Redactieblog

26 reacties

‘De schuld van de bio-industrie?’

Chirurg: intensieve veehouderij schuld vele coronadoden.

In een ziekenhuis in Den Bosch werkt een chirurg die het zeker weet: de intensieve veehouderij in Oost-Brabant is de hoofdschuldige van het grote aantal coronadoden. In andere delen van Brabant is net zo hard carnaval gevierd, maar er zijn relatief minder mensen overleden aldus deze Ignas van Bebber (Trouw, 30 april).

Complottheorie

Men kan er natuurlijk de schouders over ophalen. Medici zijn over het algemeen niet zo slim en chirurgen zijn weer de fietsenmakers onder de medici. Van Bebber kan kennelijk 1 en 1 optellen, maar dat is het ook wel zo’n beetje. Het is de zoveelste complottheorie rond corona. Men kan er zelfs kwaad over worden: wat bezielt zo’n man om, buiten zijn vakgebied ook nog eens, dit soort beschuldigingen richting Brabantse veehouders te uiten?

Geitenhouderijen

Toch denken we al jaren dat er een verband is tussen veehouderij en volksgezondheid. Er is al ontzettend veel onderzoek naar gedaan en dat heeft over het algemeen nog weinig opgeleverd, tot vorige week in dit blad werd gemeld dat er in regio’s waar geiten worden gehouden, 40% vaker longontsteking voorkomt. Nou, dat lijkt me wel een significant statistisch verschil. Dus de geiten weer, die ook al de Q-koorts op hun geweten hadden. Veel varkenshouders hebben de mrsa-bacterie bij zich. Ze gaan daar niet direct dood van, maar in ziekenhuizen worden ze wel apart gehouden, omdat anderen er misschien niet tegen kunnen. En het helpt natuurlijk ook niet dat nertsen nu ook corona blijken te kunnen krijgen.

Zoönose

Meer in het algemeen: we weten dat we ziek kunnen worden van dieren, door bacteriën en virussen. Ratten verspreiden de pest, muggen zorgen voor malaria, teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen, Chinese hoefijzervleermuizen droegen het coronavirus, we zijn bang voor een mutatie van het vogelgriepvirus, kippen bevatten trouwens ook nogal eens salmonella, enzovoorts. Wie er meer over wil weten, leze het boek Zoönose; hoe dodelijke ziekten van dier naar mens overspringen van David Quammen. In dat boek gaat het trouwens niet over de intensieve veehouderij in Oost-Brabant. In de NRC (2 mei) werd Quammen ook weer aangehaald: “We moeten stoppen met dat vingerwijzen naar elkaar. We zijn allemaal schuldig – veel van de keuzes die we maken, hebben direct of indirect invloed op de natuur: hoeveel kinderen je hebt, wat je eet, waar je naartoe gaat op vakantie, of je huisdieren hebt et cetera”.

Biodiversiteit

Zo eenvoudig is het dus allemaal niet. We hebben het hier over grote problemen: klimaat, biodiversiteit, honger, overbevolking, ga er maar aan staan. Daarom hebben we geen behoefte aan een simpele chirurg uit Den Bosch die ook maar eens wat roept. Dat is veel te gemakkelijk. En daar kan ik dan eigenlijk toch wel weer kwaad over worden.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Gecombineerde opgave invullen in coronatijd
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • truusjetrap

  Hebben chirurgen daar ook al verstand van? Groen links chirurg zeker.

 • agratax(1)

  Niemand vraagt zich kennelijk af waarom mensen opgevoed in uiterst hygienische omstandigheden eerder en vaker ziek zijn en vaker last hebben van luchtweg infecties, dan kinderen die op minder "schone"wijze opgroeien? Boeren kinderen hebben minder last van deze kwalen, dan de langsfietsende burgers. Rara hoe kan dat??

 • trekker123

  Bij meneer Van Duijn is het kwartje ook gevallen:
  <>

 • Gebageit

  Dat significant verschil bij de geiten is ook maar hoe je het bekijkt ,het is alleen in de omgeving waar meerdere geitenbedrijven bij elkaar zitten en met 350 bedrijven in heel nederland zijn die ook op één hand te tellen... gemiddeld krijgen tussen 0,0012 en 0,002 op de 1000 mensen per jaar longontsteking en waar meedere bedrijven zitten tussen de 0,0016 en 0,002 op de 1000. Maar een oorzaak?? Na 8 jaar onderzoek....
  Elke vorm van bedrijvigheid heeft invloed op onze leefomgeving, als we niks doen gaan we ook dood maar dan vd honger...


 • peters

  Jaap van Duijn is al langere tijd de weg kwijt.

 • farmerbn

  In Parijs n New York ook veel coronadoden maar niet veel intensieve veehouderij maar wel veel intensieve mensenhouderij. Die Ignas moet op het matje geroepen worden door zijn baas én door de geschillencommissie van chirurgen. Medici mogen hun collaga's niet meetrekken in het moeras door eigen meningen en politiek opvattingen op gebieden waar ze geen verstand van hebben. Hopelijk gaat de commissie die het verband gaat onderzoeken tussen veehouderij en corona niet alleen de mening vragen van Ignas.

 • iptho1

  Ik hoop van gandser harte dat deze meneer wel capabel is in zijn eigen vak "oncologie"!
  Zelf hebben we 3 kinderen, gekregen toen we in de varkens zaten. We (man, oudste zoon en ik) zijn in totaal door de jaren heen 14 keer getest op MRSA, niet 1x positief bevonden.

  Een ziekenhuis in het oosten van het land heeft dik 11 jaar geleden een onderzoek naar MRSA onder het voltallige personeel (willen) houden, maar is halverwege deze test hiermee gestopt....anders moest te veel personeel naar huis.

  De beste man kan ook gewoon aangeven dat hij tegen de (bio) industie is, dat is eerlijker in het geval met covid-19.
  Anders w
  onen er wel verdraaid veel dieren op elkaar in New York.

  Dit is gewoon een geval van sensatie zoeken om met je naam in de krant komen en met je hoofd op tv.
  Want daar komen alleen long artsen en virologen aan t woord en dat doet blijkbaar pijn bij de beste man.

 • agratax(1)

  @farmerbn. Zeer juist opgemerkt. De zgn. wetenschap wijst weer eens met zijn vingertje naar de (intensieve) veehouderij en zeker niet naar de huisdieren en al helemaal niet naar de ongeremde Vrije Wereld Markt en nog minder geremde toeristenstroom all over the world. Zijn het niet deze mensen die de ziektekiemen verspreiden over de wereld? Nee de varkens en kippen, die in een hok (opgesloten) zitten zijn de schuldigen!!!

 • Zuperboer

  Hoeveel boeren zijn er ziek geworden? Dat is 1 van de kernvragen als je iets beweert over het platteland. Hoe zit het met de zuiverende werking van luchtwassers? Dat zou ook onderzocht moeten zijn/worden voor je iets kunt vaststellen. Dan is er nog de vraag of fijnstof virus kan dragen door de lucht?

 • Vhouder

  vraag eens naar zijn politieke voorkeur

 • Vhouder

  als die chirurg zijn mening mag geven mag ik het ook ik vind dat chirurgen zwaar over betaald worden de verplegers en verpleegsters doen het werk en krijgen een fooi hij gaat lachen met de dikke vette euro s

 • W.H.P. van Bree

  Ignas van Bebber staat in Nuland al bekend als activist, net zoals ex dr. Hoevenaars in Elsendorp. Maar de media duikt er wel op. Een beetje onderzoeksjournalist kijkt naar de veehouderij in andere landen en dan kom je tot de conclusie, dat in Belgie in de gebieden met een hoge varkens- en pluimveedichtheid de minste besmettingen zijn. Maar die linkse media kijkt de andere kant op.

 • renilda

  in new york zijn geen boeren toch vreemd kan ook zeggen nu minder vliegtuigen en het virus is minder geworden moeten niet elke keer een zonde bok aan wijzen

 • markerink aardappelen

  Wat voor verband er is tussen corona en intensieve veehouderij weet ik niet, wel dat de gemeente Berkelland de hoogste veebezetting heeft van Nederland. Laat daar nou net nagenoeg geen officieel geteste coronadoden zijn."Zolang de mooiste en gezondste eiken nog bij de grootste varkensschuren staan moeten we ons afvragen wat er allemaal waar is wat er geschreven en gezegd word.

 • trekker123

  Valt nog mee dat er nog geen gestudeerde bolleboos een relatie met de 5G zendmasten er bij heeft gehaald. Daar zien de mensen die het willen zien ook hele duidelijke relaties!

 • vink

  Ook de pest ligt weer op de loer, ratten zat...

 • ghsmale

  1 ding is zeker die chirurg heeft corona tussen zijn oren.
  altijd wordt er gezocht en gewezen naar een zonnebok.
  slechte eigenschap van de mens.

 • Gat

  Die ignas bebber staat alleen maar in het brabants dagblad met negatieve berichten over de veehouderij.
  Hij gebruikt zijn titel in zijn naam om zijn mening kracht bij te zetten.

 • .....

  Mooi project voor de LTO om de beste man voor smaad aan te klagen bij de rechter

 • kuiperd

  ongewenste boodschappen worden vaker verhaald op de boodschapper. Onze chirurg zegt alleen maar. Waar veel intensieve veehouderij is...is de luchtkwaliteit niet je dat, dus luchtwegeninfecties treden daar meer op-daar hoef je geen chirurg voor te zijn-en mensen met luchtwegklachten zijn gevoeliger voor corona. dat is alles

 • farmerbn

  Bruil schrijft toch duidelijk dat die chirurg het zeker weet dat de intensieve veehouderij de hoofdschuldige is van het grote aantal coronadoden. Kuiperd heeft een andere mening daarover. Wat is nu de waarheid wat die chirurg nu gezegd heeft?

 • Gat

  Die ignas bebber roept al jaren wat in Brabants dagblad. Net wat dan in de publieke belangstelling staat over de veehouderij. Eigenlijk best een zielig mannetje dus.

 • anton1937

  Kort door de bocht en ongefundeerd verhaal van een chirurg uit Den Bosch om zonder kennis van zaken te hebben en dit zo te stellen.Kippenin stallen houden betekent veel minder ziekte risico b v TBC overdracht door vogels als de kippen buiten worden gehouden,griepvirussen van vogels minder fijn stof etc. Melkgevende geiten en schapen niet naar buiten i v m Q-koorts Varkens,kippen en geiten binnen houden en niet buiten. Melkkoeien kunnen naar buiten, behalve de pas afgekalfde en hoog producerende melkkoeien.

 • wiljo

  Wat MRSA betreft heb ik dit zelf mee gemaakt,
  je wordt als varkenshouder (ook al is nog niet eens MRSA bij jou aangetoond) compleet gesepareerd van burgers. Je wordt als laatste in O.K. behandeld. Je wordt in een kamer apart gehouden. Verpleegsters moeten zich met mondkappen haarnetjes en overjassen beschermen tegen jou, tot dat uit de test gebleken is dat je MRSA vrij bent.
  En als je als ziekenhuismedewerker nou MRSA positief getest wordt, dan mag je gewoon bij alle patiënten langs op bloed te prikken. Want hierover staat niets in protocol........zucht.

 • fietskip

  @wiljo dat ziekenhuispersoneel bescherming draagt is meer voor bescherming van jouw tegen de resistente ziekenhuisbacterie denk ik.
  @kuiperd luchtverontreiniging wordt in verband gebracht met fijnstof. Maar wat is fijnstof eigenlijk? fijnstof komt onder andere van vee dat is organisch of van verbrandingsmotoren (industrie verkeer luchtvaart) dat is anorganisch. Nu weet men heel goed dat stof van verbrandingsmotoren veel slechter is als stof van vee, maar toch gooit men die twee op een hoop. Dat is een politieke beslissing en daar maakt jouw chirurg dankbaar gebruik van misschien wel misbruik.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.