Home

Foto & video 1607 x bekeken

Extra 632T maaierkneuzer van Vicon

Vicon heeft een nieuwe maaierkneuzer ontwikkeld. Het eerste type is de 3,2 meter brede Extra 632T maaierkneuzer. Daarin heeft Vicon heel veel veranderd. De fabrikant loopt daarmee weer voorop in het gamma maaierkneuzers. Hieronder extra beeldmateriaal dat hoort bij de rij-impressie die staat in vakdeel Veehouderij nummer 22.

Foto

  • De Vicon Extra 632T is het eerste type voor de driepuntshef. Ook verkrijgbaar als Deutz-Fahr. Hij heet dan Discmaster 632T. Met nagenoeg dezelfde technische specificaties zijn er ook getrokken maaierkneuzers te koop van 2,8 of 3,2 of 3,5 meter werkbreedte. Daar kan men kiezen voor een centrale of zijdelingse dissel of voor handmatige of hydraulische midden- of zijafleg.

  • De hele voorplaat kan er in een handomdraai af. De maaier is zo heel toegankelijk voor onderhoud, inspectie of reiniging aan de maaischijven. Vicon veranderde ook de tandwielen in de maaibalk. Die hebben nu een schuine vertanding, waardoor de maaibalk een stuk stiller is geworden.

  • Ook de klep om de kneusrotor kan in zijn geheel omhoog klappen. Dat maakt de kneuzer ook perfect toegankelijk voor inspectie en controle. Zo hoort het. De buitenste (zwarte) kunststof beschermkap is opklapbaar en kan buigen zonder blijvende schade zoals deuken, barsten of scheuren.

  • De klepels noemt Vicon ‘Semi Swing’. Vrij vertaald: halfvrij draaiend. In werking zetten de klepels zich vast tegen de rotor. Volgens de bedenkers moet dit leiden tot minder slijtage aan bout en klepel. Vrijdraaiende klepels trillen meer, deze zouden dat niet doen. De praktijk moet dat nog uitwijzen.

  • Via twee handvaten zijn de breedspreidplaten snel verstelbaar. Handig. Onder de handvatten een kunststof strip die de platen soepel geleidt.

  • Via dit kraantje is de bodemdruk in te stellen. In principe hoeft dat slechts eenmalig. Afhankelijk van de rijsnelheid of de bodemgesteldheid kan de druk hoger of lager ingesteld worden. De accumulator zit keurig geïntegreerd in de hoofdkoker waar de maaier aan hangt.

  • De constructie van de driepuntsbok en van de maaierarm lopen in een vleugelvorm in elkaar over. Dit oogt fraai en is robuust. De maaier hangt aan een enkelwerkende cilinder (midden), een parallellogram en een stabilisatiestang. Alles voorzien van kogelgewrichten.

  • De enkelwerkende cilinder heeft een dubbele functie: uitheffen en het instellen van de bodemdruk. De trekkerhef blijft dus de hele tijd op dezelfde positie.

  • De maaier in transport. Zo hoort het. Hij klapt goed door, zodat het gewicht verdeeld wordt over de twee hefarmen. De transporthoogte blijft met 3,4 meter beperkt. De maaier zit mooi opgesloten in een brede beugel, beschermd door een kunststof strip.

Of registreer je om te kunnen reageren.