Redactieblog

32 reacties

‘Natuur vloert landbouw’

“Het wordt oorlog tussen landbouw en natuur”, zegt Hanna nu de stofwolken rond het rapport van Remkes over de stikstofkwestie zijn neergedaald.

“Kijk maar naar de reacties. De directeuren van de natuurorganisaties scharen zich snel eensgezind achter het rapport. De landbouw reageert teleurgesteld en verschillend, zoals je van een verdeelde sector kunt verwachten.”

Mark van den Oever van FDF was helder als altijd: waardeloos. Bart Kemp van Agractie vreest voor de toekomst van de landbouw, die zich niet vitaal kan ontwikkelen. En LTO schoot meteen in de overlegstand en zocht naar aanknopingspunten. Zo zijn we beland in een oorlog, waarbij de natuur gewapend is en de boer aangeschoten wild.

VVD‘er Remkes komt met een rapport dat door de natuurminnaars geschreven kon zijn

Een raar slagveld. VVD‘er Remkes komt met een rapport dat door de natuurminnaars geschreven kon zijn. Het is dubbel zo streng als de huidige stikstofplannen van de regering. Met de boeren wordt nog minder rekening gehouden. En dan te weten dat FDF het overleg met de minister boos verliet, omdat de overheid niet wilde bewegen in hun richting. Dat leek sterk, maar blijkt achteraf heel zwak.

Schouten ging mooi door

Want wat gebeurde er daarna? Schouten ging mooi door, toen FDF uit het overleg stapte. Die maakte daarmee de weg voor de minister vrij. Dat leverde de Kamerbrief met voorstellen op. Daarin was weinig rekening gehouden met de stikstofwensen van FDF of het voormalige Landbouw Collectief.

En dan nu het rapport Remkes. Dat gaat veel verder, maar daar hebben we voorlopig geen last van. Politieke partijen zeggen dat het een mooie aanzet is om op voort te borduren. Met nog strengere stikstofmaatregelen. Dat gebeurt vast na de verkiezingen van volgend jaar.

Linkse visie voor natuur

Dat wordt dus een keuze tussen aan de ene kant de verdeelde landbouw en aan de andere kant de natuur, het milieu en de bouwwereld. Het is geen vraag wie er dan wint. Ook de partijen uiterst rechts, Wilders en Forum voor Democratie, kunnen daar niets aan veranderen. Vooral niet nu de VVD via Remkes voor de linkse visie voor natuur kiest. De strijd van de verdeelde landbouw is op voorhand verloren.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Jehao

  De strijd is nog lang niet gestreden.

 • Zuperboer

  De overheid zal nooit bewegen in de richting van de sector. Aangezien de achterliggende doelstellingen/agenda niet openlijk worden gedeeld. De overheid heeft allang gekozen voor stedenbouw en de daarbij behorende herinrichting van het aanpalende gebied. Natuur en stikstof zijn slechts een drogreden om de boer (grootste grondgebruiker van ons land en dé sector met de meeste juridisch vergunde N!). Het was eerlijker geweest om duidelijk te zijn. Nu is deze verborgen missie voortijdig ontdekt door de sector en is er geen enkele kans op vruchtbaar overleg.

 • veldzicht

  Dan heeft Baudet dan zeker toch gelijk dat Carolien Schouten een sluipmoordenaar voor de Ned. Landbouw is.Om nou te zeggen dat ze echt voor de boeren opkomt kan ik toch niet zeggen,meer van pappen en nat houden en steeds maar wat toegeven aan de natuur.

 • a van Gerwen

  Baudet kon het gisteren niet treffender brengen met de woorden"sluipmoordenaar", en nog schrijnender is om te zien het hoe de politiek correcte kamer daarna over hem heen viel.

 • trekker123

  CDA coryfee Verhagen heeft het gisteren nog maar eens gezegd: landbouw is 3 procent van de economie en produceert 40 procent van het de stikstof uitstoot. Er is een woningtekort van 300.000 woningen en dat gaat met het huidige tempo van bouwen oplopen naar een miljoen. 100.000 woningen per jaar er bij is echt aan de krappe kant, de regering moet NU over de brug komen, straks is het te laat. De Jonge gaat het midden opzoeken als hij wat te vertellen krijgt. Twee keer raden wat er gaat gebeuren!

 • veldzicht

  Gisteravond hoorde k Hugo de Jonge nog zeggen:ik zie het niet gebeuren dat het CDA een samenwerking FvD aangaat.Als ze hier niet op terug komen zijn ze mijn stem kwijt.Straks ben je helemaal overgeleverd aan die linkse kliek en komt de landbouw nog veel meer in de verdrukking.

 • Slot

  Jaren ‘30 zijn ook een groep mensen op gejaagd , iedereen weet wat er volgde!!!!
  Ze zijn ziek in Den Haag.

 • @123

  De groene maffia geholpen door dit rampenkabinet vloert de landbouw,gisteren kwam naar buiten dat het grootste windmolenpark van Nederland in de Wieringermeerpolder ,gebouwd met 660 miljoen euro subsidie en waarvan de bedoeling was dat 370.000 huishoudens van deze stroom zouden profiteren.Nu gaat deze stroom naar de Amerikaanse multinationals Microsoft en Google die in Nederland niet of nauwelijks belasting betalen ,deze datacentra slurpen wel tot 4% van onze Nederlandse stroomvoorziening op.

 • farmerbn

  Groen rechts vvd kan meer stemmen trekken dan er nederlandse boeren zijn. Nederland is een mooi stoppersland voor boeren geworden. Denk goed na wanneer je de stekker eruit trekt. Verkoop je huid zo duur mogelijk. Ik heb het idee dat 50-60 ers er meer mee zitten dan de jeugd. De jeugd is al tam en is veel minder gepassioneerd boer.

 • veldzicht

  En dan lees je in de Telegraaf dat nog maar 1,8 % van de stroom wordt opgewekt door windmolens ,en dan nog zeer onregelmatig met zeer hoge pieken en diepe dalen wat het stroomnet amper aankan.

 • varkensboerk

  Zonder medewerking van boeren gaat er niks veranderen. Dus als het beleid niet acceptabel is kunnen ze barsten in Den Haag. Voor wat, hoort wat.

 • Mfb

  Een boerenstem aan FvD is denk ik een verloren stem. Die partij is en wordt niet serieus genomen.
  Kies dan voor de Boer Burger Beweging. Een nieuwe partij die opkomt voor de belangen van iedereen en die niet choqueert. Dat schept vertrouwen en daar wil men wel mee samenwerken. Samenwerking zullen we het immers van moeten hebben. Agrarisch NL is allang geen meerderheid meer en veel politici en ambtenaren hebben geen idee hoe de sector in elkaar ziet. En dat is terug te zien in beleid. Zou dus een goede zaak zijn dat de BOER Burger Beweging net als de Partij voor de dieren een paar zetels zou halen.

 • farmerbn

  Eens.

 • ENDE902

  Het is duidelijk, wat er gebeurt in Nederland.
  De linkse partijen en ngo's maken de dienst uit. Afhankelijk van de verdeling van partijen in de Tweede Kamer wordt de linkse ideologie langzamer of sneller doorgevoerd. Deze ideologie bestaat uit een in hoge mate door de overheid gestuurde samenleving. Door de groei van de bevolking en industrie en de wens van quasi natuur kijkt men constant naar het platteland om dit op de moderne manier te ontginnen. Om dit proces zonder kleerscheuren te laten verlopen is het nodig, dat de men grondeigenaren weet te overtuigen van het belang van een overheid die te vertrouwen is, en in het belang van de gehele Nederlandse samenleving handelt.
  Echter door het zwart maken van de agrarische sector is dit vertouwensproces verstoord. Soms denk ik, dat het zwart maken met opzet wordt gedaan om de agrarische structuur te verzwakken en deze over te nemen. Het aantreden van de dhr. Calon enkele jaren terug, het gegluur van Natuurmonumenten naaar RFC, en kortelings terug de open sollicitatie van de directeur van Green Peace, dhr. Thijssen, voor de functie van LTO-voorzitter, vallen zeker onder deze pogingen.

 • bori

  Maak de SGP groot.
  Dat is een nette serieuze boeren partij.
  Een partij die niet voor omvormen en uit faseren van de sector is .

 • Alco

  Twee kritische opmerkingen naar vergaderboer.
  FDF stapte op toen bleek dat de minister gewoon doorging en dus niet gewoon doorging toen FDF opstapte.
  En het toegeven dat de strijd verloren is.

 • veldzicht

  @Door FvD van te voren al uit te sluiten verzwak je je positie en voelen Gr.L. en D66 zich nog sterker om de boeren definitief de nek om te draaien.Een domme uitspraak van Hugo de Jonge.

 • farmerbn

  Hugo de jonge gaat voor de meeste stemmen en hij denkt dat uitsluiten van fvd gunstig is.

 • Bennie Stevelink

  Hugo de Jonge kiest voor eenheid binnen het CDA. Een groot deel (meer dan de helft) van de achterban wil niets met FvD te maken hebben. Open staan voor een coalitie met FvD zou enorme spanning en verdeeldheid binnen het CDA veroorzaken. En dat net voor de verkiezingen. Dan weet je zeker dat je verliest.

 • veldzicht

  Als het CDA een coalitie met Gr.L. en D66 aangaat mogen ze van mij verliezen.Dan is het voor de landbouw helemaal een verloren zaak en laat ze dan ook maar in de stront zakken.

 • Alco

  Als het CDA zich zo gaat gedragen konden er nog weleens prominente leden de Boeren Burger Beweging gaan versterken.

 • @123

  Hugo de Jonge, is de loopjongen van Rutte ,daarmee in zee gaan verandert er niks in Nederland.

 • Peerke1

  Ieder jaar meer mensen afhankelijk van de voedselbank, nog meer werklozen, daklozen,vrijwilligers aan de onderkant van de samenleving en super Rijken met weinig werken en de landbouw die naar de verdoemen gaat.

 • Firma Vellenga

  Ende902, ja, je bent al zover tot dit inzicht. Veel boeren zijn dat nog niet. Ze geloven nog in de eerlijkheid/oprechtheid van de mens Maar vergeet het maar, zelfs Geurts is omgekocht. Kijk alleen al naar de kleding die veranderd is in de jaren dan weet ik al genoeg. Geld is macht en natuurorganisaties, linksen hebben geld. Ik weet niet wat elke voorstaander van de landbouw aangeboden krijgt achter de schermen maar het werkt wel De boeren en hun behartigers zwakken steeds verder af. Maar welke uitdaging hebben ze nog als hun doel gehaald is? Dat vraag ik me af. Wie/welke groep is dan aan de beurt???

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Cda heeft idd geleerd van coalitie met pvv.
  Logisch dus.
  X

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Denk dat Baudet een sluipmoordenaar is voor zichzelf en Jankees.
  Zielig.
  X


 • boer a

  Luister maar eens goed naar Jaco Geurts, dat laat je het wel om op CDA te stemmen als boer!

 • Gradje 1966

  GAJ Van Den broek je zal wel geen boer zijn anders lul je zo dom niet.
  Het word tijd dat ze bij jou eens een stuk loon inhouden en de zelfde lasten behoud of hoger zodat je geen geld meer hebt om leuke dingen te doen en geen auto meer kan rijden . Iedere boer maakt veel uren in de week 7 dagen per week en men kan er nog amper van rond komen iedere keer verzinnen ze weer iets nieuws in Den Haag die de kosten opjagen en inkomsten doen verkleinen het word tijd dat de maatschappij eens droog komt te staan net als in de hongerwinter dan weet men weer een boer te warderen als men voedsel krijgt

 • antoine1

  Het is zóóó jammer dat ze hun mond voorbij praten, vóór ze de retail distributiecentra wilden blokkeren!

 • Johnny Hogenkamp

  VVD'er Remkes is terecht de kop van Jut in deze, maar kijk ook even naar de andere leden van de commissie. Bijvoorbeeld Elbert Dijkgraaf (SGP), Hester Maij (CDA), Martin Scholten (WUR). Het tegenfront wordt steeds meer aangevuld met boerenvrienden van voorheen.

 • ghsmale

  Zoals meestal, De geschiedenis herhaald zich.
  80 jaar geleden had ook iemand een plan om van niederland,
  een vakantie land te maken.
  Een boer is het enige wezen wat de "natuur" in stand kan houden
  natuur organisatie maken met hun beleid alles kapot

 • jan4072

  Vergeet niet dat de milieulobby al 40 jaar fanatiek aan het lobbyen is en bezig geld vergaren. LTO heeft heeft die tijd verknoeit met koffiedrinken ipv actief actie voeren.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.