Commentaar

3 reacties

‘Grauwe sluier door coronavirus’

De koeien weer in de wei. Zaai- en pootmachines op de akker. Het voorjaar is het mooiste seizoen in de land- en tuinbouw. Toch valt het moeilijk om er dit jaar echt van te genieten.

Een grauwe sluier hangt over Nederland, over de wereld. Iedereen krijgt met het coronavirus te maken. Onzekerheid heerst, allereerst over de eigen gezondheid en die van naasten, maar ook over de economische gevolgen van de pandemie.

Enorme impact

De impact van het coronavirus is enorm. Onvoorspelbaar groot. Wie zag dit aankomen toen in februari nog alle aandacht op China was gericht? En wie nam de onheilsprofeten serieus? Inmiddels is niks meer normaal. De cijfers over besmettingen en slachtoffers lopen alsmaar op. Zonder twijfel heeft beteugeling van het virus de hoogste prioriteit. Laat onverlet dat de wereld doordraait. En dat in de schaduw van de strijd tegen het virus een (bedrijfs)economische ramp moet worden afgewend. Er komt ook een periode ná corona.

Prijzen schieten alle kanten op

LTO Nederland becijfert dat op basis van verwachte omzetverliezen de schade op het boeren- en tuinderserf het komende half jaar € 5 miljard naderen. Het zwaarst getroffen lijkt de glastuinbouw. De handel in bloembollen is stilgevallen. De afzet van fritesaardappelen is ingestort. De prijs van varkens, granen, uien, groenten en fruit schieten alle kanten op. De ondernemers met een neventak als vergaderlocaties, kinderopvang of recreatie raken veel omzet kwijt.

Inzet van personeel is een acuut probleem in de tuinbouw. De sector draait op arbeidsmigranten die veelal naar huis zijn. Maar ook de verwerkende industrie, als slachterijen en zuivel ontwikkelen crisisplannen.

Effecten maatregelen

Cruciaal is hoe de pandemie wordt bestreden. In de wereld is geen eenheid in aanpak. Diverse landen hebben grenzen gesloten, voor mensen, maar ook al voor goederen. Nu is voeding van vitaal belang, en geniet terecht ook een uitzonderingspositie, maar de effecten van diverse maatregelen hebben hun weerslag.

Het kabinet heeft een ruimhartig pakket crisismaatregelen afgekondigd. Alle lof hiervoor. Het geld moet wel bereikbaar zijn voor ondernemers. De oproep om redelijk te zijn in prijsonderhandelingen klinkt sympathiek, maar is inhoudsloos.

Is het allemaal kommer en kwel? Nee. Eens te meer is duidelijk dat de waardering voor de voedselproducent terug is. En dat in deze crisis de saamhorigheid in de maatschappij groeit. Dit geeft het voorjaar dan toch nog een sprankje vreugde.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Deze Crisis maakt ons duidelijk, dat een ongeremde Wereldhandel tegen de laagste prijzen, niet altijd de beste oplossing is. onze toevoer van onderdelen van allerlei aard blijkt ook dat de zo eenvoudige (onnozele) mondkapjes en andere beschermingsmaterialen voor medisch personeel in Europa niet of nauwelijks voorradig zijn en uit het Verre Azie moeten komen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het Rijke deel van de wereld heeft naast zijn landbouw ook zijn gezondheid afhankelijk gemaakt van Goedkope landen. De gevolgen worden nu over duidelijk en de gevolgen zijn voor velen desastreus. Laten we nu alvast gaan denken over "Hoe verder na deze crisis". Moeten we de Vrije Wereld Handel op een lager niveau voortzetten en meer denken aan de lange termijn gevolgen en het korte termijn denken van de koopman afzweren?

 • trekker123

  Denk eerder dat het duidelijk maakt dat een ongebreidelde groei van de populatie Homo Sapiens op een of andere manier door de natuur vanzelf een keer wordt gecorrigeerd. Zoals ook ongebreidelde groei van de economie vanzelf een keer ophoudt. Dat horen we niet zo graag, en ik ook niet, maar helaas pindakaas, de bomen groeien niet tot in de hemel en shit happens.

 • Alco

  @Agratax. Die mondkapjes gebruiken ze in Azië tegen vervuilde lucht.
  Ze hebben er nu niet zoveel nodig!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.