Redactieblog

15 reacties

‘Goed dat Van Maanen Farmers Defence Force verlaat’

Zo, dat geeft helderheid. Een bestuur moet een eenheid zijn. Als je dat niet bent, kun je ook geen eenduidig beleid uitstralen.

Dat kan Farmers Defence Force (FDF) nu wel, nu Jeroen van Maanen en Daniëlle Hekman zijn weggewerkt. Geheel volgens de succesformule van FDF: de beuk er in.

“Daar hebben ze in Brabant succes mee gehad,” zegt Hanna. “Het provinciebestuur heeft door hun toedoen nu een college dat veel boervriendelijker is. Ze hebben hun kortetermijndoelstelling behaald.”

Buigen of barsten

Hetzelfde geldt voor de landelijke acties met trekkers in Den Haag. Een groot succes. Buigen of barsten, dat is hun devies.

Sieta van Keimpema, al jaren actievoerder, haalde vorige week de schouders op, toen haar gevraagd werd naar de ruzie in het bestuur van FDF. “Het knettert overal wel eens, dat heb je bij organisaties in opbouw”, minimaliseerde ze de situatie.

“Een voor Sieta kenmerkende uitspraak”, zegt Hanna met een glimlach. “Waar zij is, knettert het altijd. Niet alleen bestuurlijk, maar ook op haar eigen bedrijf. Niet voor niets moesten zij en haar man ermee stoppen omdat FrieslandCampina de melk niet meer wilde ophalen.”

Jeroen van Maanen dwong respect af met zijn wijze van argumenteren

Daarom past Sieta zo goed bij Mark van den Oever. Volop de actieviool spelen, daar houden ze van. Daar geloven ze ook in. Daar paste de integere Jeroen van Maanen niet bij. Die dwong respect af met zijn wijze van argumenteren. Daardoor kwamen acties aanvaardbaar en geloofwaardig over. Duidelijk anders dan de overgebleven bestuurders in FDF.

Nietsontziende actiegroep die alleen strijdt voor eigen gelijk

FDF kan nu zijn wat ze wil zijn: een nietsontziende actiegroep die alleen strijdt voor het eigen gelijk. Overleg kan alleen als de andere partij doet wat zij willen. En anders lopen ze weg.

Naast deze actiegroep past een sterke organisatie die wel wil overleggen. Een herboren LTO, die kracht uitstraalt met een goede leider. Want dat is ook de verdienste van FDF: ze hebben ervoor gezorgd dat de niet bij de LTO-achterban passende voorzitter verdween.

Het is tijd om te oogsten. Een sterke LTO en daarnaast een strijdlustige FDF liggen binnen handbereik.

Laatste reacties

 • Alco

  Bemerk ik nu enig sarcasme!!!
  Als het oprecht is dan had ik liever de slot conclusie getrokken.
  Een WAKKER geschud LTO en daarnaast...…..

 • kiepel

  Ik ben bang dat de LTO-slangenkuil nooit meer gaat werken.
  Mijn enige hoop vestig ik op een versplintering. Dan krijgt de politiek geen draagvlak meer uit de sector.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, je kunt ook een andere conclusie trekken: een boeren achterban bij wie de FDF-hysterie is uitgedoofd en weer terugkeert in de werkelijkheid.

 • anton1937

  Terecht verlaat van Maanen FDF in die club zitten teveel rotte appels zoals een boerin uit Friesland en enkele varkensboeren uit Brabant.

 • Vhouder

  Bennie denk jij dat er zonder fdf iets was bereikt ik denk dat er dan geen enkel boerenprotest was geweest en geen media aandacht. Ik ben er van overtuigt dat we zonder fdf geen cda hadden gehad dat uit het college was gestapt in brabant en nu hebben we een nieuw college dat een stuk is opgeschoven richting de boeren Dat had zlto nooit voor elkaar gekregen. Ik denk dat het allebei nodig is rustig en netjes als zlto en hard en duidelijk als fdf Ik denk dat iemand als Jeroen van Maanen het allebei kan hard en toch netjes

 • Erardus

  Het eerste boeren protest was door agractie georganiseerd, zij waren de gangmakers. FDF heeft hier alleen een activistische draai aangegeven. Wat de positieve eerste klap van Agractie te niet heeft gedaan.

 • gjh

  Bennie die LTO van jouw die zijn ook gelukkig uitgedoofd en werkelijk niets gepresteerd.Zie de vriend van jouw die Calon die een baantje heeft bij het Staatsbosbeheer. Hoezo een dubbele agenda. Schandalig dat deze vent het LTO begeleid heeft. Dat LTO van jouw is gelukkig bijna ten einde op een paar oude mannetjes in het bejaardenhuis na en een paar die niet nadenken. (ik zal geen namen noemen)

 • farmerbn

  Precies wat nodig is: een wijssprekende lto naast een asociale militante groep die er graag de beuk ingooit. Zeker weten dat lto nu meer voor elkaar gaat krijgen. Bang dat de overheid is dat die asociale beukers de vonk doen aansteken. Prima zo.

 • Attie

  Nu nog een plek voor Van Maanen..🤔

 • Hangloose

  @Erardus, de eerste actie is door FDF en agractie samen georganiseerd.

 • kraats

  Als Van Maanen nou lid wordt vd Christen Unie, kan hij dat zachte meisie vervangen.
  (En al die linkse ambtrnaren die zich binnen dat ministerie hebben binnen gewerkt ook vervangen)

 • hansvanbergen

  Kijk nog ff op de mouw van jullie t shirt. Wat staat daar? All4one. Precies dus het kluppie van vd Oever heeft bedacht dat iedereen voor iedereen staat. Van nertsenboer tot bollenboer tot chrysantenkweker tot biologische schapenmelker. Goh allemaal bedrijven waar ik persoonlijk niet veel mee heb. En toch sta je der voor. Bij LTO lieten ze meteen de melkveehouders die niet grondgebonden waren vallen bij de P onderhandelingen. En daarbij lieten ze meteen ook de bex melkveehouders barsten. Zo moesten ze zelf hun eigen gestolen P rechten weer inleveren. Maar ja dat is onderhandelen. FDF kiest daar kennelijk niet voor. Om dat dwars lomp en weerbarstig te noemen is een keuze. Maar door te kiezen voor All4one kun je niet anders. Dan moet je 'We kiezen voor sommigen van u net wat onszelf het beste uikomt' op je mouw zetten. Ik had liever gezien dat Vergaderboer wat meer spitwerk had verrricht om erachter te komen hoe de breuk met Jeroen en Danielle totstand kwam hoe laat hoezo en waarom

 • Elly Jansen

  Jeroen heeft zich maximaal ingezet om FDF bij elkaar te houden. Hij kan niet alleen voor puinruimer spelen.
  Hopelijk kan hij elders zijn kwaliteiten inzetten.

 • Drikus Dekker

  Ach zo blijft het altijd wat !!! Jammers dat er zo word om gegaan met vele strijders !!!!! F.D.F mist Jeroen als top woordvoerder dat is jammers maar ook verdrietig..voor mijn gevoel komt er nu niks van terecht want alleen met trekkers naar Den Haag word het ook niet...Paar weken terug zag het er nog goed uit uit met F.D.F Maar heb nu het idee dat het spoor zwaar bijster is !!!! Nee jammers meen ik echt we hadden eindelijk actief Boeren protest wat ook aan kwam bij de medeburger.en nu niks clubs die uit elkaar vallen etc etc Denk dat Den Haag Lacht!!! Sorry maar ALL4ONE gaat um zekers niet worden.en mocht Jeroen dit lezen kom met een nieuwe club etc etc jij bent de man die dit kan regelen ..

 • Vhouder

  ik denk dat van maanen lekker thuis blijft tussen zijn koeien dat zal ie het liefste doen

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.