Expertblog

11 reacties

‘China richt wereldwijd schade aan’

China schaadt de wereld met zijn ‘productie’ van epidemieën en extreme emissies van broeikasgassen.

Hebt u dat ook, zéér gemengde gevoelens over de opkomst van China? Enerzijds bewonder ik China vanwege zijn spectaculaire economische groei. In één generatie heeft het land de grootste economie ter wereld, de VS, al bijna ingehaald. Ook op het terrein van wetenschap en technologie zijn ze snel gevorderd. Militair gezien ligt China nog ver achter op de VS, maar ook daarin investeren ze fors.

Afhankelijker worden van China

Anderzijds benauwt het me dat Europa en Nederland steeds afhankelijker worden van China. Denk aan de stortvloed van goedkope huishoudelijke artikelen, maar ook van duurdere producten zoals computers, smartphones en 5G-netwerken. China maakt ons nog afhankelijker door zijn enorme investeringen in de Nieuwe Zijderoute, met nu al drie keer per week een trein naar Rotterdam. Zelfs voor veel geneesmiddelen en diergeneesmiddelen zijn we afhankelijk van China geworden. Ook van India, maar dat land haalt de meeste grondstoffen daarvoor uit China.

Zelfs voor veel geneesmiddelen en diergeneesmiddelen zijn we afhankelijk van China geworden

Nu kun je zeggen: wij als consumenten profiteren toch enorm van die goedkope spullen? En was het niet het westen dat altijd pleitte voor vrijhandel? Bovendien: kunnen we zo nodig niet besluiten om zelf weer meer (dier)geneesmiddelen en zonnepanelen te produceren? Lage arbeidskosten worden immers minder relevant door de opkomst van de robot.

Maar dan stuiten we op een ander probleem: alleen al voor de transitie naar groene energie (zonnepanelen, windmolens, elektrische auto’s, etc.) hebben we grote hoeveelheden zeldzame aardmetalen nodig. Die zijn vooral te vinden in China en dat kunnen we hen niet kwalijk nemen.

Virusziekten en broeikasgassen

Wat we China wel aan kunnen rekenen, is zijn forse bijdrage aan twee andere problemen: virusziekten en broeikasgassen. Net als SARS en Covid-19 breken de meeste griepepidemieën uit op Chinese markten waar levende dieren worden verhandeld. Daarmee dupeert China niet alleen zichzelf, maar de hele wereld: jaarlijks zo’n 400.000 doden. Nog bedreigender is de spectaculair gestegen emissie van broeikasgassen, die nu al meer dan twee keer zo hoog is als die van de VS en per hoofd van de bevolking hoger dan die van de EU. Daarmee brengt China de hele wereld enorme schade toe. De EU zou China daar aansprakelijk voor kunnen stellen. Eerste stap: het Europese klimaatbeleid combineren met een importheffing op goederen met een grote ‘carbon footprint’. En wat de markten voor levende dieren betreft: die moeten gewoon dicht.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Ik zie nog een probleem met China, wat van geopolitieke aard is.
  China heeft een enorm handelsoverschot waardoor er veel meer geld naar China toe gaat als er uitgaat. Het geld hoopt zich in China op. Dat wordt gebruikt om elders in de wereld bedrijven, grond en infrastructuur op te kopen. In Zuid Europa worden bv complete havens opgekocht. China investeert ook in militaire capaciteit. Hoe lang duurt het nog voordat er een permanente Chinese vlooteenheid in de Middellandse zee vaart om de Chinese belangen in Zuid Europa te beschermen?
  De macht van China kan zo groot worden dat op een gegeven ogenblik ook onze rechtszekerheid en democratische waarden onder druk komen te staan.

  Het enigste antwoord is een sterk verenigd Europa die koerst op onafhankelijkheid. Dus zoveel mogelijk eigen productie en zo mogelijk kiezen voor technologie waar geen zeldzame grondstoffen voor nodig zijn.
  Wat we in ieder geval niet moeten doen is dat wat Baudet en Wilders willen, die zitten te leuteren over een Nexit. Het geleuter van Baudet en Wilders is gebaseerd op de wereldorde van vroeger en gaat voorbij aan die van deze tijd.

 • kanaal

  de corona rekening gewoon naar china sturen.

 • @123

  Bennie, een Europa wat niet in staat is en wil zijn eigen buitengrenzen te beschermen is kansloos in de toekomst. Het oude Romeinse rijk is ten onder gegaan aan het niet meer beheersen van zijn buiten grenzen met alle gevolgen vandien.

 • farmerbn

  Wie is de schuldige? Diegene die de kansen grijpen of diegene die de kansen geven? Wijsheid is om de risico's niet te groot te laten worden. Europa kan laten zien dat ze niet te grote risico's lopen anders is Europa gewoon zelf de schuldige.

 • bankivahoen

  Bennie, kun je ook stukjes schrijven waarin je fdf ,Wilders of Baudet niet basht? Je voorkeur voor links is al jaren helder. Het wordt saai zo jongen ,om steeds hetzelfde van dezelfde persoon te lezen.

 • Alco

  Zelfs van der Weijden heeft al door hoe belangrijk het is om onze koe met gouden melk niet te verkwanselen. ( Zegt hij dan wel indirect)
  Tegenwicht geven op economisch gebied is de beste veiligheid waarborging die er is.

 • wvdweijden1

  Mee eens, Bennie. Het is nu al zo dat Griekenland bij stemmingen in de VN over mensenrechten niet meer mee stemt met andere lidstaten van de EU.

  En Nederland wordt na een Nexit speelbal van China, Rusland en de VS. Onzalig idee dus.

 • Kelholt

  De functie 'directeur Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu' bestaat niet in China. Het is immers een functie die het land niets oplevert maar alleen maar geld kost.
  De functie 'onderbetaalde fabrieksarbeider' daar hebben ze er in China miljarden van. Deze leveren China een dik handelsoverschot op.
  In Nederland bestaat de functie 'onderbetaalde fabrieksarbeider' ook nog alleen noemen we die hier 'boer'.
  Bepaalde directeuren van ondoorzichtige stichtingen willen de boeren hier verplicht transformeren tot natuurbeheerders die niets aan het handelsoverschot van Nederland bijdragen. En China lacht in z'n vuist(je)!

 • kleine boer

  Kelholt 👍👍

 • bankivahoen

  Dat zie je goed Kelholt@ !

 • wvdweijden1

  Huzarenstukje, Kelholt! Je ziet kans om een column met zware kritiek op China aan te grijpen voor een verhaal dat China juist blij zou zijn met de schrijver.

  Fake news. Hoe kom je er bij dat CLM "de boeren verplicht wil transformeren tot natuurbeheerders die niets aan het handelsoverschot van Nederland bijdragen"?

  Ga CLM nou niet op 1 hoop gooien met de milieuclubs. We zijn het Centrum voor LANDBOUW en milieu, zijn mede opgericht door boeren en werken nog altijd intensief met boeren samen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.