Redactieblog

14 reacties

‘De crisis haalt het beste in ons boven’

Maar ook incompetentie, domheid, luiheid, gebrek aan creativiteit en ondernemerschap, opportunisme, angst en zwakheid

In een crisis zien we vaak dat er ook mooie dingen gebeuren. Een crisis haalt het beste in ons boven, heet het dan. Ineens kan er veel meer dan in normale situaties. Ik wil dat niet ontkennen. Maar als er iets is, wat de coronacrisis in mijn beleving blootlegt is dat er in onze maatschappij enorm veel incompetentie, domheid, luiheid, gebrek aan creativiteit en ondernemerschap, opportunisme, angst en zwakheid aanwezig is.

Ik zou graag een diepgravend onderzoek willen zien over de crisisbestrijding

Een paar voorbeelden. Domheid. De basisscholen konden weer open op de dinsdag na Pinksteren. De directeur van de school van een van mijn kleinkinderen meldde dat zij pas op woensdag konden komen, omdat op die dinsdag een studiedag voor de leerkrachten gepland was. Ondernemerschap. Een restauranthouder die zegt: afhalen en bezorgen, daar heb ik geen zin in, dat “is niet mijn ding”. En die niet doorheeft dat ik daar niet meer ga eten. Incompetentie. De directeur van een verpleeghuis die stelt “zich aan het bezoekverbod te houden”, terwijl er al lang geen bezoekverbod meer geldt. Dat is dan ook een voorbeeld van angst. Een middelbare school die zegt dat de anderhalve meter er toe leidt dat zij maar een derde van de leerlingen kunnen ontvangen, en vervolgens leerlingen een halve dag per twee weken laat komen. Kunnen die niet rekenen? Opportunisme. Een Kamerlid die elke crisis aangrijpt om de agrarische sector lastig te vallen met domme voorstellen (‘halvering veestapel’ bij de stikstofcrisis, ‘fokverbod’ bij corona in slachthuizen). Luiheid. Studenten die tegen avondcolleges zijn, omdat ze dan een bijbaantje hebben. Docenten op de school waar mijn dochter lesgeeft, die simpelweg weigerden om online lessen te verzorgen.

Waarom moeten boa’s verordeningen lezen als de burgemeesters dat zelf niet eens doen?

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Voorzitters van Veiligheidsregio’s die zulke krakkemikkige noodverordeningen in elkaar zetten, dat geen enkele boete die op basis daarvan is uitgedeeld een rechterlijke toetsing zal doorstaan. En dan zal ik het maar niet hebben over de boa’s die die boetes hebben uitgedeeld. Waarom moeten zij die verordeningen lezen als de burgemeesters dat zelf niet eens doen? Je moet er toch niet aan denken dat die boa’s straks ook nog pepperspray en gummiknuppels krijgen? Maar goed, boa’s hebben waarschijnlijk hun normale niveau in deze crisis wel gehaald, dus daarover verder geen kwaad woord.

Al met al zou je wensen dat het coronavirus selectiever was in wie het bespringt. Nu dat er niet in zit, zou ik wel graag een diepgravend onderzoek willen zien, niet over wat er fout is gegaan bij de crisisbestrijding, maar wat er altijd al fout was in onze maatschappij: te veel incompetentie, domheid, luiheid, gebrek aan creativiteit en ondernemerschap, opportunisme, angst en zwakheid. En daar dan consequenties aan verbinden. Maar dat zal wel weer niet gebeuren.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Beste Willem Bruil je voorstel tot dergelijk diepgravend onderzoek, zou te veel mensen met aanzien onder de huidige omstandigheid van hun sokkel doen vallen. Het zal eindigen in een ware Beeldenstorm. Op dit slagveld zit zelfs het progressieve Linkse Blok niet op te wachten. We zullen dan ook verder moeten modderen met het huidige bekende systeem, vernieuwing zo jij voorstelt is echt te veel van het goede en zou te veel zetelklevers schaden.

 • D. de Jong

  👍

 • daan1908

  Willem , je bent in vorm!

 • nvanrooij1

  Willem
  Goed stuk

 • Drikus Dekker

  Mooi verhaal Willem mag gemeld worden ,en neem nou deze middag verbod op demonstratie in Den Haag wat een lachertje van morgen 7 mensen op pakken en rond 13,30 uur kwam er zo veel volk dat Remkes maar besloot de boel door te laten gaan..STA JE ALS BURGEMEESTER TOCH VIES SLAP IN JE STANDPUNT...!! Waardeloos Land wat maar wat doet zonder ook maar iets voor elkaar te hebben ...

 • Maas1

  @Drikus Dekker....ze zijn nog wel even met de hogedrukspuit in de weer geweest😏

 • Drikus Dekker

  Jaja Maas had het ook gelezen beters als er toch niet geluisterd word maar er zijn ook voetbal hooligans bij betrokken was net in het nieuws..effe dikke straal er op dan koelen ze wel af 😉😂😊👍👍

 • Alco

  De grootste domheid is wel ergens over te praten waarover je alleen iets weet van "Horen zeggen".

 • Drikus Dekker

  Nou Alco brand los ,leuk bericht maar aan wie is tie gericht ????ik snap um effe niet dus info please ...

 • Maas1

  @Drikus Dekker het is om de drommel zo dat die hooligans altijd uit zijn op een confrontatie het slopen van treinen straatmeubilair en winkels niet uit de weg gaan.Dat is blijkbaar maatschappelijk geaccepteerd.Maar och en wee als een boer wat doet een beroepsgroep die over het algemeen gezags getrouw is, dat kan toch niet. Er is wel een verschil we zijn dan niet direct uit op een confrontatie of escalatie.En dan nog een verschil bij ons wordt er gezaagd aan de poten van ons bestaan en de manier van leven en komen daar tegen in het verweer.Bij hooligans is het een manier van leven,en bot vieren op.

 • Drikus Dekker

  Toppie neergezet Maas 1,niks aan toe te voegen zo is het wel .maar denk dat ze ut niet allemaal zo nuchter zien..hoop dat er meer mensen wakker worden 👍👍

 • veldzicht

  Het is niet alleen dat er gezaagd wordt aan ons bestaan.Ook een enorme schoffering tegenover de agrarische sector van bedrijven die er vaak al eeuwen zijn dat die maar even op moeten krassen omdat een stel stadse minkukels vinden dat een of ander lullig plantje wat teveel stikstof krijgt.Geen mens die weet hoe de natuur er uit zou hebben gezien zonder die bedrijven rond die natura 2000 gebieden,waarschijnlijk niet veel anders ,anders hadden rond die stallen de brandnetels wel meters hoog moeten staan vanwege de stikstof.

 • Drikus Dekker

  Ach Veldzicht maak je niet te druk (slecht voor het hart) Hier op de Veluwe hebben we ook natura 2000 gebieden aan de 1 e kant crossen met quads binnen het gebied goed gekeurt door gemeente en iets verder zitten we in de mais de houtduiven af te knallen die op het graan af komen.dus hoe zo Natura 2000 nee daar ben ik al jaren vanaf (een lik m,n bolle r... regel) en wat van dat volk op die Boerencampings die de natuur in trekt ,kom op dacht dat de Boertjes beter bij de les zouden zijn ...geld geld en nog eens geld is wat teld verder doet niets er toe 😢😢

 • Marowak

  Wat ik vind is dat er bij de stikstofproblematiek ook het argument word gebruikt dat er in nederland meer voedsel geproduceerd word dan nodig is en dit overschot dan voor export weggaat. Maar de landbouw laat inkrimpen zodat er vanaf schiphol naar alle uithoeken van de wereld kan worden gevlogen. En de olievoorraden opgebruiken.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.