Redactieblog

23 reacties

‘Geld genoeg voor miljardensteun’

Miljarden voor een crisis die de regering zelf heeft gecreëerd.

Ineens is er overal volop geld, vooral bij de overheid. In alle landen vliegen de miljarden je om de oren. Alles en iedereen ontvangt steun. Hier enkele honderden miljoenen voor de landbouw, daar een paar honderd miljoen voor de cultuur. Het midden- en kleinbedrijf, zzp‘ers, de zorg, onderwijs, iedereen krijgt geld dat er eerder nooit was. Ik snap daar niet zoveel van, maar ik neem aan dat we al die miljarden ook met z’n allen weer een keer terug moeten gaan betalen, waar ze dan ook vandaan komen. Weet iemand trouwens waar ze vandaan komen? Staan ergens in de wereld honderden miljarden op een bankrekening waar we nu uit kunnen putten? Ik snap er niets van. Hoe dan ook: je ontkomt er niet aan dat er verwerpelijke gevoelens ontstaan.

Je kapper rijdt rond in een Maserati, denk je dan niet: hij neemt te veel geld voor een knipbeurt

Ik kan moeilijk onderdrukken dat ik bij sommige bedrijven wel het gevoel heb dat ze ondersteund moeten worden en bij andere juist weer niet. Mag Booking.com bijvoorbeeld steun ontvangen? Ja, ze betalen geen belasting en ze hebben heel grote winsten gehad, aandeelhouders een geweldig dividend betaald, maar ze zitten nu toch wel in de problemen. En de KLM, hoe staan we daar tegenover? Omdat ze onze nationale trots zijn, moeten ze subsidie ontvangen? Of is het gewoon een bedrijf dat zelf zijn broek moet ophouden? En op kleinere schaal gelden deze dubbele gevoelens ook. Als je kroegbaas in een dikke villa woont denk je – het mag niet – maar toch: moet die nou wel overheidsgeld hebben?

Lees verder onder foto

Moet de KLM omdat het bedrijf onze nationale trots is subsidie ontvangen? - Foto: ANP
Moet de KLM omdat het bedrijf onze nationale trots is subsidie ontvangen? - Foto: ANP

Leedvermaak

Je kapper rijdt rond in een Maserati, denk je dan niet: hij neemt te veel geld voor een knipbeurt en laat hem nu maar een tijdje sudderen zonder steun? Het mag niet, maar je voelt het wel. Ik heb dat trouwens ook met het virus zelf. Zeg nou eerlijk: wie zou er niet – op zijn minst een beetje – een gevoel van leedvermaak hebben als Bolsonaro, Trump of Poetin met een – vooruit: lichte – infectie in het ziekenhuis zouden belanden? Bij Boris Johnson had ik dat in elk geval wel.

Verwarrende tijden

Maar dan al dat geld: hoe gaat dat aflopen? Inmiddels is er kennelijk ook zo’n € 5 miljard van die beroemde rekening beschikbaar voor het oplossen van de stikstofcrisis. Het kabinet is niet alleen maar bezig met de coronacrisis! Geld genoeg ineens. Er waren niet een paar centen voor de nertsenhouders of de fosfaatrechtenknelgevallen, maar nu zomaar miljarden voor een crisis die de regering zelf heeft gecreëerd. Moeilijk te volgen, vooral als het straks weggegooid geld blijkt te zijn.

Het zijn verwarrende tijden. Neem nu de term ‘onderliggend leed’. Nooit eerder van gehoord. Maar het is er wel. En als je dood gaat aan corona, maar je had ook al ‘onderliggend leed’ dan is dat kennelijk minder erg. Ik denk dat er nog heel wat onderliggend leed bovenkomt in de komende tijd. En dan zal er nooit geld genoeg zijn.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Waar het geld vandaan komt?
  Alles in de wereld heeft een waarde uitgedrukt in geld.
  Door meer geld te verdelen dan er aan waarde aan vast hangt krijg je een geld ontwaarding.
  Om het simpel te zeggen. Een brood kost straks 50 cent meer.
  De kapper in een Maserati verdient zijn geld "anders".
  Maar zal wel geld voor gedolven kappers handelingen aanvragen.
  Zwartwerkers lopen de zilvervloot boot mis.

 • veldzicht

  Zou Wopke Hoekstra vergeten zijn dat de aardgas opbrengsten opdrogen?Wat hebben ze eigenlijk anders met al die miljarden ,zo,n 15 miljard en met toegevoegde waarde 35 miljard euro per jaar, hebben gedaan.Ik heb een vermoeden hoofdzakelijk verbrast aan linkse hobby,s zoals nutteloze regels samenstellen wat wordt gecontroleerd door hordes nutteloze controleurs.

 • agratax(1)

  Maak je geen zorgen, ik heb net Klaver gehoord en wat denk je "We gaan leven van zon en WIND. Deze energie bronnen zijn gratis volgens de GL leider en daarmee is alle energie uit panelen en turbines puur winst. Hij spreekt nooit over de toren hoge investeringen die nodig zijn om zon en wind te oogsten. Voor deze investeringen heb je Rijke ondernemers en die moeten ZIJN ideaal wereld vorm geven.

 • veldzicht

  Agratax .Dat zie jij verkeerd.Het gaat er om dat WIJ energie neutraal zijn.Die zonnepanelen worden in China gemaakt en het koper voor die pols dikke koperen stroomkabels komt uit Brazilië en Zuid Afrika voor die windmolens op zee .Dat kopererts delven kost ongelooflijk veel energie,maar dat is voor dat land en hoeven wij er niet bij te rekenen anders wordt je natuurlijk nooit energie neutraal.

 • truusjetrap

  En de zorg, zij ploeteren maar voort.

 • famboenink@hetnet.nl

  booking.com verdiend zijn geld louter met tussenhandel van ruim
  dertig procent geen cent naar toe zou ik zeggen beter voor de hotelsector
  klm kun je boeken vliegen besteld vliegtuigen koopt etenswaren in voor vliegtuigen
  zorgt voor meerwaarde voor schiphol denk na over efficiëntie is altijd een loyaal werkgever wat ook gebeurd redden zal ik zeggen
  desnoods wel rekening houden met minder vliegverkeer
  waar dat geld vandaan komt waarschijnlijk van e.c.b
  dit beleid is in de jaren twintig ook gedaan en heeft tot desastreuze jaren dertig geleid
  als 2019 staat voor 1929 zijn we nu aan de verkeerde kant van de media
  interessante en verwarrende tijden zijn het zekers


 • EL

  Mooi project voor Willem Bruil ,zoek eens uit wie die sponsor is van Nederlandse overheid!

 • nvanrooij1

  We leven in een virtuele wereld. Geld heeft geen waarde meer. Op de spaarrekening geen rente en als de overheid leent krijgen ze rente vergoed.
  Al wat de overheid nu uitgeeft gaan wij via onze belastingen gewoon terugbetalen en dan vooral de kleine man. De grote bedrijven betalen veel te weinig belasting. Dat moet ook eens veranderen. Bij tegenslag wel het handje ophouden (via de belastingbetaler) maar te weinig belasting betalen

 • kanaal

  dat geld wordt straks gewoon gestolen bij iedereen , behalve bij ambtenaren en mensen met een vaste baan.

 • Alco

  Geld ontwaarding mensen!

 • Maas1

  Het past dat Booking.com e.d. die blijkbaar niets bijdrage aan belasting inkomsten te ondersteunen voor het behoud van werkgelegenheid van die bedrijven. Over de rug van de belasting betaler in het voordeel van de aandeelhouders. Na de crisis zal de belasting betaler, betalen.
  Had u wat anders verwacht dan?

 • Bennie Stevelink

  Sluit mij aan bij @Alco: de schuldenlast wordt opgelost met inflatie. Daar hebben vooral mensen, maar ook landen met veel schulden, voordeel van.
  Ik vermoed dat dat ook de achterliggende reden is dat Nederland op dit moment met miljarden aan het smijten is.

 • Tuig

  Geld kost niks meer. Staat betaald bijna geen rente.
  Geld tekort? Gewoon bijprinten.
  Geen enkel probleem.
  De reden dat de staat met geld smijt is niet zo moeilijk. Anders loopt de economie nog veel meer schade op.

 • nvanrooij1

  Een hoge inflatie is zeer slecht voor de economie. Zie als voorbeeld een aantal Zuid Amerikaanse landen.

 • Attie

  Inflatie betekent toch een hogere rente?
  En om de economie aan te jagen wil je juist een lage rente...

 • farmerbn

  Een hoge inflatie past niet bij een lage rente. Als de overheid kiest voor hoge inflatie dan zal de rente omhoog moeten. Let dus op als je schulden hebt.

 • Axl

  Geld is een verzinsel van de mens vroeger was het gekoppelt aan goud nu aan andere valuta 's.
  Zolang er iedereen in gelooft is er niks aan de hand maar zoals nu als er volop geld gecreerd word gaat iedereen wel twijfelen aan dit systeem.
  Gekste is nog dat ecb laatste jaren biljoenen aan geld uitgegeven heeft dat niemand wil hebben.

 • Attie

  Conclusie: investeer in grond, en de boer hij ploegde voort...

 • farmerbn

  Precies Attie , maar wel direct aftikken want als de rente dik omhoog gaat ga je het schip in.

 • Attie

  Aftikken kan alleen in Frankrijk farmerbn, hier hooguit aftoppen en de rest op 20jaar. Doe het daarom gedoseerd maar wel doorlopend (grondgebonden groei..

 • Janverdonk

  Mooi artikel Willem, maar het klopt niet dat Booking.com geen belasting betaald. Ze krijgen wel korting maar betalen toch miljarden aan belasting. Zie ook het onderzoek van Paul Tang: <>

 • trekker123

  Dat grote bedrijven geen belasting zouden betalen is ook maar betrekkelijk. Zelfs als je denkt geen (inkomsten-)belasting te betalen komt de fiscus toch wel aan zijn centen. Is slechts een kwestie van geduld. Laat die zo ten onrechte profiterende aandeelhouder maar eens een keer een auto aanschaffen en daar lekker mee rondrijden. Daar komt de gemeenschap niks aan tekort!

 • cornelis 22

  Overheid geeft staatsobligaties uit,die worden voor een groot deel opgekocht door ECB met geld dat achter een computer gecreëerd .Vervolgens op de balans van de ECB gezet met het idee ze ooit weer te verkopen en geld weer in te trekken . Inflatie maak u geen zorgen door productiviteitsstijging zoveel aanbod dat prijzen eerder zakken dan stijgen. Wel inflatie bij gemeentelasten etc.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.