Home

Foto & video

Maïsteeltdemo in Neede

In Neede organiseren DLV, Stef Slagman, Agruniek, Loonbedrijf Baks en Slootsmid jaarlijks een maïsteeltdemo. De hoofdinsteek is daarbij een verbetering van de bodemvruchtbaarheid. Behalve de traditionele bewerking van ploegen en maïs zaaien werden nu ook bewerkingen ingezet met een driewieler, niet kerend, met een spitmachine en directzaai in de zode. Daar zijn, behalve een zelf samengestelde combinatie van Stef Slagman, ook de volgende machines getoond.

Foto

  • De proefvelden met daarin bijzondere maïszaaimethoden worden vergeleken met de normale teeltwijze van maïs. Dus ploegen, zaaiklaar leggen en inzaaien. Dat laatste gebeurde met een Monosem zesrijige maïszaaimachine.

  • Dit is de maïszaaicombinatie van Stef Slagman. Hij maakte de combinatie op basis van wat hij tot dusver leerde van de jaarlijkse proefvelden die zijn aangelegd. De combinatie heeft voorop een rol en normale frees, achterop een Evers vastetandcultivator met V-vormige spijlenrol en een Kuhn-maïszaaimachine met schijfkouters.

  • Loonbedrijf Baks toonde zijn nieuwste versie van de driewieler met een zesrijige maïszaaier. Die laatste is uitgerust met schijfkouters en kan zo door de zode zaaien. De bedoeling was dat deze machine ook in éé werkgang in stroken de groenbemester dood kan spuiten. Dat laatste lukte helaas niet. Volgend jaar moet dat systeem wel klaar zijn.

  • Op deze foto is goed zichtbaar hoe dicht de drijfmest bij de gezaaide maïs terechtkomt.

  • Steeds meer maïszaaimachines worden verkocht met schijfkouters aan de zaaischijven en bij de kunstmesttoediening. Zo ook bij deze Monosem, die dus zo door de zode kan zaaien.

  • Van de spitmachines toonde Imants een versie in combinatie met een zaaimachine die het zaad breedwerpig (of volvelds) in de bodem brengt. De zaadtank hangt voorop de trekker, de verdeel en zaai-unit direct achter de spitmachine.

  • Evers toonde een maïszaaimachine in combinatie met de Hunter, die het mogelijk maakt om maïs zo door een (gras)zode te zaaien. De organisatie is vooral benieuwd naar de verschillen in gewasgroei tussen deze machine en de versie van een Monosem-maïszaaimachine die ook zo door de zode kan zaaien.

  • Ook Farmtec toonde een versie met daarachter een maïszaaimachine. De Farmtec is een spitmachine waaronder kleine gedraaide risters zitten. Hier in combinatie met een vierrijer waarbij aparte rijenbemesting is toegepast.

  • Farmet toonde een schijvencultivator. De grond is nadien ingezaaid met een normale maïszaaimachine. De schijvencultivator is de enige machine die de bodem heeft bewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.