Home

Foto & video

Kneuzers en traditionele schijven getest

Sinds het areaal grasklaver in Nederland toeneemt onder zowel biologische, maar vooral gangbare boeren, rijzen er ook vragen over de inkuilmethode van dit gewas. Op de vraag welke maaimethode het mildst is voor het klaver, organiseerde Boerderij een kleine praktijktest. Drie maaiers zijn in een perceel klaver ingezet en bekeken op kneusintensiteit, schade aan grasklaver, oogst en als laatste voerkwaliteit. Hieronder een beeldoverzicht van de bewerkingen, beoordelingen en monstername. Vooraf hebben monteurs van Louis Nagel alle maaiers geïnspecteerd en zo nodig bijgesteld voor een juiste werking

Foto

 • Ook kregen alle maaiers nieuwe maaimesjes.

 • Annette Harberink begint hier het maaien met de John Deere rollenkneuzer. Biologisch Dynamisch bedrijf de Zonnehoeve in Zeewolde, waar Harberink manager is van het melkvee, is eigenaar van het perceel waarop de test is uitgevoerd. Ook de John Deere maaier met de rollenkneuzer is van hen.

 • Tussen de verschillende herhalingen zit een minimaal tijdsverschil.

 • Er is geharkt met een enkele Stoll-hark, ook eigendom van de Zonnehoeve. De gekneusde zwaden zijn twee keer geharkt. Een keer heen, en vervolgens een dubbel zwad terug.

 • Gewasverlies na het harken: dit was visueel het meest bij de vingerkneuzer nadat het zwad de rondebalenpers binnenging.

 • De niet gekneusde maaizwaden zijn heel licht geschud. De schudder stond daarvoor op een laag toerental.

 • De jury bestudeert het gemaaide gewas. Van links naar rechts zijn dat Frank Lankhorst van het Louis Bolk Instituut, Herman van Schooten van de Animal Siences Group Wageningen en Jacco Keuper, redacteur Veehouderij van Boerderij.

 • Een goed voorbeeld zoals een vingerkneuzer omgaat met een teer gewas. De stengel is kapot geslagen en gebroken op twee plaatsen.

 • Op dit beeld is ingedroogd klaverblad goed zichtbaar. Een verlies van dit blad betekent eiwitverlies.

 • Het gewas is in ronde balen geperst en gewikkeld. Per herhaling zijn de balen gemarkeerd met een spuitbus.

 • Frank Lankhorst en Herman van Schooten beoordelen het geharkte zwad.

 • sfeerplaatje

Of registreer je om te kunnen reageren.