Commentaar

11 reacties

‘Opschieten met besluit derogatie’

Het jaar is al 4,5 maand op gang en nog steeds weten veehouders officieel niet waar ze aan toe zijn met de derogatie – de toestemming vanuit Brussel om meer dan de basisnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest uit te rijden per hectare.

Vaker viel de beslissing laat, maar zo zout als deze keer hadden we het nog niet gegeten: pas eind juni heeft het Nitraatcomité het op de agenda. Vorige keer duurde het tot mei – ook al veel te laat, maar dan is er toch meer ruimte om nog te schakelen met je bemestingsplan. Eind juni is dat veel lastiger.

Trage besluitvorming

Waar ligt zoiets nou aan? Je kunt misschien analyses maken over de gunfactor in Europa en dat Nederland die in andere discussies heeft verspeeld. Of over de coronacrisis die alles in de war gooit. Maar dat is weinig overtuigend. Eén oorzaak mag wel genoemd: trage besluitvorming in ons eigen land en het duurde lang voor alle stukken in Brussel waren. Maar dan nog, de presentaties voor het comité zijn geweest, alle benodigde informatie ligt klaar, er hoeft alleen maar een knoop doorgehakt.

Toekomstig landbouwbeleid

Het gaat de laatste tijd in de EU veel over budgetten voor coronahulp, toekomstig landbouwbeleid en vergroening van de hele economie. Maar aan het afhameren van dit veel eenvoudiger agendapunt komt het maar niet toe. Wat Brussel aan vertrouwen hoopt te winnen met de geldkraan, verspeelt het net zo hard als het burgers, ondernemers, zo laat bungelen.

Laatste reacties

 • deB.


  Er is niet meer te schakelen! punt uit

 • jfvanbruchem1

  HOE LATER HOE BETER

 • diekmann

  De mest ligt er hier al op. Ik wist niet of je een vergunning kreeg voor bemesten daarom alles er maar opgereden.

 • Attie

  Schande voor een minister die de kringloop gedachte nastreeft!
  Of is het vooral een minder eiwit gedachte?

 • Mfb

  Wij houden ons aan de regels van de derogatie van 2018 en 2019. En dus ook aan de gebruiksnormen die daar bij horen. Als ze nou gewoon een permanente derogatie verlenen hebben we dit gezeik ook niet elke keer weer.

 • ghsmale

  mest afvoeren en het tekort aanvullen met nep mest
  De kringloop gedachten is weer ver te zoeken in dit land.

 • melkveehouder .

  Ik snap niet, ook van Boerderij niet, dat niemand terugdenkt aan de invoering van de fosfaatrechten! Dat was toch puur en alleen voor behoud van derogatie, of vergis ik me?

 • j.verstraten1

  Ja melkveehouder. Maar er zijn méér voorwaarden dan alleen zorgen dat de mestproductie binnen het plafond blijft.

 • melkveehouder .

  @j.verstraten1. Dat zal best dat er (nu) meer voorwaarden zijn, maar de motivering (van LTO) voor invoering van het fosfaatrechtenstelsel was toch behoud van derogatie? Of zijn we achteraf bezien besodemieterd geworden? Die vragen had ik graag nauwgezet beantwoordt gezien.

 • deB.

  Je kan kletsen wat je wil met je meer regels, dit is tegenwerken, frustreren, kortom we worden besodemieterd.... Dat lto geleuter moeten we eens mee ophouden. Dus ik rij nu 100,misschien over 2 maanden 80...allemaal 100 blijven rijden, en later met terugwerkende kracht een dikke boete.... Dat moet je eens bij de gem. Nederlander proberen...

 • farmerbn

  Het is boertje pesten daar in Den Haag. Als het Rutte uitkomt doet hij precies wat Brussel wil maar als Brussel KLM verplicht om de verkochte kaartjes terug te betalen, zegt Rutte dat dat wat hem betreft niet hoeft.
  Eens met melkveehouder. Die fosfaatrechten hadden er helemaal niet moeten komen. Wat hebben blijvers aan fosfaatrechten als die straks niks meer waard zijn? Leuk voor de stoppers en de Rabo.
  Hoe langer de politiek wacht, hoe meer ze kunnen eisen voor behoud van derogatie. Boeren die bemest hebben op basis van derogatie kunnen nu niet meer uitstappen en moeten alle eisen slikken. Een heel vies spelletje.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.