Commentaar

2 reacties

‘Laveren op anderhalve meter’

Nu de coronapandemie aan het afzakken is en de economie weer op gang komt, doemen nieuwe problemen op. Hoe ziet die anderhalvemetereconomie er precies uit? Daar krijgen we nog veel heisa over.

In het begin was er een gezamenlijk crisisgevoel. Er was groot draagvlak voor draconische maatregelen. Mensen riepen zelfs om strengere regels toen het kabinet aarzelde. Nu is het andersom. Naarmate er meer kan, groeit de weerstand tegen resterende maatregelen.

De regels zijn niet helder

Sluiting slachterijen door corona

Onduidelijkheid over wat wel en niet kan, is slecht voor het draagvlak. Van de duizenden coronaboetes gaat een groot deel het niet redden voor de rechter – de juridische grond is te dun. Ook de slachterijsluitingen wekken wrevel. Binnen de sector is wantrouwen, mensen denken dat corona een stok is om de hond te slaan. Buiten de sector heerst juist een beeld van uitbuiting en onverantwoord gedrag. Dat laatste kun je Vion – of diens arbeidsbemiddelaar – inderdaad wel verwijten, ze waren gewaarschuwd. Maar tegelijk: dat werknemers die samen onder één dak wonen niet samen in een busje mogen, heeft iets dubbels. De regels zijn niet helder, er is veel interpretatie nodig. En per regio wordt anders gehandhaafd. Willekeur ligt op de loer.

Anderhalvemetersamenleving

De anderhalvemetereconomie heeft gezond boerenverstand nodig. Nuchter inschatten wat in een situatie het best is. Dat combineert slecht met economische druk of met willekeur in de handhaving. Daar is dus nog wel wat te doen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

  • Ewullink

    Die zelfde busjes met dezelfde arbeidsmigranten rijden ook af en aan bij d e distributie centra voor supers en internet winkels. Die ook maar dicht dan?

  • Alco

    Johan.
    Heeft jouw werkgever: "De Boerderij" ook bemoeienissen in hoe jij de regels thuis naleeft en je op je werk komt?

Of registreer je om te kunnen reageren.