Home

Foto & video 2073 x bekeken

Fotoreportage Potato Europe 2006

Tien aardappelrooiers werden vorige week gedemonstreerd op de aardappelmanifestatie Potato Europe 2006 in het Duitse Bockerode, nabij Hannover. De getoonde rooiers waren divers: van eenvoudige eenrijige bunkerrooiers zoals de Poolse Unia Pyra 3000 tot geavanceerde vierrijige zelfrijders als de Ploeger en de Harain Quadroo 600. Een impressie.

Foto

 • De belangstelling voor de aardappelrooidemo was groot. Duitse bezoekers, maar ook Nederlandse, Poolse en Vlaamse en diverse andere nationaliteiten dromden langs de rooiers om een glimp van het rooiwerk op te vangen.

 • De Beierse rupsenfabrikant Harain heeft zelf een vierrijge aardappelrooier ontwikkeld. Het prototype werd voor het eerst aan het publiek getoond. De basis voor het ontwerp is de aardappelrooier van bietenrooierfabrikant Holmer uit 2001. De machine is nogal massief. Waarom 6 millimeter dik staal als ook 5 millimeter kan? De rooier weegt leeg 30 ton. 18 ton drukt voor op de rupsen, 12 ton achter op de twee 1050 banden. De bunker kan 16 ton aardappelen bergen. WM Kartoffeltechnik gaat de verkoop van de rooier op zich nemen.

 • Een duoband met meenemers boven de rooimat transporteren de aardappelen naar het binnenste van de rooier. Het systeem lijkt op het principe dat Grimme op zijn bietenrooier Maxtron toepast.

 • Noviteit op de Harain-rooier was dat via een knop vanuit de cabine gekozen kan worden of de aardappelstroom over axiaalrollen of over een gewone mat gaat. De axiaalrollenunit zit onder de mat. Wil men via axiaalrollen rooien, dan klappen de rooimatunit en de axiaalrollenset omhoog. De axiaalrollenset neemt dan de plek van de mat in.

 • De Nederlandse rooierfabrikant Ploeger toonde een vierrijige zelfrijder zonder diabolorollen.

 • Een sleeptaster vervangt de diabolorol. De taster meet de hoogte van de rug, waarna de rooidiepte wordt ingesteld.

 • De schijfkouters worden aangedreven door hydromotoren. Dit voorkomt stropen.

 • Fabrikant De Wulf toonde zijn nieuwe rooier, de RQA 3060. Deze is de opvolger van de R3000 Mega. De 60 in het serienummer staat voor het 60-jarig bestaan van de fabrikant. Noviteit aan de rooier is dat de rooimatsnelheid gesynchroniseerd is aan de rijsnelheid. Hoe harder de rooier rijdt, hoe sneller de rooimat draait en vice versa. Dit voorkomt volgens de fabrikant terugrollen van de aardappelen.

 • De De Wulf-rooier voorzien van een dubbele rooimat. Bij het vorige model bestond de rooimat uit één stuk.

 • De Wulf koopt tegenwoordig de cabines in van Claas. Deze zijn ruimer en stiller.

 • Grimme was present met de tweerijige zelfrijder SF 150-60.

 • De rooier heeft als noviteit een snelgang van 40 kilometer per uur. Normaal hebben zelfrijders een maximumsnelheid van circa 25 kilometer per uur.

 • Om volgens de Duitse wet 40 kilometer per uur te mogen rijden, is de rooier voorzien van nieuw ontwikkelde schijfremmen op de vooras en nieuwe remmen op de achterwielen. De snelgangoptie is niet goedkoop. De meerprijs bedraagt €15.000.

 • Naast een zelfrijder toonde Grimme ook de vorig jaar geïntroduceerde getrokken tweerijige rooier Grimme GT 170M.

 • Deze is voorzien van een dubbele axiaalrollenset, dus acht paar dubbele rollen achter elkaar. Bedoeld voor zeer zware rooiomstandigheden op zware klei.

 • WM Kartoffeltechnik showde twee getrokken bunkerrooiers: de eenrijige WM 6000 en de tweerijige WM 8500. Bijzonder aan de WM 8500 is dat de rooier in zijn bunker van 8,5 ton meer kan bergen dan dat de rooier leeg weegt.

 • AVR rooide aardappelen met een tweerijige getrokken Esprit-bunker- en wagenrooier.

 • De rooiers zijn voorzien van Canbus en zijn sinds dit jaar ISObus-voorbereid. Het daadwerkelijk via een trekkerterminal de rooier aansturen is nog niet gereed.

 • De kleine aardappelteler die toch een nieuwe rooier wil kopen, kan terecht bij importeur Euro Jabelmann. Deze biedt de Poolse eenrijige Unia-bunkerrooiers aan. Er zijn twee versies: de kleine Pyra 2000 bunkervoorraadrooier met een bunker van 2 ton en de grotere Pyra 3000 met een bunkerinhoud van 3 ton.

 • De Unia Pyra 3000 is voorzien van een loofdoorvalmat.

 • De constructie is zeer eenvoudig en het ontwerp op punten ouderwets. Zo is de rooier voorzien van een geduwde rooibek. Het liften en zakken gebeuren door middel van een cilinder die via een staalkabel met de rooibek is verbonden.

 • Op het demoveld met zware vochthoudende leemgrond groeiden Innovators. Over de kwaliteit en de opbrengst had de organisatie van Potato Europe weinig reden tot klagen. De opbrengst bedroeg gemiddeld 45 ton, vrijwel alles 40 op en geen doorwasverschijnselen.

Of registreer je om te kunnen reageren.