Home

Foto & video

Claas Scorpion-verreikers in Nederland

De eerste Claas Scorpion-verreikers staan nu in Nederland. Claas-ingenieurs ontwikkelden deze machine samen met de Duitse shovelfabrikant Kramer. Hieronder extra beeldmateriaal dat hoort bij de rij-impressie van de Scorpion 7030 die 20 juni is verschenen in Boerderij.

Foto

  • Claas garandeert dat de Varipower hydrostatische transmissie een hoog koppel afgeeft, zowel bij lage als hoge (maximaal 40 kilometer per uur) snelheden. De typen met 4 ton hefvermogen hebben standaard de Varipower-plus hydrostaat met een nog hoger koppel en een derde rijpomp die vooral op hoge snelheid zorgt voor meer trekkracht.

  • Voor een verreiker is het zicht naar rechts, dankzij de schuine motorkap, goed tot zeer goed. De rechterspiegel staat daarbij op een prettige plaats: een klein beetje rechts voor de cabine. De twee Claas-groene staande balken in het midden zijn van massief staal en dienen als stootbumper en contragewicht.

  • Twee groene kunststof strips sluiten de verzonken telescoopgiek op in de onderste stand. Deze moeten de zijdelingse krachten opvangen en de giek-scharnierpunten achter ontlasten als er zwaar werk mee wordt gedaan, zoals grondverzetwerk.

  • Wat Claas had bij de oudere verreikers, is gebleven: een lange gebogen voorruit, zonder dwarsspijlen, met een lange, degelijke ruitenwisser.

  • Het zicht vanuit de cabine blijft goed, zelfs op maximale hoogte van de giek.

  • De Deutz-viercilinder staat dwars onder de motorkap. Goed zichtbaar is de scheidingswand tussen het warme en koude gedeelte waar ook het luchtfilter hangt. De kunststof motorkap is goed geïsoleerd en heeft een degelijke sluiting. Via een knopdruk draait de draairichting van de koelventilator om, en reinigt zo radiateur en luchtinlaten op de motorkap.

  • De instap is redelijk tot goed. Onder zijn beide pedalen zichtbaar, waarbij het rechterpedaal een gaspedaal is, het linker het inchpredaal, een combinatie van rem- en koppelingspedaal. Met de laatste is heel precies te werken. Dat komt mede door de lengte en vorm van de pedalen.

  • Linksachter is centrale smering aangebracht van de moeilijk te bereiken smeerpunten van de achteras en de scharnierpunten van de giek. Zo hoort het.

  • Het dashboard is rechts van het midden laag uitgesneden, wat het zicht op de bak verbetert. Verder een opgeruimd dashboard met een aparte analoge snelheidsmeter en toerentalmeter. De stuurkolom is zowel in hoogte als diepte voldoende verstelbaar.

  • Sommige indicators kunnen beter in de cabine. Zoals de functies van de knoppen op de kruishendel. Zo dient de linkerrolschakelaar voor de omkeerschakeling en de rechter voor het in- en uitschuiven va de giek. Het werkt heel plezierig, maar de beginnende chauffeur zal wel even op moeten letten.

Of registreer je om te kunnen reageren.