Redactieblog

9 reacties

‘Het einde van de nertsenfokkerij’

Het doden van nertsen in Brabant en Limburg heeft deze maand voor veel ophef gezorgd. Eind april dook Covid-19 voor het eerst op bij diverse nertsenfokkerijen.

Nertsenverzorgers hebben dieren op dertien bedrijven besmet. Ook sommige katten op deze bedrijven zijn ziek geworden.De nertsenfokkers zelf leggen zich neer bij de ruimingen en willen ook geen risico’s nemen met de volksgezondheid.. Er was een kans dat het virus op deze bedrijven in de toekomst aanwezig zou blijven. Dat zou een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. De nertsenfokkers zelf leggen zich neer bij de ruimingen en willen ook geen risico’s nemen met de volksgezondheid.

Gevaar voor de volksgezondheid

Twee dierenbeschermingsorganisaties spanden onmiddellijk een kort geding aan. Zij maakten bezwaar tegen het vergassen van nertsen op bedrijven waar het coronavirus is vastgesteld. Er ontbrak een wetenschappelijke onderbouwing om de dieren te doden en alleen de bezorgde geluiden van de omwonenden rechtvaardigen het doden van de nertsen niet. Eerder was steeds gezegd dat er buiten het bedrijf geen gevaar voor de volksgezondheid was. Hoewel de voorzieningenrechter de ruiming enkele dagen had verboden, verliezen de dierenbeschermingsorganisaties het kort geding. In een week tijd worden ruim een half miljoen nertsen ‘geruimd’. Daarna worden er nog meer besmette bedrijven gevonden.

De coronacrisis lijkt het geschikte moment om te stoppen

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer steunt niet alleen het ruimen van de getroffen bedrijven, maar vindt ook dat er nu een eind moet komen aan de nertsenfokkerij. De coronacrisis lijkt het geschikte moment om te stoppen en niet pas in 2024, zoals is afgesproken. De nertsenfokkerij gaat uiteindelijk ten onder door het grotere belang van de volksgezondheid en niet door dierenwelzijn boven economische belangen te stellen.

Er zal wel een goede stoppersregeling voor de nertsenhouders moeten komen. De dood van de huidige nertsen, die de dierenbeschermingsorganisaties juist had willen voorkomen, wordt door de politiek alsnog omgezet in een beleid dat de dood van miljoenen nertsen in de komende jaren zal voorkomen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Tinus1

  Laatste alinea geeft een heel vies, gekleurd nasmaakje.

 • EV71

  Helemaal mee eens Tinus, ik wil Bart dan ook vragen deze laatste alinea te verwijderen of te wijzigen.

 • trekker123

  Meneer Gremmen is duidelijk niet van de bontmantels!

 • Zuperboer

  Ik had begrepen dat er verschillende virustypen waren/zijn aangetoond bij de nertsen en de bedrijfskatten. In hoeverre is er openlijk communicatie geweest c.q. terug te vinden over de bij de dieren , de bedrijfskatten en de personeelsleden gevonden Covid-19 typen. Of is/was er sprake van andere reguliere Corona-virussen. Die zwerven immers ook sinds jaar en dag rond. Wie heeft hier doorgevraagd? Het RIVM blind volgen lijkt me na 1oktober 2019 een niet zo sterke journalistieke keuze Boerderij-redactie.

 • Vhouder

  het lijkt me verschrikkelijk voor de nertsenhouders hoe komen die mensen de dag door ze worden overal voor uitgemaakt je zou er gek van worden

 • Maas1

  @Tinus1 een gekleurd vies na smaakje,zeker.Er zijn zelfs sporen van cocaïne aangetroffen in een toilet gebouw van de tweede kamer volgens media berichten. Het vertrouwen is volledig tot het nul punt gedaald, dat zijn dan volksvertegenwoordigers die notabene niet eens clean hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.Ronduit droevig.

 • emaalderink

  En weer gooit de dierenpartij het welzijn over de schutting. ,, Niet in mijn achtertuin". Ze kunnen ècht trots op zichzelf zijn... maar niet heus...

 • farmerbn

  Nertsen worden geboren en gaan later dood. Is dat bij huisdieren en de mensen zelf ook niet zo? Inderdaad een schandalige laatste zin. Gremmen is hierdoor een gevaarlijk man. Hij kan aanzetten voor haat tegen nertsenhouders want die lezen die laatste zin ook en denken dat ze dan gesteund zijn door gremmen.

 • emaalderink

  En weer gooit de dierenpartij het welzijn over de schutting. ,, Niet in mijn achtertuin". Ze kunnen ècht trots op zichzelf zijn... maar niet heus...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.