Expertblog

12 reacties

'Geen realisme bij lancering Boer-tot-Bordstrategie'

De Boer-tot-Bordstrategie van de Europese Commissie mist realisme, vindt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

In tijden van de coronacrisis de boer-tot-bord-strategie van de Green Deal presenteren, geeft exact weer hoe de Europese Commissie onze land- en tuinbouw, maar vooral de consumenten voorbijstreven. Bij een crisis is juist het politiek gevoel voor timing cruciaal.

Het is daarnaast belangrijk dat boeren stimulansen krijgen en niet nóg meer verplichtingen op hun bord krijgen. Voor het slagen van de deze week gelanceerde boer-tot-bord-strategie is het vooral van belang dat de Europese Commissie erkent dat er niet één ‘one-size-fits-all-oplossing’ mogelijk is voor de zeer diverse problemen waarmee elke Europese lidstaat mee te kampen heeft.

Reductie kunstmestgebruik

Denk hierbij aan het reduceren van het gewasbeschermingsmiddelen- en kunstmestgebruik. In de wandelgangen hoorden we al maanden geluiden van reductieverplichtingen tot 50%. Vooraf kan ik je al op een briefje meegeven dat dit zo niet gaat werken.

Het is belangrijk dat boeren stimulansen krijgen en niet nóg meer verplichtingen op hun bord krijgen

Het gaat erom dat je een bepaalde schaalbreedte aanhoudt. Het mag niet zo zijn dat boeren geen Europese steun kunnen ontvangen (GLB) of, erger nog, sancties krijgen opgelegd wanneer ze net niet voldoen aan het reductiepercentage. Bovendien gaat het om een eerlijke referentiedatum waarvan wordt uitgegaan.

Commissie wil verdere restricties

De Europese Commissie wil echter verdere restricties in de agrarische sector. Boeren en tuinders moeten vanuit hun ondernemerschap impulsen krijgen, geen verdere verplichtingen. Het mag niet zo zijn dat boeren in een bescherm gebied (Natura2000) reductiepercentages krijgen opgelegd door middel van contractuele verplichtingen.

De biodiversiteitsstrategie voor 2030 is zeer ambitieus en kan alleen behaald worden als iedereen samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel. We moeten realistische doelen stellen. Daarbij denk ik aan de rigide Habitatrichtlijn, die ook aanleiding was voor de stikstofcrisis in ons land. Deze richtlijn neemt neerslag en klimaatverandering niet mee.

De biodiversiteitsstrategie voor 2030 is zeer ambitieus en kan alleen behaald worden als iedereen samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel

Agrarische grond

Er gaan data rond dat 25% van de agrarische grond moet worden gereserveerd voor biologische boeren. Dit is niet realistisch. Het aandeel biologische landbouw van de totale Nederlandse landbouwgrond was 4% in 2018. Het Europees gemiddelde in 2018 was 7,7% gerealiseerd in 40 jaar. Hoe kun je dan 30% biologische landbouw realiseren in 10 jaar?

Boeren niet mee met onrealistische doelen

We krijgen boeren niet met ons mee als we onrealistische doelen stellen. Het gebruik van pesticiden en kunstmest kost landbouwers heel veel geld. Boeren en tuinders willen echt niet meer geld uitgeven dan nodig is voor hun gewasopbrengst. Juist dit soort onrealistische doelen met nog meer controles en sancties zullen onze familiebedrijven er niet van weerhouden om steeds vaker te stoppen met het maken van duurzaam, lokaal geproduceerd voedsel van wereldkwaliteit. Elke jaar stoppen duizenden Nederlandse boeren, vaak vanwege leeftijd of de stress over de enorme bureaucratie.

Ik eis daarom realistische doelen, met acceptatie van en bewustwording van de situatie op de wereldmarkt. Daarnaast zullen we juist meer aandacht moeten besteden aan het stimuleren van een gezond en duurzaam dieet. Waardering voor voedsel en boeren in onze eigen omgeving is juist nu belangrijker dan ooit!

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Is deze van boer-tot-bord-strategie ook van toepassing op CETA?

 • Bennie Stevelink

  Ik mis in de plannen van de commissie een realistisch perspectief voor het financieel-economisch bestaan van de boer. Als dat niet geboden wordt zullen jongeren bedanken voor de boerderij van hun ouders. Dat kan zo ver gaan dat de voedselzekerheid in Europa in het geding komt.

 • agratax(1)

  Het plan boer-tot-bord is te vergelijken met zonnepanelen en windturbines Europa is schoon en laat de vervuiling nodig bij de productie van nodige goederen elders achter. Zonnepanelen leveren schone energie en turbines ook alleen de productie van deze hulpmiddelen laten een enorme hoeveelheid afval en CO2 achter in het land van productie en dat zal straks ook gelden voor het eten van de Europeanen. Alles wat met de Timmermans methode te weinig groeit zal via import worden aangevuld net als nu al gebeurt met alle voor het klimaat negatieve gevolgen (oerwoud kap, gewasbescherming etc.) laten we daar. En als bij elke Socialist is wat we niet zien er ook niet. Zoals velen doet Timmermans ook geloven dat Kunstmest en bemesting een uitvinding van de boer is om te vervuilen en heeft hij zich nog steeds niet gerealiseerd, dat de uitvinding van kunstmest een brood nodige was om de toen nog geringe wereldbevolking van eten te voorzien zonder het oneindig ontginnen van woeste gronden all over the world. Ik denk dat we moeten kiezen tussen een dode aarde zonder kunstmest of kunstmest en voldoende woeste natuurgebieden (oerwoud, steppe etc.) met voldoende Voedselzekerheid.

 • kraats

  Ik had in 1986 een schoolexcursie in het Europees Parlement en werden rondgeleid door ene Timmermans vd PvdA. Toen had hij al van die waanideen dat de westerse wereld centraal aangestuurd moest worden ... Hij smulde toen al van communistische machtgevoelens. Kortom, het gaat hem niet om het idee maar om de macht. Een verkeerde man op de verkeerde plaats. Levens gevaarlijk.

 • Gebageit

  50 % reductie van gewasbeschermingsmiddelen is in nederland onrealistisch omdat we al heelveel gereduceerd hebben! Je ziet wel weer,als je vooruit loopt wordt je naderhand extra genaaid! En met 25% biologische landbouw komt onze voedselzekerheid acuut in gevaar! We hebben jaarlijks maar 3% vlees over en 1% graan volgens mij zegt dat genoeg met krimpend areaal dat we niet de luxe hebben om naar groene communisme te gaan in Europa!

 • Vhouder

  ik had er niks van verwacht want laten we eerlijk zijn loopt er in brussel een grotere flapdrol rond als frans timmermans

 • Kelholt

  @Vhouder nou moet je @Guy Verhofstadt niet tekort doen hè.

 • Gat

  @kraats, juist! Het is puur het gevoel van macht te willen hebben. Wilde niet voor niks drankorgel Juncker opvolgen.
  Ik snap eigenlijk nog steeds niet wat de Europese Unie doet.... Behalve schulden maken. In tijden van crisis is ieder land voor zich en waar heb je dan Brussel voor? Ohwja als landen geld nodig hebben dan moeten we weer eenheid vormen, voor de rest ist dikke vinger na mekaar

 • kanaal

  50 % reductie op kerosine gebruik en verplicht met fiets vakantie lost meer op.

 • jhp

  @Kraats iid EU wordt Sovjet Unie 2.0.

 • Zuperboer

  Misschien eerst het maandelijkse verhuiscircus maar eens afschaffen. Scheelt heel wat Energie en CO2. Maar ja, de oplossing ligt altijd bij de anderen.

 • vandenbrandcv1

  import stop eu voor alle handel die niet aan actuele eisen eu voldoet. stop de oneerlijke concurrentie

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.