Redactieblog

18 reacties

‘Regering koestert cijfers RIVM’

“We baseren ons beleid volledig op de deskundigen van het RIVM”, zei Rutte in een Kamerdebat, en de ministers om hem heen knikten instemmend.

Opiniepeilers zoals Eén Vandaag en Beerda Brand Consultancy noteerden grote tevredenheid bij Kamerleden en de Nederlandse bevolking over Rutte en het RIVM. Dat betreft zowel de aanpak als vertrouwen. “We baseren ons beleid volledig op de deskundigen van het RIVM”, zei Rutte in een Kamerdebat, en de ministers om hem heen knikten instemmend.

Gevoelige tik voor melk- en vleesprijzen

Dat is een vreugdevolle constatering in deze kommervolle tijden. Nooit had ik gedacht dat ons deze pandemie zou kunnen overkomen. Ineens is de problematiek op ons bedrijf overzichtelijk en blijft beperkt tot financieel slechtere vooruitzichten. Dat is erg vervelend, maar valt in het niet bij de duizenden, die ziek worden van het virus en eraan overlijden. Daar wijst Hanna mij regelmatig op als ik mopper over de strop, die voor de veehouderij straks zeker komt als markten wegvallen. Dat merken we in de melk- en vleesprijzen. Die krijgen een gevoelige tik. Nu al kunnen we het overtollig vee niet kwijt. Aardappelen zijn onverkoopbaar.

Wees blij dat je geen horecabedrijf hebt of een kapperszaak

En dan die Partij voor de Dieren. De leider, Esther Ouwehand is op een dierlijke manier bezig de coronapandemie te gebruiken om de boerenstand om zeep te helpen. Dat je zo diep kunt zinken. “Tel je zegeningen”, zegt Hanna dan. “Wees blij dat je geen horecabedrijf hebt of een kapperszaak. Daar vielen de inkomsten van de één op de andere dag weg. Dat is pas echt rampzalig. Bij ons komt het melkgeld nog maandelijks binnen.”

Grote waardering voor het RIVM

Ik kan het optimisme van Hanna niet delen. Ik ben ook een beetje bang voor de grote waardering die er is voor het RIVM. Van de Nederlandse bevolking heeft maar liefst 88 procent vertrouwen uit in hun deskundigheid. Dat is mooi, maar voor de landbouw een angstig signaal.

Stel dat de waardering voor het RIVM de komende tijd blijft. Dat de Nederlandse aanpak van de coronacrisis effect heeft. Dan straalt het succes ook af op de deskundigheid van het RIVM. Dat verdienen ze dan ook. Want een man als Jaap van Dissel, de baas van het RIVM, maakt in de televisieoptredens een vertrouwde indruk. Als zo iemand gelijk krijgt met zijn uitgesproken verwachtingen, dan is zijn naam en faam bevestigd. Niet alleen voor deze crisis, maar ook voor de deskundigheid in andere zaken.

Regering en Tweede Kamer koesteren de cijfers van het RIVM

Zoals het stikstofdossier. Dat wordt in de landbouw betwist en de voorzitter van het Mesdagfonds liet ons geloven dat ze met cijfers kwamen, die in één keer de beweringen van het RIVM van tafel zouden vegen. Dat mislukte. Er zaten fouten in de berekeningen van het Mesdagfonds en daarmee was de aanval op de cijfers van het RIVM mislukt.

RIVM wordt leidend

Daar zitten we nu mee. Regering en Tweede Kamer koesteren de cijfers van het RIVM. De landbouw heeft daar niets wezenlijks tegenover kunnen zetten. Dus wordt ook bij stikstof het RIVM leidend.

Ik weet het, dit valt in het niet bij de coronacrisis. Die is echt erg. Maar als die voorbij is, blijft RIVM gezaghebbend en de landbouw kan daar te weinig tegenoverstellen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • Alco

  In de coronacrisis zit geen politieke groene draad.
  Daarnaast is de stikstof problematiek niet met cijfers en feiten te onderbouwen.

 • Henk 1

  Het RIVM gaat over verschillende zaken.
  Dus geen appels met peren vergelijken.
  Niemand heeft de waarheid altijd in pacht.
  Ik hoop dat ze in het corona geval de expertise hebben.
  Wat stikstof betreft lijkt het mij goed om met feiten te komen en niet met aannames.

 • Ewullink

  Melkprijzen een tik? Arla gelijk voor april. Engelse fabrieken gelijke melkprijs tot en met juni. Niemand heeft nog een melkafrekening gehad in corona tijd en iedereen weet wat de melkprijs doet?

 • kleine boer

  Plus 1ct ivm goede afzet schappen waren leeg....valt mee -1.25

 • farmerbn

  In Zweden zullen ze ook wel zoiets als een RIVM hebben en daar reageren ze weer heel anders op het corona-virus. Gezondheidzorg en economie zijn niet zo vaststaand dan rekenen of wiskunde. Elke deskundige in de gezondheidszorg heeft een eigen mening en ziet een andere oplossing. We zullen zien wat de RIVM met de corona er van bakt.

 • Bennie Stevelink

  Volgens de geleerden moet 60% tot 70% van de bevolking immuun zijn om groepsimmuniteit te bereiken. Dan verdwijnt het virus.

  In Duitsland wordt veel meer getest dan in Nederland waardoor de gemiddelde leeftijd van patiënten op 45 jaar ligt tegen ruim 60 jaar bij ons.
  In Duitsland hebben ze een sterfte van 0,74% van de positief geteste personen.
  Als ik nu uitga van het Duitse sterfte percentage en 11 miljoen Nederlanders die besmet raken (60-70%) dan zouden er in Nederland 75.000 tot 81.000 doden vallen.
  Die 600 tot 700 doden die we nu hebben is nog niet eens een begin.

 • Johnny Hogenkamp

  Beetje misleidende column van de Boerderij redactie, Jaap Dissel is niet de baas van het RIVM, dat is directeur generaal Hans Brug. De heer Dissel is directeur infectiebestrijding en zo zijn er meerdere directeuren bij het RIVM. Dissel lijkt het nu goed te doen, maar wordt straks achteraf afgerekend op zijn aanbevelingen en gevolgen. Daarbij wordt er dan ook vergeleken met buurlanden als Duitsland. Wanneer daar bijvoorbeeld betere besluiten genomen zijn, heeft dat gevolgen voor Nederlandse besluitenmakers. Verwacht overigens dat de economische crisis straks de huidige geheel overvleugeld en ook voor de volksgezondheid een grotere impact heeft. Maar goed dat is straks en de politiek/media leeft bij de dag.

 • ENDE902

  Volgens het rekenplaatje van Bennie, zijn we bij honderd sterfgevallen per dag nog twee jaar bezig met corona.

 • Maas1

  @Bennie laten we het hopen van niet.
  Waarom is het sterfte cijfer in China dan relatief zoveel lager?

 • Mauser M12

  @ Maas1
  Het sterftecijfer is in China zoveel lager omdat in China het idee van "groepsimmuniteit" nooit is toegepast. Voor zover ik weet is dat idee alleen afkomstig van deze regering samen met het RIVM. In de ons omringende landen is op dat Nederlandse experiment heel veel kritiek geleverd. Gelukkig komt men nu schoorvoetend op dat idee van groepsimmuniteit terug.
  Om op China terug te komen, daar is gekozen voor een volledige lock-down. Afgedwongen door leger en politie. Mensen konden hun huis alleen uit om boodschappen in de naburige winkel te doen. (met mondkapjes) Het virus is daar is daar vrijwel uitgeroeid. Ik denk dat we de Chinese methode de "intelligente lock-down" kunnen noemen.

 • Maas1

  M12....Duidelijk!


 • Jaap39

  Het is nogal gewaagd. Groepsimmuniteit opbouwen van een onbekend virus. Rare redenatie.
  Er moet keihard ingegrepen worden anders zit je over halfjaar nog met corona.

 • Alco

  Ik hoor zoveel mensen praten in die programma's over corona.
  Maar hoor nooit waar de nieuwe besmettingen vooral voorkomen en bij wie.
  Onofficieel hoor ik dat besmettingen vooral in verzorging tehuizen voorkomen en bij dieet goeroes. Mensen met minder weerstand dus.
  Hier doe je met een totale lockdown ook niets aan.
  Als dit zo is kun je toch wel besluiten om de economie niet helemaal naar de galle moeren te laten lopen.

 • Peerke1

  Inderdaad in elk land hebben de deskundigen een andere mening!!! Wie zou er gelijk hebben?????

 • Bennie Stevelink

  Een epidemie eindigt altijd met groepsimmuniteit. Een ander einde bestaat niet. Er is dus niets te kiezen.

 • Mauser M12

  @Bennie Stevelink
  Groepsimmuniteit dmv een vaccin graag. Dat spaart heel wat mensenlevens.

 • Bennie Stevelink

  @Mauser, en als er geen vaccin is?
  Dan kun je niets anders dan het gecontroleerd uit laten zieken zodat de ziekenhuizen niet overbelast worden.
  Dat is dus precies wat heel Europa doet, net als Nederland.
  De lock down in andere landen is niet bedoelt om de ziekte te stoppen maar om te vertragen.

 • Mauser M12

  @Bennie
  Niet zo pessimistisch. Hier wordt keihard aan gewerkt. Binnen een jaar is het waarschijnlijk zo ver. Inderdaad, men is de ziekte zo veel mogelijk aan het vertragen. Maar dat is iets anders dan gecontroleerd 10 miljoen Nederlanders ziek te laten worden. Dan heb je 400.000 ic patiënten. Gemiddeld verblijf per patient op ic is 23 dagen, dus heb je 25000 ic bedden nodig. Die capaciteit is er bij lange na niet. Aangenomen dat je dat aantal van 10 miljoen in een jaar wilt bereiken.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.