Commentaar

8 reacties

'HAK preekt voor eigen parochie'

Je verwacht het niet direct uit het bedrijfsleven, maar groentefabrikant HAK luidt de noodklok voor verduurzaming van het voedselsysteem.

Topman Timo Hoogeboom roept alles en iedereen, van telers tot supermarkten op samen te werken. Het huidig systeem moet op de schop. Minder vlees, meer groente, regionale teelt en afzet.

Positie kiezen

HAK kiest duidelijk positie. De teelt van aardappelen en bieten in Nederland moet plaatsmaken voor rode kool en bonen. Liefst zou HAK op biologische teelt omschakelen, maar dit is volgens Hoogeboom niet haalbaar. Lagere opbrengst en oogstonzekerheid spelen parten. Het bedrijf kiest daarom voor PlanetProof als standaard.

Oproep niet zo moeilijk

Best stoere taal, maar het past HAK ook wel goed. De groenteverwerker kiest de aanval in het winkelschap. HAK haalt al circa 85% van de grondstoffen uit een straal van 125 km rondom Giessen. De oproep tot regionale productie is niet zo moeilijk. De afzet zit voornamelijk in Nederland, West-Duitsland en België; ook al ‘regionaal’ dus. En PlanetProof is voor veel versproducten al standaard.

Best stoere taal, maar het past HAK ook wel goed

Een pleidooi met commerciële insteek dus, maar wel een met gevolgen. Steun voor de pleitbezorgers van regionale productie. Telers moeten alert zijn in dit debat. Iemand betaalt de prijs. De consument? De verwerker? Of uiteindelijk toch de teler? Ook dit is een deel van het verhaal.

Laatste reacties

 • trekker123

  Als HAK ook wel meteen een flink percentage meer gaat betalen aan de teler wordt meneer Hoogeboom op zijn wenken bediend!

 • Sjefo

  Reclame maken is één maar voorschrijven wat een mens moet eten is een brug te ver, zeker uit de mond van een collega voedsel producent/verwerker
  Ik heb altijd gedacht dat aan de top van de verwerkende industrie vakmensen zaten maar niets is minder waar als ik lees wat deze onbenul (Hoogeboom) te melden heeft.
  Samenwerken ,elkaar versterken moet het adagium zijn van de verwerkende industrie, daar vallen die onzinnige statements van Hoogeboom in ieder geval niet onder.

 • Firma Vellenga

  Trekker 123: Dat zou een goed voorbeeld zijn. Dan maak je een punt. Ben bang dat we eerder minder krijgen...

 • j.verstraten1

  Natuurlijk preekt HAK voor eigen parochie, maar je moet het kind niet met het badwater weggooien. Terwijl planet proof een maand geleden nog in het nieuws kwam als zijnde 'uitgehold' doordat de extra teeltkosten voor akkerbouwers niet gecompenseerd worden, beurt een akkerbouwer bij mij in de buurt wel 30% meer voor planetproof spinazie voor HAK.
  Ik denk dat HAK heeft gekeken naar planetproof zoals de zuivel dat uitvoert.

 • heeeee

  Van die goede voornemens is nog nooit wat terecht gekomen. Het moet altijd voor een appel en een ei.Rendement van niks en een berg eisen waar je bijna niet aan voldoen.

 • Hilhorst100

  Een volgevroten topman met vorstelijk salaris, die zegt hoe een ander het doen moet met lage verdiensten riekt naar slavenarbeid. Past zo in het rijtje van F Timmermans.

 • René de jong

  Het punt is, het moet allemaal kunnen wat ze willen.
  Over bio zegt hij zelf dat dit onmogelijk was en nu gaat HAK dit met PP benaderen en zo het bijna? onmogelijke eisen?
  In ieder geval de bio in de wielen rijden.

 • veldzicht

  Een groentefabrikantverwerker adviseert minder vlees.Is dat wel helemaal objectief?Valt in het zelfde straatje als de slogang van Jaap Korteweg van de voormalige nepvleesslagerij dat we van het vlees af moeten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.