Home

Foto & video

Hoe veilig is slootwater?

De boerensloot achter het huis is bij warm weer een waar zwemparadijs waar kinderen graag spelen. Maar pas op: het water dat zo schoon lijkt, kan vol ziekmakende bacteriën zitten.

Foto

  • Zwemmen en spelen in de sloot achter het huis is een feest, maar in het water kunnen ziekmakende bacteriën zitten die jeuk, misselijkheid en diarree kunnen veroorzaken. Het volledige artikel hierover staat in de Boerderij van 27 juni 2006.

  • Met name kinderen zijn kwetsbaar voor ziekmakende bacteriën in het slootwater. Zij krijgen tijdens het spatteren en spelen namelijk relatief veel water binnen.

  • Spring alleen in de sloot als het water helder is. Bij troebel water is niet goed te zien of de sloot ondiep is en of er gevaarlijke rommel in ligt zoals puin of een oude fiets.

  • Een boerensloot grenst aan weilanden. Ga na een forse regenbui niet zwemmen als zo’n weiland pas bemest is. Ziekmakende bacteriën kunnen via het afgespoelde regenwater in de sloot terecht zijn gekomen.

  • Eendenkroos op het wateroppervlak is niet gevaarlijk, een olie-achtige laag is dat meestal wel. Dat duidt waarschijnlijk op giftige blauw-algen. Ga als zo’n laag in de sloot drijft, niet zwemmen.

  • Niet alleen het water kán schadelijk zijn, dat geldt ook voor de zon. Smeer kinderen die in de zon spelen altijd in met een zonnebrandcréme met minimaal factor 25. Laat ze midden op de dag liefst hun t-shirt aanhouden.

  • Het is bij deze sloot niet aan de orde, maar mocht u ooit ratten langs de slootkant zien, ga dan liever niet zwemmen. Ratten kunnen drager zijn van de bacterie die de ziekte van Weil veroorzaakt. Via hun urine verspreiden ze de boosdoener.

Of registreer je om te kunnen reageren.