Redactieblog

39 reacties

‘Jan Cees Vogelaar for president’

Grapje natuurlijk, maar voor boeren kan Jan Cees Vogelaar in de politiek veel doen.

Ik kom daar zo meteen op terug. Ik wil eerst nog even ingaan op mijn blog van vorige week. Daar kwamen nogal wat reacties op met als ondertoon dat ik Farmers Defence Force (FDF) zou veroordelen en LTO de hemel in prijzen.

Laat me duidelijk zijn: beide is niet waar en dat heb ik ook in de blog gezegd. LTO onder Marc Calon heeft gefaald en plukt daar nu de zure vruchten van. FDF heeft prima acties gevoerd; om U tegen te zeggen. Zij hebben er ook voor gezorgd dat het Landbouw Collectief kon ontstaan. Eindelijk één stem vanuit de landbouw.

Geen leden maar donateurs werven

Bezwaar heb ik alleen tegen hun ledenwerving en de nieuwe doelstelling. Dat wordt een club haast de bestaande. Veel beter had ik gevonden dat ze donateurs hadden gezocht. Ik zou zo mee willen doen. Want de actiegroep FDF, naast één landbouworganisatie, lijkt me ideaal. Dat zou het Landbouw Collectief kunnen zijn, maar dan moeten de onderliggende organisaties zich allemaal opheffen.

Jan Cees Vogelaar als boerenvoorman

Zo en nu naar Vogelaar. Hij wordt in de Volkskrant boerenvoorman genoemd. Niet minder dan vier pagina’s wijdt deze linkse landelijke krant aan hem. Men vindt hem de ideale boerenleider. Een soort reïncarnatie van Wien van den Brink. Deze varkensvoorman in de jaren 90 van de vorige eeuw stond op de barricades en belandde uiteindelijk voor de LPF in de Tweede Kamer. Ook daar liet hij van zich horen.

Datzelfde wordt Jan Cees Vogelaar toegedicht. Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) noemt hem een intelligente, redelijke en betrouwbare man, die verder ziet dan vele landbouwneuzen lang zijn. Maar hij is ook een straatvechter, die twitterend om zich heen schopt en op de man speelt. Een die houdt van reuring. Bij de acties in Den Haag vond hij het meest indrukwekkende dat een Groninger boer, met een Groninger vlag op de trekker, ‘door dat hek donderde’ op het Malieveld.

Thierrry Baudet als nieuw kompas

Veel boeren zullen dat met hem eens zijn. Ik ook. Maar hij is ook slim en kan overleggen. En zijn knopen tellen. Die liggen nu niet bij de LTO, dat was vroeger, maar bij FDF. En niet bij het CDA, waar hij eind vorig jaar voor bedankte, maar wel bij Forum voor Democratie. Die partij past hem als een nieuwe jas. Zijn omgeving zegt volgens de Volkskrant dat hij radicaliseert. Het interesseert hem niet. Hij ziet in Thierry Baudet zijn nieuwe kompas.

Jan Cees Vogelaar vertolkt de mening van veel boeren

Erg? Ik denk het niet. Hij vertolkt de mening van veel boeren. Getuige ook zijn uitspraak dat er geen stikstofcrisis is. “Die is bedacht door die groene graaiers uit de grachtengordel”, zegt hij. Taal die boeren aanspreekt.

Boerengeluid in Tweede Kamer

Ik moet wennen aan het idee, maar het zou helemaal niet verkeerd zijn als Vogelaar hoog op de lijst van Forum voor Democratie komt. Zijn we er zeker van dat het boerengeluid helder klinkt in de Tweede Kamer. Maar dan moet hij eerst wel gekozen worden.

Laatste reacties

 • Sjefo

  Alleen Nederland en anders geen enkel land ter wereld heeft een stikstof probleem.
  Een beetje raar is het wel, alleen al de 40 of misschien 50 NB gebieden waar de norm onhaalbaar is ook al haal je al de levende wezens weg uit Nederland is toch een teken aan de wand.
  Gecreëerd probleem of niet “ een vies spel in ieder geval wel”

 • gjh

  juist er wordt een smerig spelletje gespeeld en dan is het maar goed dat er zulke mensen als Vogelaar er zijn en die voor de boeren opkomt. Als je op Calon moet wachten zijn we allang naar de klote. Calon zit nog in zijn winter slaap en denk zakken vullen en lekker niets doen.

 • Alco

  Gedurfd gezegd:
  "Het LTO onder Marc Calon gefaald en plukt daar nu de zure vruchten van.
  Dit zeggen wij al zolang.
  Maar steeds komen @Mozes en anderen het voor deze organisatie opnemen.

 • MR.

  Goede column.
  Laten we vooral zuinig zijn op FDF en het landbouwcollectief want de kader richtlijn water komt er ook nog aan.

 • MR.

  Goede column.
  Laten we vooral zuinig zijn op FDF en het landbouwcollectief want de kader richtlijn water komt er ook nog aan.

 • farmerbn

  Het moet soms hard en op de man maar wel met Stijl. Niet dom lullen maar gevat iemand aanpakken. Humor is ook gewenst. De hedendaagse schoppers moeten vooral wat meer Stijl krijgen zodat anderen zien dat je er boven staat en de situatie volledig beheerst. Dat toont autoriteit zodat je vaker je zin kunt doordrijven. Met dom lullen laat je zien dat je in de verdediging zit.

 • Bennie Stevelink

  Wil Vogelaar in een toekomstig kabinet een rol spelen dan zal eerst Baudet een enorme verkiezingswinst moeten halen. Dat is twijfelachtig na het schandelijke optreden tijdens het Coronadebat van vorige week. Baudet heeft laten zien dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor het volk, maar liever het volk misleidt en angst aanjaagt voor eigen politiek gewin.

  Ook al zou Baudet de grootste worden, dan is nog niet zeker dat hij in het kabinet komt. Het is al eens eerder gebeurd dat de grootste (PvdA) buiten het kabinet bleef omdat die geen coalitie kon vormen met anderen.

  En ook al zou Baudet wel deel uitmaken van een toekomstig kabinet, dan is nog niet zeker dat Vogelaar daar een plaats in krijgt. De andere partijen moeten hem wel accepteren. Die weten ook wel dat FDF achter de schermen volledig door Vogelaar gestuurd wordt. “Er gaat geen trekker de weg op zonder dat Jan Cees dat wil”, stond in de Volkskrant. Als geen trekker de weg op gaat zonder dat Jan Cees dat wil, worden dan ook geen strijders opgehitst zonder dat Jan Cees dat wil?
  Dit ophitsen leidt vervolgens tot bedreiging van provinciebestuurders, van bestuurders van perifere bedrijven en van mensen die een column in Nieuwe Oogst schrijven.
  Andere partijen weten dat natuurlijk wel en zullen hun neus ophalen voor Jan Cees.

 • anton1937

  Wien van den Brink (aangehaalt in het artikel)was oa tijdens de varkenspest periode in 1997-1998 vertegenwoordiger van het landbouwschap hij had te weinig tijd voor de boerenbelangen. Hij werd gelukkig vervangen door Cor Das van de NCB die het contact tussen de overheid en de boeren op een voortreffelijke manier vertolkte.en goed begeleide.Of Jan Cees Vogelaar de boeren goed kan vertegenwoordiger met een wispelturige Thiery Baudet als trekker moet nog blijken,Harrie Mens heeft zijn buik Al vol van Thiery Baudet als je de kranten leest!.

 • Bennie Stevelink

  Als er inderdaad een coalitie komt met FvD en de andere coalitiepartners willen Vogelaar er niet bij, wat doet Baudet dan?
  We kunnen er een weddenschap op afsluiten: ik wed dat Baudet in dat geval Vogelaar laat vallen als een baksteen.

 • veldzicht

  Jammer dat Henk Otten bij forum is weggegaan,een man met een boerenhart en verstandige praat kon misschien Baudet nog wat intoom houden wat toch vaak maar een ongeleid projectiel is.Maar liever PVV en FvD in een volgende coalitie dan dat je straks opgescheept zit met D66 en Gr.Links aangevuld met PvdD. Hum
  Esther Ouwehand als Minister van landbouw lijkt mij niet echt aantrekkelijk.

 • piethermus1

  Vergaderboer. Er is met corona een nieuwe realiteit ontstaan. Alles is achterhaald. Stikstof is niet meer DE hoofdzaak. Met corona is dat ineens bijzaak geworden. Jan Cees weet dat en staat in een hoekje te mokken. Dat is te zien aan zijn Tweets en retweets.
  Eens dus met Bennie. Bij dat coronadebat dachten de politieke charlatans (Wilders, Baudet, Ouwehand, Klaver) goedkoop en snel te kunnen scoren.
  Rutte hield vorige week maandag eerder een epische speech van Churcilliaanse allure. Churchill zei bij aanvang WOII; ‘I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.’ Bloed, gezwoeg, tranen en zweet. Zo ook de speech; We shall never surrender!, na het Britse debacle bij Duinkerken juni 1940.
  Vogelaar snapt de impact van dit alles op de mondiale maatschappij, de wereldeconomie, de impact als geheel en de speech van Rutte in dat opzicht geeneens. Baudet eveneens ook niet. Vogelaar snapt wel wat dierziektes zijn en hoe die aan te pakken. Maar dit is veel meer. De felheid waarmee Jan Cees nu deze politieke charlatan verdedigt valt me intussen op. Wat wij als Westerse mensen nu meemaken is ongekend in ons soort van levens. Rutte snapte de impact. Hij is dan ook historicus en geen hystericus.
  (Er wordt gewoon naar de Lock Down toegewerkt. Dat kost organisatietijd. Net zoals met een mobilisatie).
  Intussen zijn er nogal wat boeren opgejut en vele boeren realiseren zich nu dat er een crisis is die de gehele wereld raakt. Alleen een klein groepje blijft hangen. Snapt Vergaderboer dat de wereld is veranderd? Ook de boerenwereld.

 • Bennie Stevelink

  De Corona-crisis laat ook zien hoezeer de VS en Europa uit elkaar drijven. Europa raakt steeds meer op zichzelf aangewezen met een agressief, naar macht hongerend Rusland in het oosten, een steeds dominanter China en de last van Afrika in het zuiden. Dit dwingt tot vergaande Europese samenwerking of we dat nu leuk vinden of niet. Ik verwacht dat een toenemend deel van de bevolking dit gaat beseffen waardoor daar draagvlak voor ontstaat.
  Tegen deze achtergrond komt Baudet met zijn Nexit buiten de werkelijkheid te staan en is uitgerangeerd nog voordat hij begonnen is. Hij sleept Vogelaar hier in mee.

 • Kelholt

  @piethermus1 zegt: 'Rutte hield vorige week maandag eerder een epische speech van Churcilliaanse allure.'
  Je bedoelt de speech die door 7 miljoen mensen is bekeken en waarvan 3 miljoen mensen dachten: 'Wat lult die vent uit z'n nek. Vorige week was er nog niets maar dan ook niets aan de hand. Wij gaan naar het strand, de (bouw)markt en het park!'
  Wie neemt Rutte, de historicus die aan heel veel zaken uit de recente geschiedenis geen actieve herinnering meer heeft, nou nog serieus?

 • @123

  Inderdaad Kelholt, deze man met een selectief geheugen op bepaalde momenten als het hem uit komt, is niet meer serieus te nemen .

 • kleine boer

  dat schrijf je precies goed kelholt.

 • Bennie Stevelink

  Rutte sprak de waarheid: het virus is niet meer te stoppen, het zal pas verdwijnen als voldoende mensen besmet zijn geraakt en immuun zijn geworden. Met andere woorden: we kunnen niets anders dan het uit laten zieken.
  Dat “uit laten zieken” mag niet te snel gaan want dan raken de ziekenhuizen overbelast. Het moet ook niet te langzaam gaan want dan duren de gevolgen onnodig lang. Dus van dag tot dag volgen hoe hard het gaat en op basis daarvan meer of minder maatregelen nemen.

  Wilders en Baudet probeerden voor eigen politiek gewin de bevolking wijs te maken dat er nog een andere mogelijkheid is dan uit laten zieken. Ze misleiden de bevolking met leugens.

 • kleine boer

  Bennie en wat is er dan in Duitsland wel goed gegaan veeeel minder doden door sneller van alles dicht te gooien... dicht en dan wellicht sneller heropenen was veel beter dat weet ieder Normaal denkend mens!!!

 • farmerbn

  Rutte heeft in ieder geval in frankrijk weer eens laten horen hoe lomp hij is. Hij noemde zijn beleid intelligent alsof andere landen die andere maatregelen nemen niet intelligent zijn. Iets beter op je woordkeuze letten Rutte.

 • kleine boer

  In China lopen ze met spuiten de zaak te ontsmetten buiten hier word niks gedaan van dat door de overheid ....China heeft ervaring kijk daarna

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, je gaat totaal voorbij aan het punt dat het pas stopt wanneer voldoende mensen immuun zijn geworden. Hoe denk jij dat punt te bereiken binnen een zo kort mogelijke tijd en zonder overbelasting van ziekenhuizen?

  Hoe groot is de kans dat het in China opnieuw uitbreekt?

 • veldzicht

  Bennie, Beter met Baudet en Henk Otten in een kabinet dan met Gr.Links en D66.
  En zo verschrikkelijk vast is Baudet nu ook weer niet met zijn nexit,er valt met hem daar nog best over te praten.Als er nog een paar linkse partijen bij komen kan de landbouw net zo goed gelijk maar inpakken.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Baudet ziet alleen stemmen.
  Geen boeren.
  Wordt wakker Jan Cees.
  Of gaat het je om macht?

 • kleine boer

  Bennie je praat weer hetzelfde als altijd wat jij zegt dat is zo....

 • @123

  Bennie, Wuhan is op 9 april al uit de lock down , na de zeer strenge maatregelen die er waren.

 • piethermus1

  De partijpolitiek die er nu is, met de partijen die er nu zijn, moeten zich door corona gaan herijken. Corona wordt de mondiale gamechanger. Dit heeft mondiaal gezien meer implicaties, qua machtsverhoudingen en ook voor onze landbouw in Europa dan wij nu door hebben. Er vallen straks bedrijven om omdat die te grote schulden hebben. Er komen vele mensen in de Westerse wereld in de werkloosheid terecht. China heeft straks minder te exporteren omdat er minder klanten zullen zijn, omdat bij veel mensen de portemonnee leeg raakt en de schulden zich op zullen bouwen... etc...

  Op Boerderij zie ik heel veel commentaren als van kippen zonder kop. Zelfs boerenverstand hebben ze geeneens. Het gaat er dus echt niet om of het een dagje eerder lockdown is of niet. Dat is geneuzel. Bennie heeft wederom gelijk.

  En Jan Cees.... ach ja... Die kan vanaf corona in een hoekje blijven mokken. (en met de 'zwartshirts', zoals ik ze noem, erbij). Hij had een nationale held kunnen als hij bij de Mesdagpresentatie het over corona had gehad i.p.v.. over stikstof. Hij kent immers de praktijk van dierziektes, zo meldde hij me op facebook. Als hij dat dan wist, waarom had hij dan op 20 februari dan daar zijn focus niet op gehad?

  Het zijn spannende tijden.... voor iedereen.

  Dat div. 'collega'-boeren zowel Bennie als mij (en anderen) bedreigen en intimideren, zegt alles over het gebrek aan niveau van hen die zeggen zelf zo boerentrots te zijn, maar eigenlijk zelf achterbaks onbeschoft zijn.

 • Jaap39

  @Bennie, Nederland had veel harder op de rem kunnen trappen. Nee, het 'betrouwbare' RIVM laten we de dienst uitmaken. Een met cijfers onderbouwd vehicle maken van een onbekend virus. Hoe bloedlink wil je het maken voor de Nederlandse bevolking.
  Er gaan ook vandaag weer vele doden vallen, en jij Bennie hebt het over 'uitzieken'.
  Hou toch op, complete lock down had er al moeten zijn. Mensen die niets aan corona konden doen, onderliggend leed, zijn eenvoudig slachtoffer, alsof je dat maar zo kunt accepteren.... het kan maar zo zíjn dat voor zo'n groep straks geen ic bed meer over is... alle spoedeisende hulp staat op losse schroeven. Nee, uitzieken is niet de juiste oplossing. Een keihard optreden dat is wat in dit land nu direct nodig is.

  Nee, zachte heelmeesters maken rottende wonden.
  China ziet het in dit geval wel goed.

 • kleine boer

  piet en bennie zetten jullie even streepjes op de rug voor wie het mag krijgen en wie niet.... schandalig zoals jullie schrijven!!!!

 • Bennie Stevelink

  @Jaap en @kleine boer, kijk even naar de feiten. Er zijn twee mogelijkheden: direct in het begin isoleren of uitzieken. Met SARS is het gelukt om het direct in het begin te isoleren en uit te roeien. Dit lukte vooral omdat het weinig besmettelijk bleek te zijn.
  Corona leert ons, dat wanneer het niet lukt om het direct op de plaats waar het is ontstaan te isoleren, het nergens op de wereld meer lukt om het te isoleren. Dit wordt veroorzaakt door de hoge besmettelijkheid en vooral de geglobaliseerde wereld. Dan blijft er niets anders over dan “uitzieken”. Oftewel: de ziekte gaat net zolang rond totdat het grootste deel van de bevolking immuun is geworden en de ziekte daardoor verdwijnt.
  Dat “uitzieken” wil men gecontroleerd, oftewel geremd laten verlopen om overbezetting van ziekenhuizen te voorkomen.
  Als Baudet en Wilders suggereren dat er een andere mogelijkheid is, liegen ze de bevolking voor.

 • Jaap39

  @Bennie indien je eerst uit de hand laat lopen is er inderdaad geen weg meer terug.
  Hoe verklaar je dan de gebieden waar nu nog steeds amper besmettingen zijn? Ook maar uit de hand laten lopen? Nee, dit virus bedwingen heeft alles te maken met discipline. Van zowel de burger als overheid. RIVM had daar de cruciale rol in kunnen spelen. Toch doen ze dat niet.

 • kleine boer

  Jaap dat wil Bennie niet zien ....

 • piethermus1

  In je eentje als land lockdownen is onzin... Jist met al die export van o.a. landbouwproducten. Bovendien krijgt China de corona nog een keer terug. Juist door de lockdown bij hen.

  @kleine boer. (en naderen) Kan het een beetje minder hysterisch?

 • bankivahoen

  Wit-Rusland is interessant om te gevolgen hoe corona zich daar gedraagt. De president zegt dat de handen wassen in wodka en elke dag 100 ml drinken alles voorkomt. Voetbalcompetitie gaat gewoon door met publiek inclusief handen schudden , kussen en omhelzen na een goal en kinderen mee op het veld bij aanvang.

 • Alco

  Ik kan volledig onderschrijven wat @Bennie schrijft in 8.25.
  Het eerste gedeelte dan!
  In Groningen heeft veel ziekenhuis personeel al een onderzoek gedaan.
  Velen hadden al antistoffen tegen corona.
  Dit schept bij mij vertrouwen dat de best mogelijke methode is gehanteerd.

 • Gerlant Zielman

  Wat opvalt is dat de mensen die onder eigen naam reageren dingen zeggen wat hout snijd. Alle anonieme reacties diskwalificeren zich zelf. Bennie, Piet maar ook GAJ van den Broek hebben een vrij goed beeld van wat er in de wereld om hen heen gebeurd, wat erop het spel staat. Meer woorden maak ik er hier niet aan vuil.

 • kleine boer

  gerlant zullen we de komende tijd even afwachten hoe het afloopt dan weet je pas of er voldoende hout gesneden is.... vandaag weer heeel veel erbij op niet verwachte plekken dat was met een lock down gewoon minder dat is toch onder tussen heel zeker. Je zal er maar net bij horen.... om de rest immuun te laten worden....

 • Alco

  @Gerlant. Ik denk dat meer mensen weten wie @Alco is dan die anderen die jij noemt.
  Daarnaast denk ik wel te weten uit welk hout jij gesneden bent.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, kijk nou eens even naar de nuchtere feiten: de ziekte dooft pas uit als 60% tot 70% immuun is geworden. Alle ernstig zieken die je met een lock down op dit moment minder hebt, heb je over een paar maanden of een half jaar extra. Als je over een jaar de balans opmaakt blijkt dat met een lock down het aantal ernstig zieke of overleden mensen niet één minder is.
  Een lock down kan alleen tijdelijk van nut zijn als de ziekenhuizen overbelast dreigen te worden.

 • kleine boer

  bennie bij een lock down is het veeeeel beter te regelen en te temperen en over tijdje zijn er ook medicijnen of betere behandelingen!!! remmen is nodig!

 • Jaap39

  @Bennie ik vraag me af of een immuniteit vraagstuk als deze ooit geoorloofd kon worden. Niemand kent dit virus, hoe kan je dan bepalen dat er immuniteit door de bevolking opgebouwd kan gaan worden.....
  Het is altijd spelen met vuur, das helder, het is de vraag of de risico's te ver zijn opgelopen.
  Mijn mening daarin blijft ongewijzigd, er had veel harder, en veel eerder ingegrepen moeten worden.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.