Commentaar

7 reacties

‘Oproep voor eerlijke prijs ook bij crisis kansloos’

Het kabinet roept in een brief over de coronacrisis op tot redelijke prijzen. Die oproep is even sympathiek als opmerkelijk.

In de begeleidende brief over de economische maatregelen rond de coronacrisis roept het kabinet alle ketenpartijen op om ‘redelijkheid te betrachten’ in de prijsonderhandelingen.

De boer en tuinder, volgens Den Haag vaak prijsnemer, mag niet onevenredig hard worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Ofwel, betaal juist nu de boer een eerlijke prijs. Als voorbeeld geldt Aldi Duitsland, die meer voor de melk betaalt.

Wie moet straks wat betalen? Consument? Retail?

Nergens staat wat ‘redelijkheid’, c.q. een eerlijke prijs is. De prijzen van aardappelen, uien en peen gaan nu onderuit, deels als gevolg van het wegvallen van de export. Groente en fruit daarentegen stijgt in prijs. Varkens- en melkprijzen zakken.

Wie moet straks wat betalen? Consument? Retail? En wie controleert dat?

‘Een eerlijke prijs bestaat niet’

Een eerlijke prijs bestaat niet, stelt Pierre Berntsen van ABN Amro. In normale omstandigheden niet, laat staan in crisistijd.

Nee, verder dan sympathiek komt deze oproep niet. De boer en tuinder moet het met het steunpakket doen. Dat overigens wel lof verdient. De maatregelen ten aanzien van kredieten, fiscus, rente en werktijdverkorting zijn royaal.

Niemand weet hoe lang de (wereld)markt in de greep blijft van corona. Het economisch pakket maatregelen moet daar de ondernemer houvast bieden, meer dan de markt – met of zonder toeslagen – geeft.

Lees ook: LTO: corona mag boer niet onevenredig treffen.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Laatste reacties

 • Gebageit

  Iedereen heeft een verantwoordelijkheid jan, begin bij je zelf een verlaag de prijs vd boerderij!!
  Alle beetjes helpen....

 • agratax(1)

  Deze corona virus uitbraak zou wel eens tot een andere wereldmarkt ordening kunnen leiden, waarbij import en export in een ander daglicht komen te staan. Misschien leidt het wel tot meer regionale voedselproductie en voedsel van het seizoen. We moeten afwachten, maar de import landen zullen zich gaan beraden over de situatie nu ze met gesloten grenzen worden geconfronteerd.

 • Bolder01

  Te mooi om waar te zijn een eerlijke prijs, het heeft meer te maken wie heeft er de kennis om te onderhandelen ? En wie is er het goooooooochemste ,, zo niet anders zitten we in het communisties sisteem

 • trekker123

  Heerlijke knuffelterm, eerlijke prijs. Iedereen is voor! Maar helaas, Sinterklaas bestaat niet.....

 • Gerd

  Aldi betaalt noch niet mehr!!!

 • Koen Franken

  Vraag en aanbod bepaalt altijd de prijs

 • Maas1

  In dit geval bepaald de gezondheid van het individu het productie volume!
  Vraag en aanbod zouden mede daardoor uit balans kunnen raken. Het is zoals Koen Franken zegt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.