Home

Foto & video 854 x bekeken

Hoe laag kunt u gaan?

Een zo laag mogelijke bandenspanning, het liefst 0,5 bar, is ideaal bij voorjaarwerk. Voor het vinden van de laagst mogelijke druk in een band is de belasting een noodzakelijk gegeven, maar die is in de praktijk meestal onbekend. Samen met twee bandenexperts ging Boerderij op zoek naar een zo laag mogelijke bandendruk bij verschillende voorjaarscombinaties van het akkerbouwproefbedrijf PPO in Lelystad. Meer hierover ook deze week in het vakdeel akkerbouw.

Foto

  • De pootmachinecombinatie in de werktuigenloods van PPO Lelystad. Het proefbedrijf heeft dit jaar de trekker voorzien van nieuwe Michelin 320/90R54-banden en is afgestapt van dubbele cultuurwielen.

  • De weegschalen van Michelin moeten precies midden onder het wiel liggen. De trekker met lege vierrijige bunkerpootmachine en AVR Multivator in de fronthef wordt eerst leeg gewogen. Gewicht per band: 2,1 ton achter en 2,4 ton voor.

  • De bunker van de pootmachine wordt gevuld. De belasting per achterband schiet omhoog van 2,1 naar 3,4 ton. De belasting per voorband daalt tot 1,85 ton.

  • Gijsbert van Iterson (links) en Eric Bosman, de bandenexperts van Michelin, checken de bandenspanningstabellen. Tja, met volle bunker over de weg is wel gunstig voor de druk in de voorbanden, maar niet voor de achterbanden.

  • De AVR Multivator veroorzaakt een extra last per voorwiel van circa 1.150 kilo, waardoor de piekbelasting per voorband komt op 2,6 ton. Hierbij hoort een spanning van 1,7 bar, met een snelheidslimiet van 10 kilometer per uur.

  • Bij de Steyr 9105 met 3 meter kopeg achter en een koppensneller in de fronthef bedraagt in transport de last per achterband 2,8 ton en per voorband 1 ton.

  • Aan een 135 kW (185 pk) sterke John Deere 7820 wordt een 6 meter brede zaaicombinatie gebouwd. Benieuwd hoe bij deze grote combinatie de wiellasten uitpakken.

  • Het binnenste voorwiel blijkt lekgereden. Het valt meteen op hoe bij ongelijk terrein en in bochten de banden wringen aan de velgen.

  • Met de fronttank en kopeg met zaaimachine geheven blijkt de last per voorband (540/65R30) 0,7 ton en per achterband (650/65R42) 3,5 ton. Voor transport (40 km/u) is dan een spanning nodig van 1,1 bar in de achterband en 0,5 bar in de voorband.

  • Een John Deere 6920 S (118 kW/160pk) met in de hef voor en achter een 4 meter brede Albino Evers-zaaibedcombinatie (met sterpackerwalsen). Belasting per band: in transport 2,5 ton voor en 2,5 ton achter. Adviesspanning: 0,7 bar in de achterbanden (650/65R38) en 1,3 bar in de voorbanden (540/65R28).

Of registreer je om te kunnen reageren.