Home

Foto & video

Met 12.500 liter spuitmiddel de weg op

De Belgische akkerbouwer Patrick van Oekel rijdt jaarlijks meer dan 10.000 kilometer met zijn getrokken spuitmachine over vaak matige B-wegen. Zijn vorige twee spuiten hielden het geen twee seizoenen vol. Dit jaar kocht hij voor €107.000 een nieuwe Dubex Velton-spuitmachine, die het hopelijk langer volhoudt voor de bespuitingen van zijn 200 hectare akkerbouwgewassen. Een dagje op pad met een robuuste 12.500 liter getrokken spuitmachine.

Foto

 • Patrick van Oekel tankt de spuitmachine zoveel mogelijk vol uit een bron in zijn werktuigenloods op het bedrijf, alvorens hij naar een van de vele percelen rijdt die tot op 100 kilometer ver van het bedrijf liggen. Op het hoge zand in noordelijk Vlaanderen is water nabij percelen schaars. Ook is de akkerbouwer zo verzekerd van schoon water.

 • Het trapje naar het bordes voor het mangat blijkt smal en heeft te veel treden, vindt de spuiter.

 • Het vullen via de fustreiniger gaat gemakkelijk. Alle kranen zitten binnen handbereik en via een schakelaar is de pompdruk aan te passen tijdens het gebruik van de spoelkop in de fustreiniger. Als Van Oekel de maatbeker op de sproeikop wil drukken, schampt deze er telkens vanaf: een verbeterpunt voor de fabrikant.

 • Een digitale meter voorop de tank geeft tijdens het vullen goed weer hoe vol de tank is. Omdat Van Oekel uit een diepe bron pompt, duurt het bijna een half uur voor de 12.500 liter tank vol is. De spuit heeft ook een automatische afslag; dan schakelt de pomp automatisch uit zodra de ingestelde tankvulling is bereikt.

 • De vering, de spuitbomen en de twee membraanpompen worden allemaal direct via de trekkerhydrauliek bediend, dus veel hydrauliekslangen koppelen, maar geen aftakas.

 • De werktuigenkast waarin de elektronica huist voor de Isobus-bediening zit onder het bordes geschroefd.

 • Op weg naar een perceel met peen. De B-wegen in België zijn vaak van slechte kwaliteit, maar blijken geen probleem voor de Dubex Velton. Dit mede dankzij de vier grote wielen (Nokian 600/65R38) en hydro-pneumatisch geveerde assen én dissel.

 • De spuitbomen vouwen mooi compact langs de tank op. Het zicht opzij langs de spuit via de spiegels is goed. Bij een spoorbreedte van 2,25 meter meet de spuit maximaal ruim 3 meter breed, dus voor tegenliggers moet Van Oekel snel de berm in.

 • In het veld kiest de spuitmachine met een meelopende vooras duidelijk de binnenbocht. Van Oekel vindt de rijschade op de wendakkers acceptabel.

 • De ongedwongen gestuurde vooras van voren gezien werkt als de zwenkwieltjes onder een winkelwagen. Meestal zijn de achterste assen gestuurd, maar dat levert een minder stabiel rijgedrag, aldus de Duitse assenfabrikant.

 • De roestvaststalen tank heeft voor en achter een verlaagde uitstroomopening. De gebruiker constateert dat na een bespuiting de tank keurig schoon leeg is.

 • De spuitboom van 33 meter breed heeft een automatisch hoogteregeling. De chauffeur hoeft soms alleen de hellingcorrectie bij te stellen tijdens het spuiten. Op de grote tank zijn aan weerszijden de schoonwatertanks gemonteerd, elk met een inhoud van 400 liter.

 • Tijdens het achteruit steken moet de chauffeur telkens via een trekkerventiel de meeloopas blokkeren. Dubex onderzoekt of dit automatisch kan.

 • Twee schotten in de tank voorkomen dat bij een niet volledig gevulde tank de spuitvloeistof enorm gaat klotsen tijdens transport.

 • Boven de spatborden kan fust worden opgeslagen achter scharnierende rekken.

 • De bediening van de spuit gaat via een Isobus-terminal van Muller. Van Oekel vindt de bediening erg overzichtelijk en eenvoudig.

 • Omdat een spuitmachine heel veel functies heeft, heeft de Isobus-terminal een extra joystick. Welke functies de druktoetsen bedienen, hangt af van de stand van de voorkeuzeschakelaar: in- en uitvouwen van de spuitboom, het schakelen van de spuitsecties of de spuitboomhoogte wijzigen.

 • De spuitboom blijft mooi vlak hangen tijdens het spuiten.

 • De twee membraanpompen, elk met een capaciteit van 250 liter per minuut, en de vele leidingen zijn compact in de dissel gemonteerd, maar missen een afscherming tegen vuil.

 • Zo, het spuiten is klaar. Patrick van Oekel stuurt de combinatie het perceel uit. In bochten nabij bomen wel opletten, want de spuitbomen steken ver achter de tank uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.