boven de 14 kilometer per uur en tijdens aftakaswerk. Deze zogenoemde powerboost is voortaan standaard in alle John Deere modellen.

 • De 7430 en 7530 hebben een hefvermogen van 9 ton en krijgen standaard een hydraulische topstang mee, die zich ook laat bedienen via drukknoppen op de spatborden; handig! Ook zijn hydraulische stabilisatoren mogelijk.

 • In de Amerikaanse modellen van de 7030-serie is de handrem vervangen door een schakelaar in de rechterconsole. Zo is er ruimte vrijgekomen voor bijvoorbeeld een koelbox.

 • De hele John Deere-familie in slagorde van 74 tot bijna 205 kW (100 tot bijna 275 pk), allemaal naar keuze leverbaar met een powershift of CVT.

 • John Deere is van plan zijn huidige werktuigenpark verder uit te breiden. Nu levert John Deere spuitmachines en maaiers in Europa. Welke hier binnenkort aan toegevoegd worden, maakte de fabrikant niet bekend. De werktuigen moeten passen in het elektronisch netwerk (telemetrie) die John Deere om zijn trekkers en werktuigen heen ontwikkelt. Dat betreft de aansturing van trekker en werktuigen, GPS-stuurautomatiek, teeltregistratie, onderhoud en service, management van het machinepark, enzovoorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.