Commentaar

10 reacties

‘Corona, China, Europa en controle’

China heeft zijn mensen beter onder controle dan zijn dieren. Hier is dat net andersom.

Nederland is in afwachting van strengere coronamaatregelen. Heel veel mensen willen die en dan zullen ze vast niet uitblijven. Het is de strategie van de overheid: schakel pas op als het echt niet anders kan en iedereen dat inziet.

Hoe anders is dat in het totalitair geregeerde China. Dat land is met keihard beleid geslaagd in wat hier als onmogelijk wordt gezien: het coronavirus indammen en zelfs terugdringen. De bestrijding van corona is daar succesvoller dan die van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Het land heeft zijn bevolking beter onder controle dan zijn veestapel, zo lijkt het.

Risico-inschatting

Hier is dat dus precies andersom. De dieren zijn in bedwang maar een deel van de bevolking gedraagt zich niet naar de ernst van de situatie. Mensen zijn minder rationeel dan het RIVM en het kabinet hoopt en maakt zijn eigen vaak te rooskleurige risico-inschatting. Vandaar drukke markten en parken.

Totale standstill bij uitbraak varkenspest

Tegelijk lukt het, door schade en schande wijs geworden, nog wel steeds om besmettelijke dierziekten te hanteren. Vogelgriep is een constant gevaar en de AVP komt steeds dichterbij, dat is waar. Vooral een uitbraak van die laatste zou een ramp zijn. Maar we weten wel wat er dan te doen staat: eerst totale standstill (lockdown) en dan stapsgewijs de maatregelen verlichten. Epidemioloog Arjan Stegeman legt in een interview de vinger precies op die plek.

Waarmee nog niet gezegd is dat je beter in China dan in Nederland kunt leven. We moeten het hier samen met ons zelf doen en dat betekent minstens: doen wat de experts zeggen en liefst nog een beetje meer.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Laatste reacties

 • ghsmale

  In china woekert het virus al een paar maanden, daar komt het vandaan.
  Als het in nederland over 3 maanden nog niet voorbij is dan kun je zeggen dat de mensen in china beter handelen dan hier.
  Het is beter om in vrijheid te sterven dan om in gevangenschap te leven.

 • agratax(1)

  Helaas kan ik niet anders dan constateren dat nagenoeg alle Schadelijke virus uitbraken hun oorsprong in China vinden. De overheid mag dan de bevolking onder duim kunnen houden, ze kan na al die jaren nog niet voorkomen dat Chinezen met hun eetgewoontes en vermarkting van de meest vreemde consumabele dieren steeds weer hun eigen leven en dat van anderen op het spel zetten. Nu komt daar nog bij dat de wereldhandel voor een groot deel draait op Chinese producten ,lekker goedkoop, dit zou wel eens duurkoop kunnen zijn.

 • piethermus1

  In China komt deze corona nog ene keer terug. Dat is met dit soort epidemieën altijd zo. Intussen zijn wij in het Westen daarmee resistenter dan zij daar.

 • Jan Cees

  Ik zou de cijfers van een autoritair regime met een panische angst voor gezichtsverlies niet direct geloven. Het democratische Taiwan daarentegen heeft het verdomd goed gedaan, mede omdat men vanaf dag 1 de Chinese cijfers niet geloofde en zich niks aantrok van de sussende WHO, waarvan het toch geen lid mag zijn.
  Ze hebben nu 215 gevallen en 2 doden nu. Op 23 miljoen inwoners. Vrijwel alle gevallen nu komen vanuit Europa binnen.
  <>

 • Kelholt

  'Ik zou de cijfers van een autoritair regime met een panische angst voor gezichtsverlies niet direct geloven.'
  @Jan Cees toen ik de eerste zin las dacht ik dat je het over de stikstof cijfers van het RIVM zou hebben. :-)

 • kanaal

  china is voor mensen de ergste dictatuur van de wereld en hypocriet genoeg onze grootste handels partner omdat het een linkse dictatuur is.

 • Zuperboer

  Verplichte kost voor Jort Kelder deze bijdrage van jou Johan. Wat een laag volk loopt er rond, die zelfs in deze tijd die verbindend zou moeten werken, anderen een mes in de rug steken. Ik heb er slecht van geslapen toen hij zijn vloek over de 'Bioindustrie' uitsprak bij Jinek in de show.

 • agratax(1)

  @Zuperboer. We weten allemaal wat de gevolgen kunnen zijn van tre veel individuen op een kleine oppervlak, hierbij wijkt de bio industrie niet af van de dichtbevolkte centra op aarde. Maar er is geen politicus of journalist die openlijk het vergelijk durft te trekken zelfs wetenschappers houden zich verre van deze.

 • EL

  Kelder, is dat niet een vriendje van Rutte?

 • trekker123

  Meneer Chabot had gisteravond de boodschap van Kelder ook al opgepikt. Als er maar genoeg wordt getoeterd ga je het vanzelf geloven. "Je hoort het toch steeds vaker".

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.