Redactieblog

9 reacties

‘Goed dat nertsen geruimd worden’

Krijgt die verd……, sorry, vermaledijde Esther Ouwehand toch nog gelijk. Ze wees, toen er nog niets bekend was, al op de mogelijkheid van een besmetting van corona van nerts naar mens. Dat was ongepast en kwetsend voor de nertsenhouders.

Ze heeft het gelijk aan haar kant gekregen. Verwacht u nu dat ik mijn excuses aanbiedt aan Esther Ouwehand? Geen sprake van. Ik denk nog net zo over haar houding, als toen ze de nertsenhouders onnodig angst aanjoeg. Het ging en gaat om de provocatie, die ze zoekt. Daarbij koestert ze dieren en kwetst ze mensen.

Ouwehand past helemaal bij de actiegroepen Animal Rights en Bont voor Dieren. Die treden ook alle menselijke waarden met voeten. Ze willen de bio-industrie verbieden. Bij de nertsenhouderij hebben ze succes gehad. Die moet in 2024 stoppen.

Tegen de ruiming van nertsen

De actiegroepen zijn tegen het doden van dieren ten behoeve van de mens. Daarom verzetten ze zich nu weer tegen de ruiming van de besmette nertsenbedrijven. Gelukkig zonder succes, zo heeft de rechter vrijdag bepaald.

Maar ze hebben weer laten zien dat ze niets ontzien bij hun acties om het doel te bereiken. Minister Schouten koos terecht voor ruimen, omdat de Volksgezondheid gevaar zou kunnen lopen. Daar hebben de actievoerders lak aan. Dieren gaan boven mensen, ook als de gezondheid in het geding is. En boven de angst van nertsenhouders. Anders zouden ze de actie het ruimen uit te stellen niet gevoerd hebben. Evenals hun dreiging bij de getroffen bedrijven te gaan demonstreren. Bah.

Opgebouwde goodwill verspeeld

Interessant is de vraag hoe ver je kunt gaan met actievoeren. Dat geldt ook voor ons als agrarische sector. Onze eerste actie naar Den Haag met Bart Kemp als leider was prima. We hadden de sympathie van de bevolking. Met de tweede werd dat al wat minder en later sloeg de stemming zelfs om. Bij de mislukte demonstratie tegen racisme op de Dam hoorde je in de commentaren en reacties vaak: ‘En de boeren dan, die met de trekker op de snelweg reden? Die kregen ook geen bekeuring, terwijl het wel verboden was’. Ik denk dat we onze opgebouwde goodwill zo langzamerhand weer verspeeld hebben.

Een moeilijk, maar goed besluit van minister Schouten

Hoe dan ook, de nertsen worden geruimd. Een moeilijk, maar goed besluit van minister Schouten. Ik hoop dat ze nu ook komt met een goede stoppersregeling, vooruitlopend op het definitieve einde in 2024. Dan kunnen de getergde nertsenhouders bouwen aan een nieuwe toekomst. Daar hebben ze recht op.Tot slot een tip voor de actievoerders. Het blijkt dat veel katten ook het coronavirus hebben en kunnen overdragen. Dus is het tijd om actie te voeren tegen alle mensen, die een kat hebben. Met als einddoel natuurlijk de katten uit Nederland te laten verdwijnen. Dat heeft nog een voordeel. Een kat is een roofdier en doodt vele kuikens van weidevogels. Dat is een groot probleem voor het in stand houden van weidevogels. Dus, katten weg en meer vogels in de lucht. Wat wil je nog meer.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je kunt de pvdd ook een keer niet de gevraagde aandacht geven.

 • Vhouder

  stoppersregeling ??? ze krijgen helemaal niks van deze regering

 • Gat

  Een moeilijk besluit om te ruimen??? Haha dat geloof jezelf?

 • deB.


  Wat een gekletst!!! Dit past precies in het straatje

 • agratax(1)

  Inderdaad Vergaderboer De Bontfokkerij in Nederland moet stoppen, maar elders op de wereld is het uitgebreid. Alleen onder welke omstandigheden weten we niet.
  Zo zal het met alle veehouderij gaan als de PvdD en hun vriendjes van D66 en GL hun zin krijgen, in Nederland aan banden leggen en elders uitbreiden. Omstandigheden aldaar zal voor ons een Vraagteken zijn. Als al deze "misstanden" de wereld uit zijn, zullen deze nooit tevreden groepen wel weer nieuwe "misstanden" vinden en geen bevechten.

 • Johannushoeve cv

  Agratax wat men niet ziet weet men niet .

 • gvdf

  Hoe menselijk zijn degenen die nertsen in hokken opsluiten voor bont eigenlijk?

 • kleine boer

  gvdf hoe zit het met mensen die huisdieren houden voor hun plezier.... een vis in de kom hond op balkon.....?

 • ENDE902

  @gvdf
  Hoe dierlijk zijn de mensen, die mensen houden in flatgebouwen en mensen in vliegende sigaren over de wereld slepen voor hun eigen gewin?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.