Boerenprotest, oktober 2019. - Foto: Roel Dijkstra / Fred Libochant AlgemeenOpinie

‘Boerenrepubliek linkt MKZ-crisis aan boerenacties’

Zowel in de voorkamers als in de inmiddels onomstotelijk bewezen achterkamertjes, is het uitroken van de Nederlandse agrarische sector een van de politieke hoofddoelstellingen geworden. Een doel op zich, in plaats van een middel om stikstof te reduceren of huizen te bouwen.

Het tv-programma De Boerenrepubliek maakt glashelder dat deze stip op de horizon al zeker 20 jaar geleden is gezet.

In het programma wordt het verloop van de MKZ-crisis in 2001 glashelder weergegeven en wordt een relatie gelegd met de boerenacties van 2020. Wij waren er al die jaren nauw bij betrokken. In 2001 voerden we een rechtszaak tegen de sluiting van de veemarkten.

Complottheorieën

Onze onmacht richtte zich op Brinkhorst (landbouwminister van 1999-2002, red.). Hij was onze vijand. Als je in complottheorieën gelooft, zou je kunnen constateren dat Brinkhorsts rechterhand van destijds, kort daarna bewust infiltreerde in de zuivelsector. Via een mooi baantje bij NZO verrijkte hij zichzelf en deed hij, betaald door de melkveehouders, jarenlang een schat aan kennis op, om zich in 2017 tegen hen te keren.

Inperken veehouderij

Dezelfde theorie zou je kunnen bevroeden bij het Beter Leven-keurmerk. Een systeem met een enorm verdienmodel levert, met medewerking van veehouders, de kennis en de middelen die uiteindelijk ingezet zouden kunnen worden voor het bereiken van een van de hogere doelstellingen van de Dierenbescherming, namelijk het inperken van de (intensieve) veehouderij. Ik zeg niet dát het zo is, maar op de lange termijn zou het zomaar kunnen gebeuren dat we ook hierdoor meewerken aan onze eigen ondergang.

Veilig voedsel

Een ding is zeker: in 2050 hebben we bijna 10 miljard mensen op deze aarde die allemaal veilig voedsel nodig hebben. Leiders van ons kleine kikkerlandje die inzetten op het verplaatsen van de productie naar gebieden waar dat veel minder efficiënt en diervriendelijk gebeurt dan bij ons, zijn in mijn ogen persoonlijk verantwoordelijk voor minder welzijn voor dieren, minder biodiversiteit en een slechter klimaat. In een goed werkende republiek heeft het volk de macht. De vraag is of alle kiezers zich dat op gebied van landbouwkeuzes voldoende gerealiseerd hebben toen zij op 17 maart hun stem uitbrachten.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin