Commentaar

5 reacties

‘Hoeveel geld is beschikbaar voor Boer-tot-Bordstrategie?’

Kosten voor Boer-tot-Bordstrategie deels laten vergoeden via de markt? Dat voorspelt niet veel goeds voor boeren en tuinders.

De Europese Commissie kondigt in haar Boer-tot-Bordstrategie (Farm to Fork) harde doelen aan voor de vermindering van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Concrete cijfers voor de vermindering geeft het uitgelekte concept nog niet, maar gesproken wordt al over een halvering van het middelengebruik in 2030. De beoordeling of dat veel of weinig is, hangt af van het referentiejaar en dat is nog niet bekend.

Financiële impact

Sowieso zal de impact van de Boer-tot-Bord-strategie op individuele boerenbedrijven nog wel een poosje onbekend blijven, aangezien bij de uitvoering daarvan een rol wordt toegekend aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en aan de EU-lidstaten. Daarbij gaat het ook om de financiële paragraaf: hoeveel is voor de verandering beschikbaar? Voor boeren en tuinders is dat stuk haast belangrijker dan de uitwerking van de strategie op de bedrijfsvoering.

Boeren en tuinders worden kopschuw van nieuwe strategieën als onduidelijk is wat er tegenover staat

Deel extra kosten via markt vergoeden

Zolang er extra inspanningen worden beloond met een adequate vergoeding, zijn boeren en tuinders in de regel wel veranderingsgezind. Kopschuw van nieuwe strategieën, beperkingen of aangescherpte eisen daarentegen worden ze als onduidelijk is wat er tegenover staat.

De aankondiging dat een deel van de extra kosten via de markt vergoed moet worden, voorspelt niet veel goeds. In ieder geval geen verbetering van de zeer smalle marges die boer en tuinder gewend zijn. Flankerend wordt in de strategie weliswaar weer gesproken over de eerlijkere verdeling van marges in de keten, maar aanwijzingen dat dat nu wel gaat lukken, zijn er niet.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Bij de NOS werd gesproken over een “spoorboek” naar duurzame landbouw. Ik was echter zo verbaast over de onzin die ik in het artikel las dat ik dacht dat er “sprookjesboek” naar duurzame landbouw stond. Toen ik een tweede keer beter keek zag ik dat er “spoorboek” naar duurzame landbouw stond.

 • Gebageit

  Dit is niet verduurzamen van de landbouw maar creëren van voedsel te korten in Europa!

 • Gat

  Fransje heeft laatste jaren goed gegeten van de boeren.

 • Roger Tonscru

  Terechte onzekerheid. Anderzijds was er in 1950 ook geen verdienmodel voor de Mansholt transitie en werd de minimum prijzen afgestemd op de verdienmodellen

 • René de jong

  Zsm stemmen over deze plannen met naam en rugnummer er bij.
  De vóór stemmers mogen achteraan sluiten bij een tekort aan eten.

  Ben benieuwd wat dan de uitslag wordt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.