Home

Foto & video

Nieuwe Claas Axion-trekkers in actie

Claas lanceert een nieuwe trekkerserie. De serie Axion bestaat uit vijf modellen met motorvermogens van 120 tot 165 kW (163 tot 225 pk). De transmissie, met vier elektrohydraulisch schakelende versnellingen en zes powershifttrappen, is bekend uit de Ares-serie. Nieuw voor de Claas-rijders is de bediening in de rechter armleuning en in de console met een vaste Cebis-terminal. Een impressie. Zie ook www.kampsdewild.nl

Foto

 • Voor de introductie van de nieuwe Claas Axion nodigde het Duitse familiebedrijf Claas de pers uit in een grote feesttent nabij het dorpje Hinsdorf in het oosten van Duitsland.

 • In de tent sprak Cathrina Claas de menigte toe. De dochter van Helmut Claas, de inmiddels bejaarde grondlegger van het familiebedrijf, neemt het roer over van haar vader. Haar huidige opdracht: maak de voormalige Renault-trekkers net zo goed als de Claas-combines.

 • Deze nieuwe Claas Axion is, drie jaar na de overname van Renault door Claas, de eerste volledig door Claas ontworpen trekker. Alleen de cabine stamt nog uit het Renault-tijdperk. Op dit concept wil Claas de komende jaren voortborduren.

 • De milieuvriendelijke dieselmotoren vergen enorm veel koeling, waardoor de neuzen van moderne trekkers veranderen in gazen hokken. Axion-trekkers worden aangedreven door motoren van John Deere. Om te voldoen aan de Tier III-emissienorm hebben de motoren vier kleppen per cilinder, common rail dieselinspuiting, een variabele turbo en een extern recirculatiesysteem voor de uitlaatgassen.

 • De cabines zijn onder alle vier de bevestigingspunten geveerd; een sterk punt van Claas. Samen met de voorasvering biedt de Axion een schokvrije rit bij 50 kilometer per uur.

 • Het trapje rechts stelt niet zo veel voor. Rechts van het trapje een kast voor de accu en een hoofdschakelaar (handig) voor het elektrisch circuit.

 • De aansluitingen van de elektrohydraulische ventielen zijn compact gemonteerd links en rechts van de topstang en hebben degelijke stofkappen.

 • Een handig kijkglas voor het oliepeil van de achterbrug.

 • Op de spatborden veel drukknoppen voor de bediening van de hef, aftakas en een extern hydrauliekventiel.

 • Ook aan de volledig uit gietijzer gegoten fronthef handige drukknoppen voor de bediening van de hef.

 • De voorasvering (fabrikant Dana) veert door middel van een parallellogram met in het midden een dikke veercilinder. De stugheid van de vering past zich volgens Claas automatisch aan aan de belasting.

 • De fraaie en overzichtelijke rechterconsole met links de Cebis-terminal.

 • De Cebis-terminal is een standaardonderdeel van de Axion voor het wijzigen van alle instellingen (schakelmomenten, tijd en opbrengst hydrauliekventielen) en voor het aflezen van bijvoorbeeld de aftakastoerentallen.

 • De cabine heeft een brede voorruit, maar de brede motorkap ontneemt veel zicht op de voorwielen.

 • Erg goed en vlot werkt de stick voor het bedienen van de transmissie. Bij een zachte duw schakelen de zes powershifttrappen. Duw je de stick verder door, dan schakelt een versnelling elektrohydraulisch. Dit kun je overigens ook prima overlaten aan de schakelautomatiek.

 • De ruime cabine biedt veel opbergmogelijkheden, zoals hier in de linkerconsole.

Of registreer je om te kunnen reageren.