Boerenblog

1 reactie

‘Reorganisatie op komst van bedrijven om boer heen’

Er is geen tijd meer voor de agrarische periferie om achterover te leunen.

De markt is aan het krimpen. In pakweg alle agrarische sectoren dalen de dieraantallen met grote sprongen. Met de diverse opkoop- en saneringsregelingen en stikstofproblemen ziet het er ook niet naar uit dat we ooit weer terugkeren tot de aantallen van vroeger.

Krimp landbouw gaat periferie raken

De krimp zal gevolgen hebben voor de periferie. Omzetdalingen van 10% tot 20% op de binnenlandse markt zullen bedrijven dwingen om te kijken naar fusies, overnames en innovaties.

De voermarkt bestaat nog altijd uit 46 voerleveranciers (eigenaars), die produceren op 86 locaties; een ‘reorganisatie’ is nodig

De grootste veranderingen zullen plaatsvinden in de voerindustrie. Wie dacht dat de meeste fusies al voorbij waren, kent waarschijnlijk de cijfers niet. De huidige voermarkt bestaat nog altijd uit 46 verschillende voerleveranciers (eigenaars), die produceren op 86 locaties. Er is een ‘reorganisatie’ of herschikking nodig, waarbij vooral wordt gekeken naar het belang van de boer.

De voerprijs en de kostprijs voor de boer moeten leidend zijn voor de voerproducenten

Dus: welke fabrieken moeten door omdat ze goed liggen qua aanvoer en logistiek. Indien mogelijk het liefst centraal gecoördineerd. De voerprijs en kostprijs voor de boer moeten leidend zijn en niet de trots van oude coöperaties met vaak halfvolle fabrieken en inefficiënte producties.

Fokkerij

In de fokkerijwereld is de afgelopen jaren al veel veranderd, maar ook daar blijven de ontwikkelingen doorgaan. Wie heeft er de macht om door te ontwikkelen in een dalende markt met minder fokgeltenverkoop? Welke combinatie van zeug en eindbeer heeft de toekomst? Blijft de focus op productie?

Met de huidige biggenprijzen wordt productie wel erg goed beloond, maar hoe staan we er over twee of drie jaar voor als de Chinezen hun productie weer op peil hebben?

Slachthuizen

Met een dalende aanvoer aan de slachthaken zullen ook de slachthuizen aan de tand gevoeld worden. Het is niet meer vanzelfsprekend dat ze hun varkens krijgen en ze hoeven maar één varken verkeerd aan te raken en de media heeft het al op beeld staan.

Brexit

De brexit zal daarnaast ook nog een extra negatief effect geven. Met de druk van de Duitse vleesgiganten in de nek is het eens te meer van belang om eigen slachthuizen te behouden en het Holland Varken verder te promoten in Azië! Dit wordt de cruciale pijler om meer te kunnen betalen aan de Nederlandse boer en om te overleven in de strijd met het buitenland.

Ondernemers in de agrarische periferie die niet meedenken met de boer, verdwijnen net zo hard als die boer zelf

Naast de vele duizenden boeren, die op dit moment voor de keuze van hun leven staan, staan ook de toeleveranciers voor een belangrijk moment. Niet alleen voer, ki en slachthuizen, maar ook stalinrichters, klimaatspecialisten, adviesbureaus, et cetera. Allemaal hebben ze te maken met de krimp.

Er is geen tijd meer voor de periferie om achterover te leunen. Iedereen zal moeten innoveren en meedenken met de blijvende ondernemers. Wie niet meedenkt met de boer, verdwijnt net zo hard als de boeren zelf …

Eén reactie

  • Piet p

    Díe gasten gaan ook merken dat ze roofbouw op de sector hebben gepleegd.
    Maar ik denk niet dat ze het nu al begrepen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.