Redactieblog

16 reacties

‘In Ghana gaat het om leven of dood’

Het landbouwbeleid in Ghana houdt te weinig rekening met slimme handelaren.

Ik ben even weg uit de discussies over stikstof en protesterende boeren, want ik zit in Ghana. Het is voor een meerjarig onderzoeksproject over de doeltreffendheid van het Ghanese landbouwbeleid. Ik heb de afgelopen dagen gruwelijke armoede gezien; ik voelde me daar een voyeur van ellende. Het onderzoeksgebied grenst aan de Sahel. Het is weinig vruchtbaar, en nu, vlak voor het regenseizoen begint, is het er kurkdroog en alles wat je ziet is stof en zand. In de regentijd groeit er natuurlijk wel het een en ander, mais, en ook cacao- en cashewnoten. De boeren hebben gemiddeld 2 hectare grond, waar ze 1 à 2 ton van oogsten; mais die met de hand geplukt en gedorst wordt. Ze hebben geen machines en kunnen hun mais niet opslaan. De aankoop van zakken is al een rib uit hun lijf.

Lees verder onder foto

De maïs is met de hand geoogst en wordt met de hand gedorst. - Foto: Dirk Strijker
De maïs is met de hand geoogst en wordt met de hand gedorst. - Foto: Dirk Strijker

Prijzen extreem laag

Het onderzoek richt zich op NAFCO, een staatsbedrijf dat mais opkoopt om de prijzen van de kleine boeren te ondersteunen. Ze doen dat vlak na de oogst; de boeren zijn zo arm dat ze hun oogst wel meteen te gelde moeten maken. De handelaren weten dat, en dus zijn de prijzen dan extreem laag. NAFCO zorgt dan voor een goede bodem in de markt. Later in het seizoen brengt NAFCO de mais weer op de markt, om grote prijsstijgingen tegen te gaan.

Inmiddels hebben de handelaren in de smiezen dat ze de mais ook voor een veel lagere prijs van de boeren kunnen kopen

Alle onderzoek van de Ghanese collega laat zien dat het systeem in de eerste jaren inderdaad werkte. Nu we samen de boeren opnieuw bezoeken blijkt dat het systeem niet meer goed functioneert. De reden is dat NAFCO, om de lokale verhoudingen niet te verstoren, voor de opkoop gebruikmaakt van de lokale handelaren die altijd al mais kochten. Nu mogen de handelaren die een licentie van NAFCO hebben de mais kopen voor de vastgestelde vaste prijs (zo’n € 20 per 100 kilo) en het doorleveren aan NAFCO, met een kleine marge. En inderdaad, de pakhuizen en silo’s die we bezochten waren goed gevuld.

Chaotisch land

Inmiddels hebben de handelaren in de smiezen dat ze de mais ook voor een veel lagere prijs van de boeren kunnen kopen, en tegen de hoge prijs aan NAFCO kunnen leveren. Als ze maar niet tegen de boeren zeggen dat ze voor NAFCO werken. De oplossing ligt in een betere administratie, maar dat is niet eenvoudig in een chaotisch land met boeren en handelaren die nauwelijks kunnen lezen of schrijven.

Lees verder onder foto‘s


 • Lokale opslag van maïs van meerdere boeren in een dorp in midden-Ghana. - Foto: Dirk Strijker

  Lokale opslag van maïs van meerdere boeren in een dorp in midden-Ghana. - Foto: Dirk Strijker

 • In gesprek met de boeren. - Foto: Dirk Strijker

  In gesprek met de boeren. - Foto: Dirk Strijker

Vindingrijkheid marktpartijen

NAFCO is duidelijk door ambtenaren achter het bureau bedacht. Ze hebben geen rekening gehouden met de vindingrijkheid van de marktpartijen. Daar hebben we ook in Nederland ervaring mee; kijk maar eens naar het mestbeleid. En bij de aankomende opkoopregelingen voor stikstof zie je hetzelfde gebeuren. Het verschil is echter dat het in Ghana om leven en dood gaat. Het is goed bij protesten tegen het beleid dat verschil in de gaten te houden. Want als je hier geweest bent, staat alles een beetje in een ander perspectief.

Laatste reacties

 • G. Peltjes

  Ik denk dat je dan extra dankbaar moet zijn als je in zo'n vruchtbaar land als Nederland mag leven.

 • Firma Vellenga

  Ja, ik heb het ook gezien. Dan denk je bij alles in Nederland, waar gaat dit over??? Maar wij wonen hier en hebben hier met onze eigen problemen te maken. De zorgen hier zijn om niet in het verval van Ghana te geraken. Daar mag de overheid zich wel meer voor in zetten....

 • m.de.vries3

  Als ons volk ondankbaar is? Moet corona dan de rest maar doen? Weet er staat Iemand boven ons! Bij HEM kunnen we terecht

 • EL

  Leuke vliegreis gehad@Dirk Strijker! U had ook kunnen skypen met uw collega's in Afrika!

 • veldzicht

  Dankbaar zijn dat je in zo,n vruchtbaar land mag wonen?Wat heb je daar aan als ze alles volbouwen of het verpesten om er natuur van te maken of er veel te weinig af mag halen als het natuurinclusieve kringlooplandbouw(en nog wat van die onzin) moet worden.

 • G. Peltjes

  @Veldzicht juist die mensen had ik in gedachten.

 • Alco

  Raar eigenlijk dat in die landen psychiaters geen werk hebben.

 • René de jong

  Goed dat u dit verhaal aan de man brengt, de meesten kijken weg in onze welvaart cultuur en zappen weg bij die TVspotjes van die schattige magere kindjes met mooie roodgekleurde armbandjes.

  Onze welvaart "problemen" stikstof en "slechte heide" zijn natuurlijk veel erger, laten we nog meer landbouwgrond omploegen en heide van maken...

 • Alco

  Pas op René. Een simpele geest begrijpt je niet, zoals zoveel niet. Ha. ha.

 • farmerbn

  Ik geloof dat Bennie hier ooit heeft uitgelegd dat het Westen fout bezig is in de hulp aan Afrikaanse landbouw. Steeds denken wij te helpen door de landbouwbedrijfjes klein te houden en dat was volgens Bennie nou net verkeerd. Beter is het om mega bedrijven te maken en die enorme hoeveelheden product te laten maken. Veel produceren met weinig mensen is ook in Afrika gunstig. Kunnen de mensen die niet nodig zijn in de landbouwproductie iets anders produceren. Westerese hulpverleners houden van die arme mensjes maar ook van die knusse bedrijfjes zoals ze ook graag die Ot en Sien bedrijfjes hier het liefst zien. Dus ipv steeds verkondigen dat de landbouw hier anders moet, moet het daar in Afrika anders en wel veel groter en intensiever.

 • veldzicht

  Of dat ook voor die Afrikaanse landen geldt? vaak is meer dan 60% van de jongeren werkloos en wat moeten ze doen als het werk in de landbouw ook nog wegvalt.Het is toch niet te hopen dat ze allemaal deze kant op komen.

 • 306lsa

  Zou eigenlijk ook wel op het 8 uur journaal kunnen dit stukje en de reis .

  een halve dag reizen en je bent in een compleet andere wereld 🌍
  Wel een bijzonder verhaal

 • veldzicht

  En daarom loop ik mij zo te ergeren aan al die betweters die vinden dat de boeren hier maar even extensief ,natuurinclusief biologische kringlooplandbouw moeten gaan doen.Met wat subsidie en een eerlijke prijs voor de boeren komt alles goed.In Ghana krijgen ze het al niet voor elkaar en hier al helemaal niet,aan de bedelstaf kom je als je niet oppast zullen ze bedoelen.

 • René de jong

  @Alco klopt, simpele geesten en GBV liggen mijlen ver uit mekaar.

 • jan4072

  @veldzicht. Zou het kunnen zijn dat in Ghana 60% werkeloos is omdat de landbouw niet ontwikkeld is? Je moet niet vergeten dat hier in NL ook maar enkelen direct in de landbouw werken maar een substantieel van NL zijn brood verdient met aanverwante takken, denk aan bouwen van voerfabrieken, bouwen slachterijen, bouwen bulktransportwagens, mest systemen, melksystemen, ventilatie systemen enz enz. Als je een land wilt ontwikkelen dan begin je met de landbouw en infrastructuur en dan komt de rest vanzelf.

 • farmerbn

  Doordat boeren in Europa met 2% van de populatie alle monden kunnen voeden en daarnaast inkomsten uit hun export in de economie pompen, kunnen de andere 90% van de mensen iets anders doen om hun geld te verdienen. Die overige 8% zit juist die boeren tegen te werken en zijn dus eigenlijk overbodig.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.