Redactieblog

5 reacties

‘Het Nieuwe Normaal: u raakt er zo aan gewend’

Ondanks corona verandert er weinig. In de stikstofdiscussie houdt de veehouderij een prominente rol.

Nog even en dan zit de coronacrisis erop. Natuurlijk, we zijn voorlopig nog niet van het coronavirus af, maar de échte crisis – hoge aantallen sterfgevallen, volgelopen IC’s, lockdown-taferelen en dergelijke – loopt op zijn eind. Voor het grootste deel van de wereld lijkt Covid-19 over zijn hoogtepunt heen. Het venijn lijkt voor de varkenssector overigens nog even in de staart te zitten: slachterijen worden bedreigd met sluiting omdat NVWA-inspecteurs zonder gezondheidsrisico’s geen controles meer uit zouden kunnen voeren. Misschien moeten we de dieren maar op de Dam laten slachten, daar schijnt het wel gewoon te kunnen, maar goed, da’s een heel andere discussie.

Wat is straks het Nieuwe Normaal?

En wat dan? Terwijl nu beetje bij beetje de regering en het RIVM de teugels laten vieren en de regels versoepeld worden, de files voorzichtig weer aangroeien en het maatschappelijk leven weer een beetje structuur krijgt, dringt de vraag zich op: hoe ziet Nederland – of zelfs de wereld – er straks uit, ná corona? Krijgen we echt een anderhalvemetermaatschappij? Hoe gaat het straks met cultuur, cafés en carnaval? Houden we de mondkapjes? Blijven we thuiswerken? Kortom, wat is straks het Nieuwe Normaal?

Natuurbeschermingsorganisties, de MOB voorop, hebben al aangekondigd dat ze wederom naar de Raad van State zullen stappen om ook dit nieuwe beleid te laten toetsen

Rapport commissie-Remkes

En wat gebeurt er met de stikstofdiscussie? Die zal immers weer worden opgepakt, nadat ze tijdens de coronacrisis ook een maand of vier heeft stilgelegen. Het eindrapport van de commissie-Remkes verscheen op maandag 8 juni. Het ging in op de nieuwe stikstofaanpak van het kabinet. Volgens Remkes is het kabinetsbeleid niet ambitieus genoeg. Er zou een veel grotere daling van de stikstofuitstoot behaald moeten worden (het zou zelfs moeten gaan om een verdubbeling) en de regelingen met het doel veehouderijen te laten stoppen met hun bedrijven zouden veel meer een verplichtend in plaats van een vrijwillig karakter moeten hebben. Volgens Remkes is het risico reëel dat de rechter anders opnieuw zal corrigeren. En dát de stikstofdiscussie wederom bij de rechter komt, is welhaast zeker. Natuurbeschermingsorganisties, de MOB voorop, hebben al aangekondigd dat ze wederom naar de Raad van State zullen stappen om ook dit nieuwe beleid te laten toetsen en indien mogelijk onderuit te halen.

In de stikstofdiscussie zal de boerenstand weer een prominente rol krijgen

Dubieus beleid en regelgeving

De regering, helaas moet dat de MOB worden nagegeven, lijkt vooralsnog niet veel van de uitspraak over het PAS van 29 mei 2019 geleerd te hebben. Zo lijkt het in ieder geval op gespannen voet met die uitspraak te staan om het grootste deel van de winst die gemoeid is met het verlagen van de maximumsnelheid op voorhand alweer uit te geven aan vergunningen voor woningbouw en infrastructuur. Kortom, dubieus beleid en regelgeving, slepende juridische procedures en dus welbeschouwd forse risisico’s en onzekerheid. En in de stikstofdiscussie zal de boerenstand weer een prominente rol krijgen.

Vóór de corona was dit alles ook al zo. Welbeschouwd verandert er dus niet zo veel. Volgens mij raakt u zo gewend aan het Nieuwe Normaal.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kanaal

  onzin en onrecht wendt nooit.

 • Maas1

  Het heeft geen zin om nog een enkele investering van welke aard ook uit te voeren.
  Onbestuurbaar geen perspectief.

  Het nieuwe normaal,u raakt er zo aangewend.

 • ghsmale

  Er is genoeg veranderd, en als de mens zijn leef wijze niet aanpast
  is het wachten op covid 21.
  De stikstof soap is in het leven geroepen om bouw en vliegverkeer te kunnen laten groeien over de ruggen van de boer.

 • Alco

  Instanties en mensen die geen verantwoordelijkheid voor het gehele sociale gebeuren dragen, regeren de wereld.

 • @123

  Zeg maar gewoon het nieuwe Abnormaal ,men moet weer terug naar het gewone normaal,stoppen met elke dag om 2 uur de stand van de overledenen aan corona te vermelden.De griepgolf van 2018 heeft meer mensenlevens gekost dan de corona ,toen werden we toch ook niet gesperrt, om het maar op zijn Duits te zeggen.Men geeft toch ook niet door hoeveel er per dag overlijden aan longkanker als gevolg van het roken,angstzaaierij is het op moment en waarom is alles gebaseerd om straks te moeten worden ingeënt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.