Commentaar

6 reacties

‘Werken aan vertrouwen in coronacrisis’

Communicatie en nakomen van afspraken zijn cruciaal om het vertrouwen terug te krijgen in de coronacrisis.

Woensdagavond was de Vion-slachterij in Apeldoorn openingsnieuws van het NOS-achtuurjournaal, en niet omdat de smaak van het vlees zo goed is. De RIVM-regels rondom corona waren met voeten getreden, reden om de locatie te blokkeren.

Vion heeft wat uit le leggen

Enkele dagen eerder had het rumoer rond varkensslachterijen en corona volgens reacties op sociale media allemaal nog een hoog gehalte ‘veehouderij-plagen’. Maar hier heeft Vion wel wat uit te leggen. Minister Schouten waarschuwde maandag nog dat de sector aan zet was om snel zaken te regelen rondom corona. Ze zou niet schromen haar NVWA-medewerkers op de slachterijen extra te beschermen indien nodig. Lees: slachtlijnen stil te leggen. Dinsdagavond legde brancheorganisatie COV haar direct ingaande aanpak op tafel bij Schouten.

Van Rooi Meat gesloten

Woensdag was het dus raak. Het vervoer van de mensen ging bij lange na niet zoals het hoort en toegezegd is. De veiligheidsregio blokkeerde daarom de slachterij. Vion moest schriftelijk beterschap beloven, anders zou de slachtlijn donderdag niet meer draaien. Daarmee komt de slachterij nog goed weg; de minister bleek coulant. Van Rooi Meat kwam vrijdag minder goed weg, gesloten als zijnde een - dreigende - coronahaard.

Als je dinsdags door de minister vermanend toegesproken wordt over de manier van vervoer, dan neem je toch geen risico?

Vion zegt dat het vertrouwde op zijn inhuurbureaus. De mensen wonen bij elkaar en zouden als huisgenoten dus in een busje krap op elkaar vervoerd mogen worden. Maar als je dinsdags door de minister vermanend toegesproken wordt over de manier van vervoer, dan neem je toch geen risico en regel je als eerste extra touringcars? Dat kost tot 1 juni 20 euro per medewerker per dag extra, daarna minder dan een tientje. Penny wise, pound foolish. Tekenend voor het bedrijf.

Opvallend: VanDrie zit met haar grootste slachterij in Apeldoorn recht tegenover Vion. Daarover echter geen enkele wanklank. Ook in de pluimveeslachtwereld is het rustig op dit vlak.

Lees verder onder de foto

De politie sloot op 27 mei de slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn omdat daar de coronarichtlijnen waren geschonden. Bij de slachterij waren achttien busjes met arbeidsmigranten aangekomen, die onderling niet voldoende afstand hielden. - Foto: ANP
De politie sloot op 27 mei de slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn omdat daar de coronarichtlijnen waren geschonden. Bij de slachterij waren achttien busjes met arbeidsmigranten aangekomen, die onderling niet voldoende afstand hielden. - Foto: ANP

Nederlandse big weer bij de top

Maar het is niet allemaal slecht nieuws in de varkenswereld. Volgens de Duitse mesters is de kwaliteit van de Nederlandse big nu goed. Gelijk aan dat van de Deense, tegen lagere kosten, toont onderzoek van Boerderij en haar Duitse evenknie SUS. Dat was tien jaar geleden wel anders. De Deense big lag destijds mijlenver voor. En alleen omdat de Denen niet de aantallen konden leveren, zijn we in business gebleven. Gericht werken aan kwaliteit heeft effect gehad, de belangrijkste biggenafzetmarkt is behouden en versterkt.

Afspraken nakomen

Verbeterpunten zijn de borging van vaccinaties en het afwikkelen van claims. Dat heeft alles te maken met goede communicatie en het nakomen van afspraken. Ook de handelsmentaliteit werkt tegen ons, biggen gaan ‘ineens’ naar Spanje als de prijzen dat dicteren. Communicatie en nakomen van afspraken, daar draait het ook om bij de Vion-affaire. Op alle niveaus verbeteren is nu het parool, de business staat immers op het spel.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Oké dan

  Waar niet getest wordt hoor je ook niks, hoe zit het op ander bedrijven?

  Alle 200 werknemers op een Tennessee Vegetable Farm testen positief voor COVID-19

  Blake Montgomery
  Verslaggever
  Gepubliceerd Mei. 29, 2020 20:09 ET

  Brent Stirton / Getty
  Een groenten- en fruitboerderij in Tennessee testte zijn werknemers op het nieuwe coronavirus nadat men eerder deze week symptomen begon te vertonen en ontdekte dat alle 200 werknemers positief waren. Ondanks de ongebreidelde infecties hebben naar verluidt slechts drie personeelsleden van Henderson Farms symptomen vertoond. De boerderij in Evensville, Tennessee, heeft de arbeiders ter plaatse in quarantaine geplaatst, meldde News Channel 9. De uitbraak begon nadat een groep seizoensarbeiders uit Mexico was gearriveerd en in kleine ruimtes was ondergebracht, vergelijkbaar met studentenkamers. Ondanks de diagnoses blijven medewerkers doorwerken. Rhea County had voorheen slechts 13 mensen binnen zijn grenzen gediagnosticeerd met het virus

 • Zuperboer

  Zijn deze mensen ziek.... of testen ze slechts positief. Sprak gisteren met een huisarts die me snel voorrekende dat er in ons land al zo'n 600.000 mensen positief moeten zijn. Maar omdat het aantal uitgevoerde testen minimaal is worden deze niet bevestigd. Het blijft natuurlijk een hot item om bij de voedingsmiddelen-industrie te testen. Zou men de AH-distributiecentra ook zo nauwgezet monitoren?

 • Alco

  Als er iets beloofd wordt moet het nageleefd worden, want belofte maakt schuld.
  Echter werd het wel extra opgepompt omdat het vleesindustrie betrof.

 • porky power

  Lekker met 2 maten meten doet de overheid acht huisgenoten in een busje mag niet dan wordt je toko gesloten maar duizenden demonstranten op de dam hutje mutje dat is geen problemen

 • @123

  Superlinkse Halsema staat altijd boven de wet denkt ze,daarom ophouden met dit hele coronagezeur en weer terug naar het oude normaal, als de bobo's dit misbruiken naar hun eigen inzicht is het hek van de dam.

 • Oké dan

  WAT LEES IK NOU!

  Het ministerie van Volksgezondheid onderstreept dat het geen zin heeft om een test af te nemen bij mensen die geen klachten hebben. De uitslag zou dan onbetrouwbaar zijn.

  WAAROM GAAN WE DAN ALLE MEDEWERKERS VAN SLACHTHUIZEN WEL TESTEN????

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.