Home

Foto & video

JF-Stoll heeft breedste triplemaaier

Met 11,5 meter werkbreedte levert JF-Stoll voor nu de breedste triple-maaier die aan een standaard trekker past. Behalve heel breed, bezit deze machine over enkele bijzondere details en is verbluffend eenvoudig, maar zwaar gebouwd. De versie zonder kneuzer werd voor Boerderij gedemonstreerd. Richtprijs: €63.950 inclusief frontmaaier. Een versie met kneuzer is vanaf volgend jaar ook leverbaar. Die gaat €73.590 kosten.

Foto

 • 11,5 meter werkbreedte wordt gehaald met een 3,2 meter brede frontmaaier en een getrokken dubbele maaier die bestaat uit twee maaiers van 4,8 meter breed.

 • Elke zijmaaier heeft een apart frame en bestaat eigenlijk uit twee 2,4 meter brede maaibalken die aan elkaar zijn gekoppeld. Het frame hangt in het midden aan een dikke arm.

 • De maaier hangt in een zwaar geconstrueerde arm, afgeveerd door twee dikke veren voor de instelling van de bodemdruk. Een beetje bodemdruk meer of minder is en kwestie van de trekkerhef omhoog of omlaag doen. De getrokken maaiers hangen immers in de hefarmen.

 • Per maaiunit is de maaihoogte instelbaar met een spindel. Met daarbij keurig een schaalverdeling. Deze schaalverdeling geeft niet de werkelijke maaihoogte weer in centimeters, maar telt als hulpmiddel.

 • Via deze dikke aluminium-kleur topstang is de hele maaierophanging (inclusief frame) verstelbaar ten opzichte van het transportonderstel. Meestal een éénmalige instelling. Maar die is nodig om afhankelijk van trekker en gewenste maaihoogte alle wensen mogelijk te maken.

 • Hier is te zien dat de 4,8 meter brede maaibalk bestaat uit twee maaibalken van elk 2,4 meter breed. Elke complete maaibalk wordt vanaf de zijkant via 1 aftakas aangedreven. Daar splitst de aandrijving in een deel dat direct de maaibalk ingaat. Het nadere deel gaat bovenover de maaier naar de tweede helft van de complete maaibalk.

 • Elke maaier heeft een hefcilinder (om de maaier uit te heffen) en een zwenkcilinder (om de maaier in transport te zwenken). In deze twee is tevens een obstakelbeveiliging gebouwd. Mocht de maaier een obstakel raken, dan gaat de olie uit de zwenkcilinder door een overdrukventiel. Die olie stroomt vervolgens naar de hefcilinder, waardoor de maaier tevens omhoog gaat.

 • De hefarmaansluitingen zijn scharnierend gemaakt zodat op ongelijk terrein, de maaier los van de trekker kan bewegen in de breedterichting. Deze scharnieren hebben tevens een extra functie als obstakelbeveiliging.

 • De wielen zijn mechanisch gedwongen bestuurd. De demo bewijst zelfs dat deze spoorvolgend is. Stuurstangen zijn geïntegreerd met het frame van het onderstel.

 • De chauffeur kan hydraulisch de maaier een extra stuurcorrectie geven via deze kleine cilinder. Dat kan nodig zijn om smalle percelen in de draaien of om de maaier in hondegang te laten volgen. Soms nodig bij lange geren of bij hellende percelen.

 • De frontmaaier is tevens een nieuw type bij JF-Stoll, de GD3205F. Dit type zonder kneuzer maakt gebruik van een vijzel om het gras midden onder de trekker neer te leggen. Tevens wordt de aandrijving geplitst: een dubbele v-snaar voor de vijzel en een tandwielkast voor de maaibalken. Het binnenwerk van alle maaibalken koopt JF-Stoll in bij Kuhn. De verpakking om de maaibalk is afkomstig van JF-Stoll.

Of registreer je om te kunnen reageren.