Commentaar

14 reacties

‘Vertrek Calon bij LTO onvermijdelijk’

Marc Calon vertrekt per direct bij LTO Nederland. De Groninger, bezig aan zijn eerste termijn, onderschatte het sentiment bij een groot deel van zijn achterban.

De boeren hechten aan de eenheid, eindelijk bij elkaar in het Landbouw Collectief. LTO Nederland stapte vrijdag 8 mei uit dit collectief.

Calon heeft persoonlijk nooit in het Landbouw Collectief geloofd. Hij heeft ook niks met de stijl van Farmers Defence Force. Het kost hem uiteindelijk de kop. Hoe opmerkelijk: op de eerste verjaardag van FDF.

Welbeschouwd heeft Calon nooit het volle vertrouwen van zijn achterban gehad. Zijn PvdA-signatuur, zeker na partijgenoot Martijn van Dam op landbouw in het vorige kabinet, ligt moeilijk. Ook zijn ferme uitspraken over I&R fraude in februari 2018 vielen helemaal fout.

Lees ook de analyse: Calon miste voelhorens voor zijn achterban

Calon is een politiek dier, met de 06-nummers van Mark Rutte, Carola Schouten en EU-commissaris Philip Hogan in zijn telefoon. Zijn netwerk en lobby heeft de boeren resultaat opgeleverd. In het regeerakkoord staat onverbloemd dat in Rutte III niet aan de veestapel tornt. De landbouwvrijstelling blijft gehandhaafd. Het wrange is dat Calon dit niet op zijn credits krijgt.

Calons netwerk en lobby heeft de boeren resultaat opgeleverd

Calon krijgt het verwijt dat hij geen verbinder is. Zeker, hij heeft trekken van een rouwdouwer. Tegelijkertijd hield hij LTO Nederland met een reorganisatie bijeen. De club stond twee jaar geleden op springen, na dreigend vertrek van varkensorganisatie POV en de glastuinbouw.

Toch is zijn aftreden als voorzitter nu onvermijdelijk. Het vertrouwen is onherstelbaar beschadigd. Discussie over zijn rol mag het échte debat over de toekomst van de landbouw niet in de weg staan.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Het feit dat hij vertelt over zijn lijst met telefoonnummers van Belangrijke Nederlanders, geeft aan dat hij een (te) groot Ego heeft. Deze mentaliteit past niet bij boeren, meer bij de groot verdieners uit de Sociale Woningbouw. Toch jammer dat Calon op deze wijze "wordt" afgeserveerd.

 • Henk.visscher

  Calon voelde totaal niet aan wat er bij de boeren leeft, terecht dat hij vertrekt, hij kan altijd nog voorzitter van natuurmonumenten worden, daat past hij beter

 • ENDE902

  Rutte IV ?
  Jan, volgens mij zijn we pas bij Rutte III, of ben ik de tel kwijt?

 • agratax(1)

  @ENDE902. Jan loopt op de verkiezingsuitslag 2021 vooruit, laten we zeggen het is wensdenken. Zou met Rutte IV kunnen leven als ze iets meer doen aan Voedselzekerheid voor iedere wereldbewoner en zorgen dat Europa 1 buitengrens krijgt die Brussel beschermt. Minder Timmermans zou ook wel passen bij een Liberaal Rutte IV.

 • J Vullings

  @Ende902. Nee, die tel ben ik kwijt. Kabinet Rutte III. Ik pas het aan.

 • Bennie Stevelink

  Wat mijn inziens ook meespeelt is dat het poldermodel versleten is. Dat is niet alleen een probleem in de landbouw maar ook in andere sectoren zoals onderwijs en zorg. Ook daar zien wij dat er nieuwe belangenbehartigers worden opgericht omdat men geen vertrouwen meer heeft in de oude.

  In het poldermodel worden belangen behartigt in overleg structuren. Dat is in de regel zeer effectief. Calon was helemaal ingesteld op deze manier van belangen behartigen; hij had de telefoonnummers van alle mensen die er toe deden.
  Het nadeel is dat de achterban er geen zicht op heeft. Men ziet en beleeft geen strijd voor hun belang. Daardoor ontstaat de overtuiging dat niet goed voor hun belang wordt opgekomen: “ze doen alleen maar vergaderen”, “ze zijn een verlengstuk van de regering”, “ze tekenen bij het kruisje”, enz.

  Calon was niet in staat in te spelen op de behoefte aan strijdbeleving. FDF deed dat juist in extreme mate: de aanhangers werden zelfs “strijders” genoemd. Ze beantwoordden aan de behoefte, van een groot deel van de boeren. Het leek wel alsof Calon dacht dat hij deze behoefte aan de kant kon schuiven.

  Wordt vervolgt....

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.

  Dat Calon échte resultaten niet kon overbrengen kwam niet alleen door Calon maar ook door het sentiment van een groot deel van de boeren. Een deel van de boeren heeft zijn verstand namelijk niet in zijn bovenkamer zitten maar in zijn onderbuik. Bij LTO beleven ze geen strijd, dus hun belangen worden niet goed behartigd, dus ze hebben geen resultaat gehaald.
  Bij FDF beleven ze maximale strijd, dus hun belang is maximaal gediend, dus hebben ze maximaal resultaat gehaald.
  Je hoeft maar één blik te werpen op de verschillende fora en je ziet dat het onmogelijk is om deze boeren van hun overtuiging af te krijgen.

 • gjh

  nou Bennie weer veel bla bla maar totaal geen inhoud. Probleem is dat Calon niet vecht voor zijn leden. En dat we hem allemaal spuug zat zijn met zijn linkse praat.

 • Bennie Stevelink

  @gjh, jij zit op het verkeerde forum. Je moet naar Prikkebord gaan, daar vind jij gelijkgestemden en voel jij je thuis.

 • sanderheerink90

  Jij hebt veel gelijkgestemden hier bennie...

 • Zuperboer

  Bennie, het gaat niet om de schreeuwerds. Uiteindelijk bepaalt mainstream als het goed is de koers. Wat echter op dit moment gaande is, is dat de beleidsbepaling door een sociaal linkse groep wordt gedomineerd. Wereldwijd. We zijn softies geworden en er zijn géén beslissers meer. Binnen bedrijven en overheden domineert het vinkjes zetten, m.a.w. je indekken tegen problemen achteraf. In de landbouwwereld zijn we wel beslissers, althans velen van ons. Als je ergens voor staat, beslis je en ga je weer door. Wat ons de laatste decennia begint te nekken is dat we voor alles en nog wat een wet en/of gebruiksregel maken. Het beslissen en op koers houden van je onderneming verwordt zo tot een hels karwei. Boeren ervaren dat aan den lijve. En het is derhalve logisch dat ze zich laten horen. De toon waarop zegt veel, maar doordat ze merken dat de 'politiek' voor zover die bestaat hén én de WETENSCHAP systematisch negeert bij hun beleid. Er zijn zaken die kantelen, zoals de Groene Wende die steeds meer tegenwerking krijgt (biomassa, zonneweiden). Maar het zal veel tijd vergen en nog veel gevoel van onmacht creeeren.

 • j.verstraten1

  Hoe kan @gjh nu Bennie 'blabla' verwijten en tegelijkertijd gezien zijn reactie die 'blabla' onderschrijven?

 • boerderij12

  Als t hier allemaal gelijkgestemden met bennie zijn ga ik hier weer snel weg

 • Akkerbouwster

  Calon heeft goed begrepen dat de wereld verandert en dat de landbouw mee moet veranderen om bestaansrecht te houden in het kleine bekrompen NL waar linkse activisten leugens verspreiden en verschillende partijen in de tweede kamer daar makkelijk achteraan hobbelen.
  Maar de boodschap dat we het nu misschien niet goed genoeg doen (vaak buiten onze schuld), is voor ons boeren niet zo fijn om te horen. Maar we zullen toch wat moeten om draagvlak voor de sector te houden.. Respect dwing je niet af met trekkers op de weg, dat krijg je door rekening met elkaar te houden. We moeten uiteindelijk toch door 1 deur, ook met de 17 miljoen anderen in dit landje. Anders is het snel afgelopen. Had verwacht dat LTO-leden toch ook met beide benen op de grond staan en snappen dat we als boeren geen 76 zetels hebben in de Tweede Kamer. Jammer dat Calon het niet uitgelegd kreeg.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.