Redactieblog

14 reacties

‘En nu verder zonder Calon’

“Hij gaat uit zichzelf weg”, zegt Hanna triomfantelijk, terwijl ze me de iPad met het bericht toont dat Marc Calon opstapt als voorzitter van LTO Nederland. Met grote vette koppen en veel enthousiaste reacties.

“Je moet een beetje dimmen”, antwoord ik. “Het is goed dat hij het LTO-schip verlaat, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost.”

Als ik de reacties lees, maakt me dat niet vrolijk. Het blijft bij korte, nietszeggende opmerkingen. Vaak beledigend. Dat schiet natuurlijk niet op. Het is ook te gemakkelijk. Goed, Marc Calon is mislukt, maar dat wisten we al. Natrappen heeft geen enkele zin. We moeten verder.

Want het is dieptriest. In de moeilijkste periode voor boeren sinds decennia, stapt de leider van de grootste organisatie op. Die leider missen we niet, maar de LTO kunnen we niet missen. Dat zou een krachtige organisatie moeten zijn, die staat voor onze belangen. Daar hebben we in deze roerige periode een nieuwe leider voor nodig. Maar waar vind je die?

In de moeilijkste periode voor boeren sinds decennia, stapt de leider van de grootste organisatie op

De eisen zijn hoog. Hij moet strijdlustig zijn, doen wat zijn achterban wil. Hij mag wel lobbyen en overleggen, maar niet te amicaal worden met de mensen van de overheid. En vooral geen linkse achtergrond hebben.

Dé achterban van LTO bestaat niet

Dat is nogal wat. Want die man of vrouw bestaat niet. Het is net als met toen nog prinses Máxima, die zei dat dé Nederlandse identiteit niet bestaat. Zo bestaat ook dé achterban van LTO niet. Dat is ook een kruiwagen met kikkers, waar al vele uitgesprongen zijn. Eerst de vakbonden, later nog clubjes als Netwerk Grondig. Nu hangen velen weer het geloof van Farmers Defence Force (FDF) aan. Maar ook die zal de boer niet brengen wat hij denkt.

Eerst een visie opstellen, dan zoeken naar een leider

Daarom staan de overgebleven bestuursleden van LTO voor een immens moeilijke taak. Iedereen tevreden stellen kan niet. Er moet een keuze worden gemaakt. Maar eerst een korte visie voor de komende jaren opstellen. Dat moet snel en kort en bondig gebeuren.

Dan zoeken naar een leider, een bruggenbouwer. Geen activistische, want die hebben we al bij FDF. Man of vrouw, het maakt me niet uit. Als zij of hij maar een boegbeeld wordt dat brede erkenning krijgt.

Lees ook: Calon miste voelhorens voor zijn achterban

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Henk bleker is misschien nog niet zo,n slechte man om de kar te trekken,geliefd bij de boeren en gehaat bij de milieubeweging en hij kent de weg in politiek ''Den Haag''Hij had tenminste het lef een streep te trekken door de verbindingszone Oostvaardersplassen en Oostvaarderswold van 2000Ha dit tot woede van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

 • Vhouder

  vergaderboer ergert zich aan korte botte reacties op vertrek calon . Zelf trekt vergaderboer in zijn colum de conclussie goed, Marc Calon is mislukt ik denk dat deze opmerking harder aankomt als de botte reacties want hij heeft nagedacht over zijn colum en waarschijnlijk meerdere keren na gelezen voor het plaatsen.

 • Bennie Stevelink

  Calon is mislukt in het contact met de leden. Beleidsinhoudelijk functioneerde hij goed.

 • Mfb

  Geen woord gelogen dit keer. Veel succes LTO met het vinden van een opvolger.

 • Kelholt

  Calon was inhoudelijk niet sterk en als je niet weet waar je over praat kun je het ook slecht verkopen aan je leden.

  Ik hoop op iemand die met Den Haag aan tafel gaat zitten en dan de bureaubedenkers met feiten en praktijkervaring om de oren slaat.

  We hebben niets aan iemand die hele slechte ideeën iets weet af te zwakken en dat dan als succes benoemt. Het blijven dan nog steeds slechte ideeën.

 • gjh

  Bennie wederom gelul Beleidsinhoudelijk was hij niets.

 • kanaal

  calon zal zeker de sector nog wel een trap na geven, wacht maar af.

 • melkveehouder .

  Mijn wens zou zijn dat het LC (inclusief LTO) de nieuwe belangenbehartiger wordt van de gehéle landbouw. Met als woordvoerder prof. Elbert Dijkgraaf. Dan zou ik weer het volste vertrouwen hebben in de belangenbehartiging. Dat we als sector niet altijd onze zin krijgen begrijp ik heel goed.

  Maar, zoals nu het geval is, ons gewoon respectloos laten afslachten door de Haagse politiek kan ik gewoonweg niet langer accepteren. Daarom is een tegengeluid nodig verwoord door mensen zoals Elbert Dijkgraaf. Die krijg je met leugens, onzin en achterklap niet in de hoek!

  Beste Elbert, doe de landbouwsector een plezier, en solliciteer op de functie van voorzitter van LTO, of meldt je aan als vervanger van Aalt Dijkhuizen!

 • Boerke Toon

  @melkveehouder ik sluit mij aan bij jouw wens, al zou ik het heel mooi vinden als Aalt Dijkhuizen in z'n huidige functie blijft. Elbert en Aalt zij aan zij in het belang van de landbouw.

 • veldzicht

  Mee eens @melkveehouder &boerke Toon .Egbert Dijkgraaf zou zeker een geschikte kandidaat zijn.Hij kan het goed verwoorden en laat zich niet met een kluitje in het riet sturen,als ze maar weer niet zo,n linkse rakker aanstellen die danst naar de pijpen van z,n linkse achterban,daar zitten er in de agrarische besturen al veel te veel van in en zo komt het dat de agrariërs steeds meer in de verdrukking komen.Er moet weer eens met de vuist op tafel worden geslagen,tot zo en niet verder.

 • van someren

  functie van lto voorzitter of LC voorzitter niet overschatten. Het zijn slechts belangenbehartigers, deze nemen geen besluiten. met de vuist op tafel slaan zal niet helpen.
  we hebben mensen nodig die bescheiden zijn en op de achtergrond onze belangen onder de aandacht brengen met goede argumenten en bereid zijn naar anderen te luisteren zowel binnen als buiten de sector . Geen personen die zichzelf heel belangrijk vinden.

 • Akkerbouwster

  @Kelholt @gjh Hoe kom je erbij dat Calon inhoudelijk niet sterk was? Waarin was hij onjuist? Dat hij niet alles voor elkaar heeft gekregen klopt, maar ik heb hem toch niet vaak op feitelijke onjuistheden weten te betrappen

  Die man juist heeft goed begrepen dat de wereld verandert en dat de landbouw mee moet veranderen, met een goed en eerlijk verhaal, om bestaansrecht te houden in het kleine bekrompen NL waar linkse activisten leugens verspreiden en verschillende partijen in de tweede kamer daar makkelijk achteraan hobbelen.

  Respect dwing je niet af met trekkers op de weg, dat krijg je door rekening met elkaar te houden. We moeten uiteindelijk toch door 1 deur, ook met de 17 miljoen anderen in dit landje. Anders is het snel afgelopen.
  Jammer dat Calon het niet uitgelegd kreeg.

 • famboenink@hetnet.nl

  elbert dijkgraaf geeft mij ook een goed gevoel
  en is volgens mij altijd met de inhoud bezig
  en was de enige die twijfels had over houdbaarheid van de p.a.s in 2015

 • jan4072

  Calon was/is een uit de klei getrokken akkerbouwer en anti veehouderij, zie zijn verleden. Daar is het fout gegaan, totaal geen genegenheid met de veehouderijtakken van LTO. En dat maakt LTO vaak ook tot een lusteloos iets. Binnen agrarisch nederland zijn de tegenstellingen vaak gigantisch. Ik heb nooit veel vertrouwen in figuren met meerdere petten op. Daarom werken afzonderlijke groepen beter zoals het LC beter. De leiders van deze groepen staan voor iets concretes, dat spreekt de achterban aan en dan hoeven de leiders er alleen maar voor te zorgen dat ze elkaar naar buiten toe niet afvallen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.