Commentaar

15 reacties

‘Trumpiaanse miskleun’

Veehouderij in Brabant en Limburg in coronastrafbankje.

Dick Heederik, hoogleraar One Health van de Universiteit Utrecht, zegt het omfloerst. “Het kost heel veel moeite om duidelijk te maken dat dit echt onzin is.” Hij reageert op de aantijgingen dat het coronavirus Covid-19 in regio’s met veel intensieve veehouderij harder toeslaat. Volgens hetAD/regionale kranten zou niet carnaval verantwoordelijkheid zijn voor de snelle verspreiding van het virus, maar de veedichtheid in Oost-Brabant en Nood-Limburg. In één adem wordt een parallel met Q-koorts getrokken.

Publieke opinie

De beschuldiging is een Trumpiaanse miskleun. De bronnen, enkele wetenschappelijke publicaties, zijn volgens Heederik ‘heel slecht’ en uitgevoerd door onkundige mensen. “Je doet er veel kwaad mee”, stelt de hoogleraar dan ook. En echt, Heederik is wel dé autoriteit op het terrein van fijn stof uit de veehouderij in relatie tot volksgezondheid.

Bij het grote publiek blijft ongetwijfeld de stellige berichtgeving hangen. De vraag van minister Carola Schouten aan het RIVM om dit mogelijk verband te onderzoeken, is voldoende. De veehouderij is in de publieke opinie al veroordeeld, voordat het proces (onderzoek) is gestart.

Het is gevaarlijk om paniek te zaaien

Het helpt de veehouderij niet dat vorige week ophef ontstond over toename van longontstekingen rondom geitenbedrijven. Ook al komt uit het onderzoek van het Institute for Risk Assessment Sciences, het Nivel en Wageningen Bioveterinary Research geen oorzakelijk verband, de verdachtmaking is er. En de nertsen. Nertsen op twee bedrijven in Brabant bleken besmet. Let wel: van mens op dier! Voor de critici maakt het allemaal niet uit. Er zijn simpelweg te veel dieren.

Het is gevaarlijk om paniek te zaaien, om doelbewust speculatietheorieën rond te bazuinen. Over het coronavirus Covid-19 is nog zoveel onbekend. Wetenschappers, politici, belangengroepen en media hebben hier een verantwoordelijkheid. Nu de eerste stofwolken wat opklaren, lijkt het alsof iedereen weer terugkruipt in zijn loopgraven.

Feiten en meningen over corona

De vraag is hoe te wapenen tegen deze desinformatie. Informeren! Vertel wat de feiten zijn. En wat een mening is. Keer op keer. Wat de veehouderij (al) doet om mens en dier te beschermen. Dat maatschappelijke wensen ook risico’s inhouden, zoals vrije uitloop. En dat landbouw ook een economische activiteit is. Niks mis mee. De bv Nederland verdient er letterlijk én figuurlijk een boterham mee.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Als de Corona "explosie" wordt veroorzaakt door de Vee dichtheid zoals de Anti Veehouderij Organisaties beweren, is voor mij de vraag waarom in het Mens dichte New York, Moskou en andere miljoenen steden de Corona zo enorm heeft huis gehouden. Al deze miljoenen steden zijn landbouwhuisdier vrij. De Dierenbeschermers en Veganisten schuwen zelfs dit menselijke drama niet om hun geloof te verspreiden. Ik kan niet anders concluderen, dan dat deze fanatici door Angst te zaaien hun achterban willen laten groeien.

 • Sjefo

  Bij het begin beginnen, Schouten is de hoofdschuldige, zij is die continu de landbouw aan de schandpaal wil nagelen ,
  De oplossing is, Schouten afserveren zij heeft bewezen niets met landbouw te hebben.
  En benoem een minister voor landbouw !!

 • Vhouder

  het is om te janken begrijp nu wat fdf bedoelde met verglijking tweede wereldoorlog ook toen kregen de joden van alles de schuld en inderdaad wij worden niet gedood maar wel weggezet als de veroorzakers van al het kwaad in de wereld na de dood van pim fortuin zeiden ze de kogel kwam van links dat kan nu weer gezecht worden niet om het doden van een boer maar om het vermoorden van agrarich nederland

 • Bennie Stevelink

  Vorige week zag ik een vlog van Jeanette van der Ven, bestuurslid van LTO en portefeuillehouder diergezondheid. Ze reageerde heel feitelijk: niet ongefundeerd ontkennen en niet ongefundeerd beschuldigen.
  Dit lijkt mij de enigste goede manier van reageren. Je dwingt anderen hiermee om ook feitelijk te zijn. Zijn anderen niet feitelijk dan laten ze zich kennen als hysterisch en verliezen daarmee hun geloofwaardigheid.

  Uit een discussie bij Foodlog is mij inmiddels duidelijk geworden dat het heel moeilijk is om een verband aan te tonen, dan wel te weerleggen. De reden hiervoor is dat er een enorm aantal variabelen zijn die uitgefilterd moeten worden. Er zijn zoveel variabelen dat een harde uitspraak eigenlijk niet mogelijk is. De conclusie zal net zoiets worden als de kankerverwekkendheid van Roundup: “GEEN bewijs dat het NIET kankerverwekkend is”. Dit is een dubbele ontkenning en heeft daardoor geen enkele betekenis, maar wel te gebruiken voor het opwekken van angst.

  Bij Foodlog werd door een deskundig iemand gesteld dat het best eerst eens onderzocht wordt of stofdeeltjes virusdeeltjes kunnen dragen en of deze virusdeeltjes dan nog infectieus zijn. Dat is namelijk wél hard wetenschappelijk vast te stellen.

 • Frank H

  Stop de intensieve. Menshouderij!

  Met huidige Corona uitbraak laait de discussie over de intensieve mens industrie opnieuw op.
  “Er zitten veel te veel mensen per vierkante kilometer” is een veelgehoord verwijt aan gemeente en stadsbesturen.

  Mensen die slechts een balkon hebben om te luchten. Er zijn er zelfs schrijnende gevallen die helemaal niet buitenkomen. Flatbranden hebben we afgelopen tijd veelvuldig meegemaakt en de huidige Corona uitbraak geeft te denken. “Zo kan het niet langer”.

  Menswelzijnsorganisaties maken melding van onmensvriendelijke vakantie transporten in de zomer. Middels bussen en vliegtuigen worden mensen kort op elkaar onder slechte omstandigheden vervoerd. Ooggetuigen melden dat de voedselkwaliteit en drink mogelijkheden belabberd zijn. “Helaas is dit aan de orde van de dag”. Het over de hele wereld slepen van mensen moet aan banden gelegd worden aldus de woordvoerder.

  Welzijnsorganisaties pleitten tevens voor een verbod op megasteden. “De verregaande ziektedruk emissie en het leefklimaat kunnen we niet langer toestaan”. D66 geeft aan dat vooral de regio randstad een probleemgebied is en ziet geen andere optie dan een halvering van de sector.

  Gemeenten weigeren echter meer ruimte te geven middels een quotum op menselijke wooneenheden en simuleert derhalve de niet aflatende intensivering van de sector.

 • Frank H

  Er zijn gelukkig ook lichtpuntjes. In het project achterhoek wordt gewerkt aan een biologische mensenhouderij: voldoende ruimte om te bewegen en vrije uitloop woningen. Daarnaast is geïnvesteerd in voldoende eet en drink gelegenheid. Dit project heeft inmiddels het beter leven 3 sterren predicaat behaald.

  Dit circulaire project wordt door de minister met interesse gevolgd. Welzijnsorganisaties zijn tevens enthousiast en stellen dat dit de norm moet worden.

 • de Eijk

  @Frank H : goed geschreven ... en goed onderbouwd !

 • de Eijk

  @ Frank H : kan je jouw reactie ook geplaatst krijgen bij de grote dagbladen. Mijn vrienden en kennissen vinden je stuk "geniaal" !!

 • kleine boer

  Frank👍

 • Alco

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • kanaal

  linkse leugens bedoel je zeker.

 • BCO

  Trumpiaanse miskleun?? Als je zelf tegen verkeerde beeldvorming bent, waarom kies je dan voor een ‘linkse’ titel? Stop zelf dan svp ook met het negatief associeren van een democratisch gekozen president! 🤔

 • tonny60

  Als Vullings werkelijk wist wat er op dit moment wereldwijd gaande is had hij de term trumpiaanse mislukking nooit gebruikt.Het is het gemakkelijkste om achter de linkse media aan te lopen met deze opmerking

 • Alco

  Ach tonny60.
  Met de Brexit kon je ook duidelijk merken hoe de media in Nederland in elkaar zit.
  Allemaal eenzijdige veroordeling ( De linkse mening). Toch raar dat ze daar wel voor stemden!
  Over objectieve verslaggeving gesproken.

 • Maas1

  Trumpiaanse miskleun..
  Dat valt nog te bezien
  Er zijn krachten die er baat bij hebben om onze liberale democratische vrije westerse wereld uit een te spelen.
  Ik voel niets voor een socialistisch Europa of invloeden van buitenaf die ons daarin drijven.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.