Redactieblog

13 reacties

‘Gebruik gezond verstand in stikstofkwestie’

Gedetailleerde regels leiden tot het opzoeken van de grens, ook bij het voerspoor.

Het was zo mooi in de eerste weken van de coronacrisis. De simpele regel was ‘blijf zoveel mogelijk thuis, geen groepsvorming tenzij je een gezin bent, minstens anderhalve meter afstand en vooral: breng jezelf en anderen niet in coronagevaar’. Dat werkte goed, de meeste mensen hielden zich eraan en wie echt niet wilde luisteren kreeg € 390 boete. Daar bovenop hadden we de repeterende breuk van Rutte: we moeten het samen doen. Het heeft allemaal geholpen, het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en slachtoffers is langzaamaan gedaald naar hanteerbare niveaus.

Veiligheidsregio

Vervolgens kwamen de eerste zeurkousen in de media. Wat is precies een gezin? Is een studentenhuis ook een gezin? Waarom anderhalve meter, terwijl het in Frankrijk 1 meter is en in Engeland 2 meter, en hoe moet je die anderhalve meter precies meten. Even terzijde, mijn Engelse collega’s snappen niet dat het bij ons maar anderhalve meter is, terwijl we de langste mensen ter wereld zijn. Vinden ze niet eerlijk. Gezeur over de regels was voor ambtenaren het sein om de regels nader vast te leggen. Zo zag ik in mijn veiligheidsregio inmiddels regels opduiken met formuleringen als ‘…te laten plaatsvinden, te organiseren, te laten organiseren of te laten ontstaan, dan wel er aan deel te nemen ….’, waarna een heel alfabet aan nauwkeurig omschreven uitzonderingen volgt.

Grenzen opzoeken

Weer even terzijde, ik wist tot voor kort niet dat ik in een veiligheidsregio woonde, maar nu ik dat weet, voel ik me een stuk minder veilig. De ambtenarenteksten zorgen ervoor dat mensen niet meer op hun gezond verstand afgaan, maar vooral nadenken over hoe ze de grens van de regel kunnen opzoeken. En dat terwijl de regel: jezelf en anderen niet nodeloos in coronagevaar brengen, in principe voldoende is. Het bleek immers heel goed mogelijk om op basis van die regel mensen een dikke boete te geven, en terecht.

Veehouders, zorg dat je zo weinig mogelijk stikstof uitstoot

Voermaatregelen

Hetzelfde doet zich al jaren voor in het landbouwbeleid. Algemene regels worden nader ingevuld met nauwkeurige grenzen en subregels, en uiteindelijk ontstaat er iets onwerkbaars. De nieuwste voermaatregelen in het kader van het voerspoor van het stikstofbeleid zijn een sprekend voorbeeld. Die regels bevatten inmiddels een matrix met productiviteiten, op basis waarvan de hoeveelheid eiwit dat vanuit krachtvoer gegeven mag worden bepaald wordt. Iedereen klaagt ondertussen dat die regels onwerkbaar zijn, en dat ze niet aansluiten bij de praktijk en niet gaan helpen, omdat krachtvoer maar een onderdeel van het totale voeraanbod is.

Ik zou liever een simpele regel willen: veehouders, zorg dat je zo weinig mogelijk stikstof uitstoot, en gebruik daarbij je gezond verstand. En als je bewust de grenzen opzoekt, dan ben je in overtreding. Wat zou dat een verademing zijn.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Beste Dirk,

  De regel: Gebruik je gezond verstand en breng jezelf en anderen niet nodeloos in coronagevaar werkt prima om het besmettelijke Coronavirus in toom te houden. Als deze regel wordt nageleefd dan worden er waarschijnlijk minder mensen getroffen door de ziekte Covid-19. Een goede zaak.

  De simpele regel: veehouders, zorg dat je zo weinig mogelijk stikstof uitstoot, en gebruik daarbij je gezond verstand. Wat wordt daar, anders dan het oplossen van een gemaakt papieren probleem, precies mee opgelost?

 • famboenink@hetnet.nl

  pleidooi voor Duits stikstofmodelletje
  hellemaal mee eens onder 7.15 mol geen vergunning nodig
  Zo ja zorg maar dat je er onder komt

 • Bennie Stevelink

  Een doelvoorschrift als “zo weinig mogelijk stikstof uitstoten op basis van gezond verstand” is alleen te handhaven als het meetbaar is. Daarvoor wordt gedacht aan de Kringloop Wijzer. Maar deze is (nog) niet voldoende fraude bestendig. Daarnaast blijkt hij in bepaalde situaties niet goed te werken.

  Gisteren heb ik mest laten uitrijden (zodenbemesten) waarbij ik van tevoren 50% water heb toegevoegd (2 M3 mest tegen 1M3 water). Ondanks het droge weer is het vrijwel niet te ruiken. Dit werkt blijkbaar goed.

 • Sjefo

  "Gebruik je gezond verstand".
  Dirk, een minister van dat kaliber word node gemist, daar ligt bijna 100% van de oplossing.
  Schouten is voor mij niet meer de moeite me kwaad over te maken, wat dat mens de boeren aandoet noemen ze in de vechtsport slaan ver onder de gordel !!

 • .....

  Biomassacentrale's die extra stikstof uitstoten is dat dan gezond verstand

 • Maas1

  De minister zoekt de stikstof problematiek van juridische geborgheid in het voetspoor,heeft zich daarin vast gebeten.
  Als je slagen wilt maken ga je voor dit jaar en verder structureel in overleg met het LC.
  Als het niet gedragen wordt door de sector is het een heilloze weg, het pad van drijfzand.

 • D. de Jong

  Stikstof overschot gebieden Brabant e.o vol plempen met omgekatte nh3 uit niet overschot gebieden onder noemer natuur en iedereen trapt er in.

 • Maas1

  @ D.de Jong N-2000 gebieden de vormgeving en de daaraan gekoppelde beleidsinstrumenten op R.O.M. zijn doortrapt.Maar dat weten we al 25 jaar.

 • Zuperboer

  @Maas1; Deze minister uit deze regering heeft de medewerking van boeren niet nodig. Je kunt doen wat je wilt, maar de club van Rutte is almachtig en heeft de medewerking van de poppetjes in den lande niet nodig. Men ruilt NH3 tegen NOx en gaat daarmee in tegen alle natuurwetten en juridische wetmatigheden (redelijkheid en billijkheid). Maar deze regering heeft een doel en hun doel heiligt alle middelen. Daarvoor offeren ze de hele boerenstand op. No Problem.

 • vandenbrandcv1

  met minder doen ze feitelijk niets omdat het niet geborgd zou zijn. de vriendvan van de mob reageerde zo met een zienswijze.

 • agratax(1)

  Na de stikstof depositie uit de veehouderij komt het klapstuk. De Veehouderij maakt dat velen last hebben van hun Luchtwegen en dat leidt tot (ja je raadt het al) dodelijke Covid-19 patienten. Mensen met luchtweg problemen zijn ernstiger ziek geworden volgens onderzoekers. Is dit waar, dan kunnen we de Stikstof depositie wel vergeten, want de mensheid wenst geen risico op ziek worden te lopen en dus weg landbouwhuisdieren in de overvolle industrie gebieden. De gebieden met de hoogst stikstof depositie en de meeste mensen met bijbehorende vervuiling.

 • Alco

  Wij mensen verpesten de hele aarde met onze luxe.
  En het enigste waar ze naar kunnen wijzen is de veehouderij.
  En laat die nou net de kringloop prima voor elkaar hebben.

  Maar nee hoor:
  Eerst boeren voor het karretje spannen omdat de natuur zo lijdt onder die veehouderij.
  En vervolgens de Provincies latente ruimte willen weg pikken om nog meer stikstof uit te stoten en dan ook nog eens boeren opkopen voor hun NH3 uitstoot en dat weer invullen met NOx uitstoot.

  Wanneer komt het realisme eens tevoorschijn en niet de domme volharding dat DE landbouw zijn gezonde verstand moet gebruiken.

 • Maas1

  @agrotax(1) onderzoek rapporten tonen aan dat mensen op en om de boerderij minder luchtweg infecties hebben als elders. Veehouderij maakt niet ziek veehouders en hun gezinnen zijn juist vaker gezonder.Het zou goed zijn voor een onpartijdig onderzoek naar corona en luchtkwaliteit, maar dan voor alle sectoren die bij de luchtverontreiniging zijn betrokken.
  Ik denk dat groene emissie je weerbaarder maakt, en te veel grijze uitstoot ziek.( los van de corona)

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.