Redactieblog

14 reacties

‘Gouden kansen voor Landbouw Collectief’

Het Landbouw Collectief kiest nu een andere weg: de deur dichtslaan en hopen dat de minister aanklopt om weer binnen te mogen om te overleggen

Het Landbouw Collectief kan nu laten zien wat het waard is. Men liep boos weg uit een vergadering met minister Schouten van Landbouw. Zwaar teleurgesteld was voorzitter Aalt Dijkhuizen. De uitkomst van het gesprek was voor hem zo negatief, dat de leden van het Collectief unaniem besloten dat ze voorlopig niet meer met de minister willen praten. Ze hopen nog wel dat de Tweede Kamer de minister tot orde roept.

Onvrede met LTO

Spierballentaal, die goed valt bij een groot deel van de achterban van de dertien deelnemers aan het Landbouw Collectief. Vraag is natuurlijk of deze opstelling ook wat oplevert. Het is een beetje vergelijkbaar met de ervaringen van LTO. Die overlegde ook altijd met het ministerie, maar boekten vaak ook niet het totale resultaat. Verschil is dat LTO doorging met overleggen en uiteindelijk de balans opmaakte van wat wel en niet was binnengehaald. Dat viel de achterban vaak tegen, vandaar ook de onvrede met de LTO.

Het Landbouw Collectief kiest de andere weg: de deur dichtslaan en hopen dat de minister aanklopt om weer binnen te mogen om te overleggen. Ze is alleen welkom als ze zich een ‘fundamenteel andere opstelling’ aanmeet. Ik ben erg benieuwd hoe dit verder gaat. We krijgen nu het overlegmodel tegenover het actiemodel.

Het kabinet steekt de middelvinger op naar de boeren

Mooi voorbeeld na het mislukte overleg. FDF roept: ‘Het is oorlog’ en ‘Het kabinet steekt de middelvinger op naar de boeren’. De LTO nodigt minister Schouten uit voor een interview, waarin die haar standpunt kan uitleggen. Daarin zegt ze ook dat ze het overleg graag wil hervatten.

Het Landbouw Collectie begon ook met overleggen. Het presenteerde in november een stevig voorstel om de stikstofuitstoot terug te dringen. De bedoeling was dat minister Schouten de voorstellen zou overnemen.

Boos en teleurgesteld

Dat deed ze niet. Sterker nog. Ze ging gewoon door met haar uitgezette koers en voerde de Spoedwet Aanpak Stikstof door en de regeling om boerenbedrijven uit te kopen. Dat laatste vindt het Landbouw Collectief veel te duur, terwijl het weinig oplost. En dat, terwijl datgene wat de landbouw doet en heeft gedaan om de ammoniakuitstoot terug te dringen, kennelijk niet meetelt. Daarom is het Landbouw Collectief boos en teleurgesteld, voorzitter Aalt Dijkhuizen voorop. Reken echter maar dat minister Schouten nu gewoon doorgaat. Ze wil ook de bouw en de infrastructuur weer op gang helpen.

Het Landbouw Collectief kan nu zijn echte waarde tonen

Hoe nu verder? Het grote wapen van Farmers Defence Force was tot nog toe de trekker. Samen naar Dan Haag, provinciehuizen, RIVM of FrieslandCampina. Dat wapen is er niet meer. Door de coronacrisis mogen niet meer dan drie mensen samenscholen. Acties worden niet toegestaan. De taxibranche wilde een protestactie op het Malieveld in Den Haag, maar kreeg geen vergunning. Iedereen moet binnenblijven, ook actievoerders. Maar het Landbouw Collectief kan nu zijn echte waarde tonen. Laten zien dat er andere mogelijkheden zijn dan eindeloos overleggen met het ministerie. Ik zie er naar uit welke mogelijkheden – buiten trekkeracties – het Collectief uit de hoge hoed tovert. Dat zijn ze verplicht aan het beeld dat ze –vooral de actietak – van zichzelf heeft opgeroepen.

Gouden kansen voor de denkers achter het collectief.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • veldzicht

  Schuiten laat die boeren nog even sputteren maar gaat ondertussen gewoon door met haar eigen getrokken plan .Het komt natuurlijk wel goed uit dat die boeren nu niet kunnen/mogen demonstreren.

 • Hangloose

  Acties op de volgende vlakken: 1. De Ubbo's 2. RVO. 3. RIVM. 4. De banken en 5. De fiscus . Dit verrotte systeem dient van binnenuit uitgeroeid te worden. Waar onrecht wet wordt, is weerstand een plicht.

 • Trot

  waardering van onmisbaar sector nu gewoon weer de rotte appel zijn zijn goed bezig de honger komt te paard en gaat te voet

 • f.p.zomer

  Het doel van Schouten is alleen maar het collectief mede verantwoordelijk voor de maatregelen te maken.

 • rudi.van.geffen1

  Waarom geen aktie. Als we 1.5 meter uit elkaar blijven kunnen we nog naar den Haag

 • Wouter

  Gewoon niet mee doen aan alle regelgeving die ze nu verzinnen. Ze hebben ons nodig om de problemen op te lossen. Als we niet meedoen ligt heel de economie op zijn gat.

 • Roelof1964

  gewoon na de crisis de grenzen en de snelwegen dicht gooien! ! wij kapot dan de rest ook!! minimaal 14dagen blokkeren, eens kijken hoe ze dan nog zingen ZONDER ETEN

 • kuusenboer

  Maar eens beginnen om geen gecombineerde opgave te doen.

 • Jongvee

  als je ziet hoe schoon de lucht de laatste weken geworden is hebben de boeren een sterke stem
  er zijn nog net zo veel koeien varkens en kippen
  dit komt alleen door minder transport met de vliegtuigen voorop

 • melkveehouder .

  @vergaderboer. Proef ik leedvermaak?

 • kraats

  ... # geen gecombineerde opgave ... ??
  Wie organiseert het ? FDF ?

 • Fpv

  Is een eeuwen oud spelletje . Gaan straks weer om tafel en Carola doet een paar consessies richting de boeren en dan is het klaar. We hebben het maximale eruit gehaald 🙈

 • Alco

  Ja. @melkveehouder. Ik proef er ook iets cynisch in.
  @Fpv. Consessies richting Derogatie.

 • Henk.visscher

  inderdaad moest elke boer geen gecombineerde opgave meer gaan doen,jammer dat er geen eenheid meer is want zouden wij dat doen dan zetten we Schouten voor het blok

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.