Commentaar

‘Brussel stapelt voorwaarden voor derogatie’

Minister Carola Schouten benadrukt het nog maar eens: “Het is geen vanzelfsprekendheid dat Nederland derogatie krijgt.”

Opgelucht is ze dat eindelijk, na maandenlang onderhandelen, het nitraatcomité van de Europese Commissie instemt met derogatie op de mestnormen. Net als in 2018 en 2019 mogen bedrijven met meer dan 80% grasland meer stikstof uit dierlijke mest toepassen dan de standaardnorm van 170 kilo per hectare, van 230 tot 250 kilo.

Schouten zegt er in een interview met Boerderij ‘hard voor gewerkt’ te hebben. Veel lof krijgt ze hiervoor niet. De veehouderij is kritisch. Natuurlijk komt dit groene licht uit Brussel veel te laat. Het mestseizoen is met nog twee maanden te gaan bijna voorbij. Het blijft onduidelijk wie blaam treft. Schouten diende het verzoek laat in. De Europese Commissie nam vervolgens de tijd.

Extra voorwaarden aan derogatie storen

Wat echt stoort, zijn de extra voorwaarden. Brussel koppelt nu stikstofbeleid aan de Nitraatrichtlijn, die toch primair gaat over waterkwaliteit. Aan de derogatie kleven dus wéér extra aanvullende eisen. Het lijkt op voortzetting van een trend: sinds 2014 schroeft de Europese Commissie de voorwaarden op.

Nog dit jaar, én 2021, mag op klei- en veengrond met sleepvoet niet worden bemest boven 20 graden. Het handjevol bedrijven dat nog bovengronds uitrijdt, wordt uitgesloten van derogatie. Brussel wil ook dat Nederland de mestwet strenger handhaaft. Het vizier komt daarmee ook op varkensbedrijven. Nederland moet laten zien dat er tempo zit in het verbeteren van de naleving van de regels. De precieze details van de nieuwe derogatie worden over enkele weken bekend.

Lees ook: Juristen: extra stikstofmaatregelen legitiem

Derogatie binnen, maar niet van harte

Nederland krijgt dus derogatie, maar het gaat allemaal niet van harte. Uit alles spreekt dat Brussel moeite heeft met de Nederlandse aanpak. De vraag is ook in hoeverre achter de schermen de druk van Eurocommissaris Frans Timmermans met zijn Green Deal een rol speelt.

De kritiek uit de veehouderij op dit derogatietraject is terecht. Veel boeren hielden gelukkig al wel rekening met derogatie. De rapen zouden echt gaar zijn, als de derogatie niet zo worden verleend. Het mestseizoen zou over zijn.

Nu al onderhandelen voor 2022

Nederland moet les trekken uit dit politiek steekspel:

  1. Wij staan er in Brussel niet goed op. Benadruk dat derogatie werkt. Op derogatiebedrijven wordt de normstelling uit de Nitraatrichtlijn keurig gehaald.
  2. Start nu al de onderhandelingen voor 2022 en verder. Veehouders moeten toch vóór aanvang van het mestseizoen duidelijkheid hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.